השוק

בנק ישראל יוריד את הריבית בצל הצמיחה? הראל ביטוח בתחזית פסימית

עפר קליין ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "למרות הצמיחה החזקה ברבעון השלישי בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי ביום שני. אנו מעדכנים כלפי מעלה את תחזית הצמיחה השנתית" | סקירה
מערכת ice | 
עפר קליין (צילום יונתן בלום, shutterstock, Magma Images)
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, מציג במסגרת הסקירה השבועית שלו תחזית פסימית בנוגע לאפשרות שבנק ישראל יוריד את הריבית בצל הצמיחה החזקה שחלה ברבעון השלישי של השנה. 
הצמיחה בישראל ברבעון השלישי הייתה טובה מההערכות המוקדמות עם גידול של 3.8 אחוזים (בשיעור שנתי) בתוצר, זאת בעיקר בשל צמיחה מהירה בהשקעות בנכסים קבועים שזינקו ב-22 אחוזים (בשיעור שנתי), עם עלייה מקבילה גם בהשקעה בבתי מגורים (29%) ובענפי המשק (19%), עדות לשיפור בסנטימנט החברות וההסתגלות לפעילות כלכלית במקביל למלחמה. 
גם שאר הרכב הצמיחה היה מעודד עם גידול של 9 אחוזים בצריכה הפרטית, 5 אחוזים ביצוא (ללא יהלומים וחברות הזנק), וצמצום של 11 אחוזים בהוצאה לצריכה הציבורית. למרות הנתון החיובי יש לזכור שהתוצר הריאלי עדיין נמוך ב-1 אחוז בהשוואה לרבעון השלישי בשנה שעברה (בגרף בסקירה רואים את זה יפה).
בעקבות הפרסום אנו מעדכנים כלפי מעלה את תחזית הצמיחה השנה ל-1.5-1.2 אחוזים (תחזית ראשונית) דבר שצפוי להשפיע לחיוב גם על התחזית ליחס הגירעון והחוב לתוצר, כאשר התחזית ל-2025 נשארת כרגע ללא שינוי על כ-3.5 אחוזים.
המדד האחרון מוריד את ההסתברות להעלאת ריבית. בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי ביום שני. מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר עלה ב-0.5 אחוז, בהתאם להערכות המוקדמות. בדומה לחודשיים הקודמים גם הפעם סעיף הטיסות לחו"ל היה הבולט ביותר כאשר עלה ב-17 אחוזים ותרם יותר ממחצית העלייה במדד (אבל הפעם ציפינו לו).
בנוסף, בלטו החודש העליות במחירי המזון, ועלייה עונתית במחירי ההלבשה (תחילת עונת החורף). התחזית הראשונית שלנו היא לירידה של 0.1 עד 0.2 אחוז במדד נובמבר, יציבות במדד דצמבר (תלוי במחיר הדלק בסוף החודש) ו-2.8 אחוזים ב-12 המדדים הבאים (אנחנו מניחים התמתנות מסוימת במחירי הדלק והתחזקות קלה בשקל).
בהקשר לריבית בנק ישראל, האינפלציה הגבוהה ב-12 החודשים האחרונים (3.5 אחוזים) תמשיך ותעלה בחודשים הבאים (במיוחד לאחר עליית המע"מ בינואר) ולכן בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ביום שני ללא שינוי. להערכתנו, הפוקוס יהיה על התחזיות המעודכנות. כמו בעבר, אנו סבורים שלאור סימני ההאטה במשק, למרות נתון הצמיחה החיובי לרבעון השלישי, ריבית בנק ישראל לא תעלה ואפילו תתחיל לרדת במהלך שנת 2025.
בנדל"ן, מדד מחירי הדירות בבעלות רשם ירידה של 0.1 אחוז (בין אמצע אוגוסט לאמצע ספטמבר), ירידה ראשונה במדד מאז נובמבר בשנה שעברה, אם כי ב-12 החודשים האחרונים המדד עלה ב-6.1 אחוזים (3% מדד דירות חדשות).
ייתכן שהתפוגגות הציפיות להפחתת הריבית לצד התעצמות המלחמה בקיץ תרמה לירידה, כאשר בחודשיים האחרונים עד לספטמבר נרשמה ירידה של 10 אחוזים במספר הדירות שנמכרו (על פי נתונים מנוכי עונתיות). המשך המחסור בעובדים בענף הבנייה ממשיך לדחוף את השכר בענף כלפי מעלה ואיתו את מדד תשומות הבנייה שעלה ב-0.2 אחוז (0.5% עליה במדד שכר העבודה).
שוק העבודה הדוק, בעיקר בשל מחסור בעובדים שהחריף בחודשיים האחרונים. מנגד, הביקוש לעובדים מתמתן ואיתו גם הלחצים לעליית השכר, אם כי בקצב איטי. התעצמות המלחמה בצפון בחודשיים האחרונים ממשיכה לבוא לידי ביטוי בנתוני התעסוקה כאשר מספר העובדים שנעדרים משוק העבודה (אם זה בגלל מילואים או בגלל סיבות כלכליות) חצה את רף ה-100 אלף, קרוב ל-2 אחוזים מכוח העבודה בישראל והרמה הגבוהה ביותר מאז תחילת השנה. הירידה בהיצע העובדים ממשיך לשמור על שיעור אבטלה נמוך כ-2.5 אחוזים באוקטובר (מנוכה עונתיות). 
במקביל, הביקוש לעובדים נותר יציב כאשר סך המשרות הפנויות באוקטובר נותר כמעט ללא שינוי לאחר חודשיים של ירידה. במבט לפי מחוזות, מלבד במחוז הדרום נרשמה ירידה בביקוש לעובדים בכל המחוזות בחודשים האחרונים, דבר שמצביע על התמתנות הלחצים לעליית השכר במשק. במבט לפי ענפים חלה ירידה מסוימת בחודשיים האחרונים בביקוש לעובדים בענף הבנייה (אך, עדיין ביקוש גבוה), מול עלייה בענפי המסחר הקמעונאי ובהיי-טק.
בעולם
האינפלציה בארה"ב עלתה והצרכן ממשיך לקנות. נגיד הבנק המרכזי מאותת שלא ימהר עם הפחתות הריבית

לאחר 6 חודשים רצופים של ירידה, האינפלציה בארה"ב עלתה ל-2.6 אחוזים באוקטובר, כאשר ללא מחירי המזון והאנרגיה היא נותרה גבוהה על 3.3 אחוזים. גם מדד המחירים ליצרן חזר לעלות ועמד על 2.4 אחוזים (3.1% מדד הליבה).
במקביל, האינדיקאטורים החיוביים לצריכה הפרטית נמשכו כאשר באוקטובר נרשמה עלייה של 0.4 אחוז במכירות הקמעונאיות, ונתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה. מנגד, מדד הייצור התעשייתי רשם ירידה נוספת באוקטובר של 0.3 אחוז.
נגיד הבנק ציין שתהליך התכנסות האינפלציה לכיוון היעד מלא במהמורות, ושהנתונים האחרונים משמעותם שהבנק המרכזי לא צריך למהר עם תהליך הפחתת הריבית. רצף הנתונים לצד דברי הנגיד צמצמו מאוד את הציפיות להפחתת ריבית בהחלטה הבאה בדצמבר. אנו סבורים שהסיכויים להפחתת ריבית עדיין קיימים מעצם העובדה שהריבית הריאלית עדיין ברמה מאוד מרסנת.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה