השוק

בנק ישראל מחקר חדש: איך העלאת הריבית משפיעה על משקי הבית?

מחקר של בנק ישראל חושף כיצד העלאות הריבית משפיעות על צריכת משקי הבית בישראל, במיוחד בקרב בעלי משכנתאות בריבית משתנה, ומסביר את הקשר בין שינויים במינוף  למשקולות הכלכלה המקומית
מערכת ice | 
אמיר ירון נגיד בנק ישראל (צילום shutterstock, פלאש 90/ יונתן זינדל)
מחקר חדש של בנק ישראל, שנערך על ידי ד"ר נמרוד שגב, ד"ר איתמר כספי ונדב אשל, מציע תובנות חשובות על השפעת העלאות הריבית על צריכת משקי הבית בעלי משכנתאות. בעקבות עלייה חדה באינפלציה הגלובלית, החלה מדיניות מוניטרית מרסנת ברחבי העולם, ובפרט בישראל. בנק ישראל העלה את הריבית מרמה של 0.01% באפריל 2022 לרמה של 4.75% ביולי 2023. המטרה הייתה לייצב את האינפלציה ולהחזירה ליעד, והמחקר מקרה שהמדיניות הצליחה למתן בהדרגה את הלחצים האינפלציוניים.
הממצאים מצביעים על קשר מובהק בין החשיפה לריבית משתנה לבין שינויי צריכה. כך, עבור כל נקודת אחוז של חשיפה גבוהה יותר לריבית משתנה, נצפתה ירידה בצריכה של 4.5 נקודות בסיס. לדוגמה, משק בית עם 32% משכנתא בריבית משתנה הפחית את הצריכה החודשית בכרטיסי אשראי ב-235 שקל בממוצע, לעומת משקי בית ללא ריבית משתנה.

בנוסף, נמצא כי השפעת העלאות הריבית הייתי משמעותית יותר במשקי בית בעלי הכנסה בינונית עד נמוכה, וההשפעה התעצמה עם הזמן, כשהשפעתה הייתה החזקה ביותר לקראת סוף 2023. בסך הכל, העלאות הריבית הובילו לירידה של כ-1% בסך הצריכה הפרטית בישראל, והמחקר מדגיש את החשיבות של הבנת מבנה החוב של משקי הבית והשפעת המדיניות המוניטרית על הכלכלה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה