דיגיטל וטק
ישראל מדרדרת בתחום הבינה המלאכותית: "המדינה החמיצה הזדמנות"
על רקע הגבלות ייצוא שבבי הבינה המלאכותית שמקדם ממשל ביידן, התכנסה ועדת המשנה לנושא בינה מלאכותית וטכנולוגיות מתקדמות לדון בדו"ח מבקר המדינה שעוסק בהידרדרות ישראל בתחום ה-AI. על פי הדו"ח, ישראל מאבדת את מקומה בדירוגים הבינלאומיים בתחום ה-AI
בעקבות הצעה דחופה לסדר היום של יו"ר ועדת ח"כ אורית פרקש הכהן וחברי הכנסת ולדימיר בליאק ויצחק קרויזר, התכנסה ועדת המשנה לנושא בינה מלאכותית וטכנולוגיות מתקדמות לדון בדו"ח מבקר המדינה על הידרדרות ישראל בתחום הבינה המלאכותית כשהיא מאבדת את מקומה בדירוגים הבינלאומיים בתחום ה-AI ונטולת אסטרטגיה לאומית ארוכת טווח ואי-יישום החלטות ממשלה בנושא.
חלק מרכזי בדיון הוקדש להחלטת הממשל בארה"ב השבוע להביא תקנות חדשות להגבלת יצוא שבבי בינה מלאכותית, זאת במטרה לשמר את עליונותה הטכנולוגית של ארה"ב. התקנות מסווגות את ישראל בדרג ביניים ויגביל לכאורה את יכולתן של חברות בישראל לרכוש שבבים.
במהלך הדיון, ציינה יו"ר הוועדה חברת הכנסת אורית פרקש הכהן בפני הנוכחים: "אנחנו חייבים להיות הקול שמאתגר את הקונספציה בתחום ה-AI וזה היכן שישראל נמצאת היום. לפי המחקר של רשות החדשנות, אנחנו נמצאים במקום ה-3 ומנכ"ל הרשות אומר שהמצב שלנו מצוין, אבל מצד שני יש את דו"ח המבקר שמצביע על ירידה באסטרטגיה".
הנשיא ביידן פרסם הוראה חדשה ומאוד דרמטית שמחלקת את מדינות העולם לצירים וישראל איננה בשכבה הגבוהה של השותפים שלה. העובדות מראות אחרת ממה שהממשלה מציגה - יש כאן ניתוק וחוסר תגובה בקצבים של האירוע. בעיניי, ישראל החמיצה הזדמנות להגיע ערוכה ליום כזה.
ברמת הדיפלומטיה המדינית יש גם פספוס - הצהרת ירושלים של הנשיא ביידן, היה אמור להביא לפירות בנושא אך זה לא התקדם. הוועדה קוראת לממשלה לנצל את הימים שיש בטווח עד כניסת התקנות לתוקף בארה"ב על מנת לפעול בכל הדרכים לשנותה לגבי ישראל, ועל הממשלה לקבוע יעד לאומי אסטרטגי שישראל צריכה להיות בעלת ציר שיתופי ובת ברית של ארה"ב ביכולת טכנולוגית", הודיעה ח"כ פרקש.
אורי אליאבייב, המשמש כיועץ בתחום הבינה המלאכותית, הציג בדיון את המגבלות שהטיל השבוע ממשל ביידן ועל כך שישראל נמצאת תחת הגבלות מכירת שבבים, קביעת מכסות וניהול רישום. כמו"כ הציג את התהליך החדש המורה על מגבלות על פריסת קוד המקור של מודלי AI.
אריאל סובלמן, מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, הציג מסמך לוועדה ובו קריאה דחופה לממשלה בשל הסכנה לדבריו למעמדה הטכנולוגי של ישראל: "שנה אנחנו מתריעים שהמצב לא טוב בבינה מלאכותית בישראל.
התקווה ששבוע הבא יבוא ממשל ויבטל את ההגבלות החדשות, אין לו כל אחיזה - אני שומע מאנשי תעשייה שם שמאוד תומכים בהגבלות הללו. המציאות אינה קשורה להחלטת הממשל הנוכחי אלא בגלל החוסר ההחלטה של הממשלה שלנו ושישראל יורדת במדדים בכל מה שקשור לתחום. התוכניות הקיימות כיום אינן עונות על אסטרטגיה לאומית. גם על כנפי התעשייה מוטל האתגר לממש את ההזדמנות הבינה המלאכותית לטובת כל אזרחי המדינה ותפקידם של נציגי ממשלה לספק את האפשרות לכך".
אל הדברים הללו הצטרף ד"ר זיו קציר, המשמש כמנהל התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית. לדבריו, האמריקאים חוששים שתוכניות כאלו יהיו דואליות. "על ידי AI ניתן לייצר נשק להשמדה המונית ועוד.
יחד עם זאת בהגבלות הם עשו מאמץ גבוה לא לעצור חדשנות. הם רק ניסו למנוע את הקמה של מרכזי הנתונים הגדולים בעולם שעליהם הם רוצים לפקח. הסף שנקבע הוא רק לגבי מאיצים מהדור החדש והוא פי 10 ממה שישראל דורשת בשנה. מדובר בהיקף חומרה גדול ומספק ובנוסף כתבו שזה עד 2027 ויהיה עוד עדכון באמצע. בהקשר של מחקר ופיתוח, הדבר הזה לא מהווה כל איום.
עוד ב-
עלה חשש שמא ההייטק הישראלי הולך לעצור בחריקת בלמים וזה לא הולך לקרות אבל בהחלט תהיה כאן עבודה מול הממשל החדש בארה"ב כדי לעדכן את ההגדרות", ציין ד"ר זיו קציר.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה