כסף וצרכנות

מהפכה בהוצאה לפועל בישראל: זה מה שיקרה לחובות שלכם

ציון דרך חדש בטיפול בחובות בישראל: תיקון חוק פסיקת ריבית והצמדה ייכנס לתוקף מחר, ב-1 בינואר 2025
מערכת ice | 
לשכת ההוצאה לפועל (צילום shutterstock)
החל ממחר, ב-1 בינואר 2025, ייכנס לתוקפו תיקון משמעותי לחוק פסיקת ריבית והצמדה, אשר נועד להתמודד עם בעיית תפיחת החובות בישראל. התיקון מהווה פריצת דרך בשיפור מנגנוני הגבייה והגנת החייבים, תוך שמירה על איזון בין זכויות הנושים לבין יכולות החייבים לפרוע את חובותיהם.
תחת החוק החדש, תוספות החוב יחולקו לשני רכיבים נפרדים: ריבית כלכלית – רכיב שנועד לפצות את הנושה על הפסדיו הכספיים כתוצאה מאי-תשלום החוב במועד. ריבית זו תחושב במתכונת של ריבית דריבית. דמי פיגורים – רכיב התנהגותי שנועד לתמרץ חייבים לשלם את חובם במהירות. רכיב זה אינו מצטבר לקרן החוב ואינו מחושב כריבית דריבית, והוא מתווסף רק אחת לשלושה חודשים.
 
היתרונות הבולטים של החוק החדש הם, בין היתר, צמיחה מבוקרת של החובות. תחת החוק החדש, חובות יצמחו באופן מידתי, כך שיימנע מצב בו תוספות ריבית גבוהות מקשות על חייבים לפרוע את חובם. בנוסף כולל החוק תמריצים לחייבים: חייבים המשלמים את חובם בתשלומים בהתאם לצו תשלומים יזכו להקלות משמעותיות, כולל הימנעות מהוספת דמי פיגורים. יתרון נוסף הוא שקיפות ועדכון ריאלי: הרכיבים מחושבים בהתאם לסביבת הריבית במשק, מה שמבטיח ריאליות וצדק בחישוב החוב.
חייבים בהליכי גבייה ייהנו מהקלות משמעותיות שיאטו את קצב תפיחת החוב. כך למשל, חוב של 5,000 שקל שהתנהל חמש שנים בהוצאה לפועל. לפי החוק הישן, בתום 5 שנים הסכום לתשלום יהיה 7447 שקל, כלומר החוב גדל ב 2447 שקל - תוספת של 50% מקרן החוב. לעומת זאת, לפי החוק  החדש,  הסכום לאחר 5 שנים הוא  6356 שקל כלומר חסכון של למעלה מ 1000 שקל ביחס לחוק הישן.
ויותר מזה, מתוך כלל התוספות שהתווספו לחוב,  799 שקל  הם דמי פיגורים. לכן, אם החייב ישלם את החוב בתשלומים לפי צו שניתן לו הוא יוכל לחסוך גם את דמי הפיגורים ובמצב כזה תיווסף לחוב רק ריבית הבסיס סך של  577 שקל בלבד במקום 2447 שקל לפי החוק הישן.
בעקבות התיקון בחוק פסיקת ריבית והצמדה יחולו שינויים גם בקנסות, אגרות והוצאות שנגבים על ידי המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה. אם מנהל המרכז השתמש בסמכותו ופרס חוב לתשלומים, במהלך תקופת הפריסה וכל עוד החייב עומד בתשלומים,  לא יתווספו לחוב דמי פיגורים לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה או תוספות פיגורים אחרות שמתווספות לחוב (למעט ריבית שקלית). אם החייב יעמוד בתשלומים לפי הפריסה מנהל המרכז יוכל למחוק באופן רטרואקטיבי את הריבית השקלית שהתווספה לחוב במהלך ההסדר, למעט בחוב מסוג פיצוי בהליך פלילי.
סגן מנהל רשות האכיפה והגבייה, דן בן סימון: "החוק יחול על כל המקרים החדשים וכן על תיקים קיימים בהוצאה לפועל ובמרכז לגביית קנסות החל מה 1 בינואר 2025. תשלום בזמן הוא המפתח לחיסכון משמעותי. במקרים של קושי כלכלי, מומלץ לפנות ולקבל צו תשלומים מותאם אישית או הסדר במרכז לגביית קנסות, שיסייע לצמצם את החוב ולמנוע הצטברות דמי פיגורים".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה