כסף וצרכנות

שינוי קיצוני בחפיסות הסיגריות: זה המהלך שיזעזע את המעשנים?

מליאת הכנסת אישרה חוק נוסף לשינוי חזות מוצרי הטבק בישראל בניסיון לצמצם את היקף המעשנים שעומד היום על כחמישית מהאוכלוסיה הבוגרת. מה מצבנו לעומת אירופה?
שירה יום טוב | 
קופסאות סיגריות (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל, freepik)
אמש בשעת ערב אושר במליאה חוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק, במסגרתו יחולו מספר שינויים חזותיים ושיווקיים במוצרי הטבק בישראל, באופן שמיישר קו עם הנוהל האירופי בתחום.
החוק ייכנס לתוקף בשנה הבאה, והוא עובר כעת, ארבע שנים אחרי שהחוק האחרון בנושא נכנס לתוקף. בפעם האחרונה ששונו אריזות הסיגריות לפי חוק, נקבע כי אריזות מוצרי הטבק לא יישאו זיהוי מותגי ויהיו בצבע אחיד. על גבי 65% משטח האריזות מתפרסות אזהרות השימוש במוצרי הטבק.
כעת בישראל צפויים להעביר את החפיסות שינוי נוסף, כשעל האריזות יודפסו תמונות של נזקי העישון. המטרה היא להביא לידיעתו של המעשן על הנזק שעלול להיגרם לו, ולהפחית "יוקרה" ממנהג העישון. ההשפעה של המהלך נוגעת יותר להתווספותם של מעשנים חדשים למעגל המעשנים בישראל, אך גם לחדד מודעות לגבי עישון בקרב מעשנים וותיקים.
מדובר בתמונות גרפיות, שמטרתן להגביר מודעות תוך זעזוע מחשיפה למראות קשים ומעוררי סלידה שיודפסו על אריזות הטבק, וקשורים לשימוש במוצרי עישון.
בישראל אחוז המעשנים עומד על למעלה מ־20% מהאוכלוסייה הבוגרת, ולפי משרד הבריאות, עישון הוא הגורם לכ־8,000 מקרי מוות בשנה, כ־10% מהם בקרב לא-מעשנים שנחשפו לעישון של אחרים (עישון כפוי), כתוצאה ממחלות ממאירות, מחלות לב וכלי דם ובכללן שבץ מוחי, מחלות נשימה, סוכרת ועוד. בעולם בכל שנה מתים כ-8 מיליון בני אדם כתוצאה מעישון, ומחצית מכלל המעשנים צפויים לחלות ולמות מתחלואה הנגרמת בעקבות העישון.
באיחוד האירופי, שם ממוצע המעשנים עומד על 19.7% מהאוכלוסיה הבוגרת, נעשים מאמצים בשנים האחרונות במטרה להגיע לשנת 2040 כשממוצע המעשנים ישופר כלפי מטה ויעמוד על 5% בלבד, ובמדינות השונות מובילים תוכניות שונות במטרה למשוך את המעשנים לשימוש מופחת ואף לעבור לסיגריות אלקטרוניות.

בדברי ההסבר להצעה שאושרה אמש, נכתב: "חוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון, התשמ"ג–1983 קובע הגבלות על פרסומת ושיווק של מוצרי טבק ועישון כדי לצמצם את חשיפת הציבור בכלל וצעירים ומעשנים לשעבר בפרט למוצרים אלו, הגורמים נזק בריאותי כבד לאדם הצורך אותם, וכן לסביבתו באמצעות עישון פסיבי. הצעת החוק המתפרסמת בזה נועדה אף היא לצמצם את העישון ולמנוע כניסת משתמשים חדשים למעגל המעשנים".
ח"כ אושר שקלים, מיוזמי ההצעה: "הצלת חיים היא ערך עליון ומלבד זאת יש פה גם סוגיה של איכות חיים. אדם שחולה זה משפיע גם על סביבתו, המשפחה והחברים. הצעת החוק הזו היא נגזרת של דיון מפרה שקיימנו ביום ללא עישון בכנסת. חשוב לנו להגיע למצב של מניעה. יתרה מכך, יש כאן מסר חברתי וחינוכי חשוב".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה