קריירה ולימודים
המקצוע נוצץ והשכר מאכזב: 46% מעובדים מרוויחים 7,500 שקל
סקר שערך איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה מצא כי העבודה בהפקות טלוויזיה וקולנוע היוותה עבור 95% מאנשי המקצוע בתעשייה כמקור הפרנסה היחיד או המרכזי שלהם, 46% מעובדות ועובדי הקולנוע והטלוויזיה משתכרים 7,500 שקלים בחודש בממוצע
איגוד אקט המייצג את עובדות ועובדי הקולנוע והטלוויזיה בישראל ערך סקר בקרב 305 מחברי האיגוד, המהווים כ-30% מקרב חברות וחברי האיגוד. בסקר נבדקו דפוסי העבודה וההשתכרות מעבודה בהפקות קולנוע וטלוויזיה, והממצאים מעלים קושי ממשי להתפרנס מעבודה בתחום:
מהסקר עולה כי 46% מעובדי הקולנוע והטלוויזיה מכניסים עד 150,000 שקלים בשנה. מאחר שמדובר בעובדים עצמאיים (פרילנסרים) הנושאים בעצמם בתשלומי חובה לרשויות המס, הביטוח הלאומי ועוד, השתכרות שנתית של 150,000 ש''ח מהווה למעשה שכר של כ-7,500 שקלים בחודש בממוצע, אלפי שקלים מתחת לשכר הממוצע במשק.
עוד עולה מהסקר כי כ-20% מהמשיבים מכניסים בשנה עד 100 אלף שקלים, המהווים בפועל שכר של 5,000 שקלים בחודש בממוצע. כמו כן עולה בסקר כי חלק ניכר מההכנסה נובע מתנאי העבודה בתעשייה, הכוללים שעות עבודה רבות, המחייבים תשלום שעות נוספות.
המקצועות הנכללים בסקר כוללים צילום ומצלמה, ניהול תסריט, עוזרי במאי, תאורה, סאונד, תפאורה וארט, הלבשה, איפור, הפקה וגריפ. מהסקר עלה כי למרבית מנשות ואנשי המקצוע יש קושי ממשי להתפרנס בצורה יציבה, עקבית ומכובדת מהעבודה בתעשייה.
העובדים, מועסקים כולם כפרילנסרים, מסתמכים לחולטין על העבודה בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה המקומית. כ-95% מהמשיבים לסקר תיארו את העבודה בהפקות קולנוע וטלוויזיה כמקור פרנסתם היחיד או העיקרי. 68% דיווחו כי העבודה בהפקות קולנוע וטלוויזיה היא מקור הפרנסה היחיד עבורם ועוד 27% דיווחו כי זהו מקור הפרנסה המרכזי (לצד עיסוקים שוליים ומזדמנים אחרים).
לצד ההדגשה של כושר ההשתכרות הירוד, מדגישים באיגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה כי ההשתכרות אינה יציבה וקבועה, והעבודה בתעשייה כוללת מרכיבי חוסר ודאות (בשל עיכובים וביטולים של הפקות) ומוסר תשלומים ירוד, הגורמים לקושי להשתכר בצורה יציבה ועקבית. כך, למשל, בתקופת הקיץ מתקיימות באופן מסורתי הפקות טלוויזיה רבות (בדגש על תוכניות ילדים ונוער), ובתקופות אחרות העובדים והעובדות עשויים למצוא את עצמם חודשים ארוכים ללא עבודה והכנסה. הז'אנרים שבעיקר התפרנסו מהם ב-2023: סדרות טלוויזיה עלילתיות (32%), סרטי קולנוע (22%), פרסומות (20%), דוקומנטרי (11%) וריאליטי (6%).
הסקר בחן גם מאפיינים של ותק בתעשייה. 64% מעובדי הקולנוע והטלוויזיה הם בעלי ותק של 10 שנים או יותר בתחום. מקרב בעלי התפקידים בולטת מחלקת גריפ (האחראית על ההיבטים הטכניים של ייצוב ותנועת המצלמות ואמצעי התאורה) בה 60% הם בעלי ותק של מעל 20 שנה בתחום. העובדים הצעירים ביותר במקצוע הם עובדי ניהול תסריט, כאשר כ-75% מהם ציינו שעובדים במקצוע פחות מעשור.
עוד ב-
מנכ״ל אקט גיורא ואלה ציין כי: "נמאס לנו להיות שק החבטות של התעשייה. אנחנו יוצרים באהבה, במקצוענות ובמסירות, עובדים הכי קשה ומשתכרים הכי מעט. אין יציבות, אין ודאות ותנאי העבודה כוללים שעות ארוכות מידי. לפני שנה חתמנו על הסכם עבודה שכולל הישגים היסטוריים של קיצור יום העבודה, מנוחת סוף שבוע ועדכוני שכר, וכעת איגוד המפיקים שחתם איתנו על ההסכם, הודיע באופן חד צדדי שבכוונתו להפר אותו ולשלוח את התעשייה כולה לכאוס בזמן מלחמה. אנחנו לא נאפשר את החזרת תעשיית הניצול והעבדות ונאבק בכך בכל הכלים העומדים לרשותנו".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.כרגיל טמבלויזיה (ל"ת)אשר 09/2024/25הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.לא מאמינה לשום מילה..כן ממש חחה (ל"ת)סמדר 09/2024/25הגב לתגובה זו2 1סגור
-
1.לא נכון בעלילאורן ב 09/2024/25הגב לתגובה זו2 0הוכחה ---הם עובדים בזה ! אם לא היה משתלם לא היו עובדים בזה מה גם שיש החזרי הוצאות , עוסק פטור וכו' בבקיצור הכתבה חארטה )בתור מישהו שעבד ועובד בתחוםסגור