פרויקטים
מלחמה מתמשכת, מחסור בפועלים, ריבית וביורוקרטיה: סוגרים שנה עברית בנדל"ן
בפרק החמישי של הוועדה המקומית: מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן ומנכ"ל קבוצת נקסט אורבן כוזהינוף יוסי כהן מסכמים את אחת השנים המטלטלות שידע ענף הנדל"ן, מסמנים את הבשורות החשובות, מתייחסים לאתגרים לקראת השנה שבפתח – ומקפידים לשדר אופטימיות
הוועדה המקומית הוא פודקאסט מבית אתר ice, המבקש להנגיש עבורכם את תחום ההתחדשות העירונית בישראל. בכל פרק אנו נארח שמות בכירים לדיון מקצועי ופתוח על הנושאים הבוערים שעל סדר היום, ההתפתחויות, העדכונים והחידושים בתחום הכי חם של ענף הנדל"ן.
כששנת תשפ"ד אוטוטו מאחורינו, ותשפ"ה כבר נמצאת ממש מעבר לפינה – הפרק החמישי בפודקאסט מסכם את השנה העברית בענף הנדל"ן. יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון; ויוסי כהן, מנכ"ל קבוצת נקסט אורבן כוזהינוף העוסקת בפינוי-בינוי – מנתחים את אחת השנים הסוערות שידע הענף, מסמנים את נקודות הציון המשמעותיות והבשורות החשובות, ומתייחסים לאתגרים וליעדים לשנה שבפתח.
בדבריו, ביקש מורגנשטרן להתמקד בחצי הכוס המלאה, ובהישגים שנרשמו בשנה האחרונה על אף מלחמת חרבות ברזל והשלכותיה: "תשפ"ד היא שנה שבמהלכה נמצאת מדינת ישראל במלחמה – ועדיין, גם בתקופה כזו עם קשיים בתקציב, הצלחנו להביא מיליארדים לסבסוד פיתוח, שחקנו את ערכי הקרקע בהורדת מחיר מינימום והעברנו מאות מיליוני שקלים לרשויות מקומיות כדי לעודד אותם לאשר יחידות דיור. מעבר לזה, בחצי השנה האחרונה ובזמן מלחמה, אף מכרז לא נכשל – אנחנו רואים שהשיטה עובדת. נתון נוסף: כמחצית מ-25 אלף הדירות שאנחנו מגרילים בשנה במחיר מוזל לחסרי דירה, נמכרות בפחות מ-1.5 מיליון שקלים – זה סיכום השנה שלי".
חלק מרכזי בדיון הוקדש לתחום ההתחדשות העירונית. "בתשפ"ד חתמנו על הסכמי מסגרת ייעודיים להתחדשות עירונית מול 6 רשויות מקומיות, כשמצטרפות ל-12 רשויות מקומיות איתן נחתמו הסכמים עוד קודם לכן. בהסכמים הללו אנחנו נותנים תמריץ כלכלי לרשויות להוציא היתרים מהר יותר", הסביר מורגנשטרן. "בהסתכלות על הפריפריה הרחוקה ואפילו על קווי העימות, הרי שבערים כמו אשקלון, שדרות או קריית שמונה, ממש הבאנו תקציבים לקידום התחדשות עירונית וליצירת כדאיות כלכלית לפרויקטים".
עוד הוסיף כהן: "אחת הבעיות המרכזיות בהתחדשות עירונית טמונה בכך שלוקחים תא שטח מסוים ונדרשים להגדיל אותו במסגרת פרויקט פי 4-3, ולפעמים גם פי 6-5 – אלא שתכנונית זה לא תמיד מתאפשר. אם את מכרזי הקרקע של רמ"י היו ממקדים עבור יזמים העוסקים בהתחדשות עירונית ומייצרים מנגנון שתשלום עבור הקרקע הוא בתמורות בתוך הפרויקטים – זה היה פותח את צוואר הבקבוק ומחלץ מיזמים שתקועים בגלל בעיות תכנוניות".
במבט קדימה, לשנה החדשה, הצהיר מורגנשטרן: "רגע אחרי המלחמה, וכולנו מייחלים שהיא תסתיים כמה שיותר מהר, אני מאמין שנראה תנופת בנייה, הענף יצא מהסטגנציה. נמשיך בדרך הזו של לעזור לרשויות מקומיות לקדם התחדשות עירונית, לסבסד מכרזים ונסייע להן להצליח – נציף את השוק בהיצע. באשר לצפון, אנחנו מתכננים היום איך לשקם את מה שנפגע, איך להשיב את המפונים לביתם ואיך להכפיל את אוכלוסיית האזור".