TOP 5

"נפש בריאה בגוף בריא": 5 בחירות שישפיעו לטובה על הבריאות שלכם

לצד הבחירות המוניציפליות המתרחשות היום, חשוב לזכור כי עלינו לקבל החלטות חשובות גם בתחום בריאות הנפש. כזכור, חשיבותה של הנפש הינה חיונית ועל כן ציין הרמב"ם: "נפש בריאה בגוף בריא".  אלו חמש הבחירות הטובות ביותר שישמרו על הבריאות שלנו
מערכת ice | 
בריאות (צילום freepik)
היום (שלישי) מתקיימות הבחירות המוניציפליות בערים ובמועצות המקומיות השונות. על רקע המלחמה והתקופה המאתגרת שבה אנו נמצאים, חשוב יותר מתמיד לבחור בחירות נכונות גם לעצמנו ולקרובים שלנו. לצד הבחירות המדוברות, חשוב לזכור כי עלינו לקבל החלטות חשובות גם בתחום בריאות הנפש.
בריאות היא לא רק מצב של העדר מחלה, ועל פי הרמב"ם "נפש בריאה בגוף בריא".  בריאות נפשית טובה היא מצב שכולל בתוכו תחושת משמעות, קבלה עצמית, אוטונומיה, יחסים חיובים עם עצמנו ועם הסובבים אותנו, תחושת סיפוק מהחיים ואופטימיות.

אילו בחירות טובות אנחנו יכולים לעשות כדי לשמור על הבריאות שלנו?
1. שתיית מים – כולנו יודעים שהמים חשובים לגוף ולבריאות שלנו, אך למרות זאת אפשר בקלות לשכוח לשתות בעידן השפע ומגוון השתיה הממותקת שמסביבינו. המים נחוצים לתפקוד תקין של כלל המערכות בגופנו, משפרים יכולות קוגניטיביות, מונעים התייבשות, משמשים להולכת פסולת מהתאים, עוזרים למניעת מחלות ומווסתים את טמפרטורת הגוף. הכמות היומית המומלצת משתנה בין אדם לאדם ותלויה במשתנים כמו רמת פעילות גופנית והזעה. כיום ההמלצה לגברים היא בערך כ-3 ליטר ביום ולנשים כ-2 ליטר ביום.
2. שינה טובה ומספקתהשינה חיונית להתפתחות נפשית ושכלית, חוסר בשינה יכול לפגוע ביכולת הקשב הריכוז, והזיכרון. שינה בלתי מספקת גורמת לעצבנות, עליה בהורמון הסטרס והקורטיזול לאורך שעות היממה ויכולה להשפיע לרעה על תהליכים שקשורים לחילוף חומרים והפרשת הורמונים בגוף. ההמלצה לשינת לילה נעה בין 6-8 שעות, כדי להבטיח קיום תהליכים חשובים המתרחשים בזמן השינה, מניעת מחלות מטבוליות, השמנה וסוכרת. טיפ קטן, כדאי להניח את הטלפון הסלולרי מחוץ לחדר לתנאי שינה טובים יותר.
3. הקשבה לעצמנו - החיים מלאים באתגרים ומשימות. חשוב לדעת לעצור ולמצוא כל יום זמן שהוא רק שלנו - אישי או חברתי. למשל: לצאת לטבע, לעשות פיקניק וארוחות משפחתיות, לקרוא ספר, לרקוד, לשמוע מוזיקה, לעשות כמה דקות של מדיטציה או מיינדפולנס. ישנם אלפי מחקרים על ההשפעות המיטיבות של תרגול מיינדפולנס ועל היבטים רגשיים שונים והפחתת סטרס. 
4. פעילות גופנית – לא משנה במה תבחרו - העיקר לעשות גם אם זה "רק" כמה דקות ביום. בהדרגה הגדילו את הכמות. בחרו פעילות אחת שאתם אוהבים: הליכה, ריצה, יוגה, פילאטיס, שחייה, ריקוד - והתמידו בה. כאשר אנו מבצעים פעילות ספורטיבית כלשהי, משתחררים אנדורפינים למערכת הדם ומשפרים את מצב הרוח. פעילות גופנית משפרת את הזיכרון, מסייעת לשינה, מקלה על תחושת מתח ולחץ, משחררת מתחים ומשפיעה באופן ישיר על מצב הרוח שלנו.
5. בחרו במזונות טריים ופחות מעובדים – בחרו במזונות מהצומח כמו פירות וירקות טריים ועונתיים, המכילים נוגדי חימצון, וויטמינים ומינרלים ושלבו כמה שיותר מהם על בסיס יומי בתפריט היומי. קטניות הן פחמימה עשירה בחלבון – לדוגמא (פול, חומוס, שעועית) התורמות לתחושת שובע וגם לשמירה ושגשוג על חיידקי המעי. בחרו בדגנים מלאים כמו קוואקר, תירס, אורז מלא, לחם מלא, כוסמת וקינואה לשמירה על תחושת השובע לאורך זמן ואספקת אנרגיה זמינה. בחרו בחלבון איכותי מדגי ים עשיר באומגה 3 (חומצת שומן חיונית המצויה בסלמון, זרעי צ'יה ואגוזים) ניתן לבחור גם בביצים או בטופו מהצומח. ומה דווקא כדאי להפחית - הפחיתו מזונות מעובדים בעלי תכולה גבוהה של סוכר, מלח ושומנים.
ואם כבר מדברים על בחירות, אי אפשר שלא להזכיר את בן גוריון. פולה בן גוריון הייתה אמונה על התזונה של בעלה, ראש הממשלה לשעבר דוד בן גוריון. בכל בוקר בחרה להכין עבורו מאכל שהאמינה שהכי יטיב עימו, היא קראה לו קוץ' מוץ' – זוהי תערובת של גבינה לבנה, אשל, רסק תפוחים ומיץ פטל. יש שאמרו שהוא לא חיבב את המנה אך גם לאחר מותה המשיך בן גוריון לאכול קוץ' מוץ' מדי יום לזכרה.
לסיכום, נצלו את יום הבחירות לאכול עם האהובים עליכם, נסו מתכונים חדשים, היו קשובים ותנו את תשומת הלב הראויה למזון שאתם אוכלים. זכרו - לא חייבים לבצע שינויים גדולים באורח החיים, כל שינוי קטן ובחירה נכונה יכול לעשות את ההבדל.

הכותבת היא לנה חרמץ דיאטנית קלינית ורכזת מרפאה להפרעות אכילה במכבי מחוז הדרום.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה