מדדים ומחקרים

הריבית של בנק ישראל תפחת: מה יקרה עד סוף 2024?

לאור תחזיות האינפלציה, בחטיבת המחקר מעריכים כי הריבית תעמוד על 4.0%-4.25% ברבעון השלישי של 2024 וכותבים כי רמת ריבית זו ביחד עם תוכנית מכירות המט"ח תסייע לייצוב האינפלציה מצד אחד, ותשמור על הפעילות הסדירה של השווקים מהצד השני
מערכת ice |  1
גיא בית אור (צילום מושיק ברין, פסגות)
גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות התייחס לכך שכפי שבנק ישראל אותת בשבוע שעבר, הוועדה החליטה להותיר היום (שני) את הריבית במשק ללא שינוי ברמה של 4.75%. בבנק ישראל הדגישו כי למלחמה השלכות כלכליות על הפעילות הריאלית ועל השווקים.
בית אור מנתח כי אכן כפי שזה נראה מהתחזית המעודכנת ל-2023 הם מצפים להתכווצות משמעותית בתוצר במהלך הרבעון האחרון של השנה ואת זה ניתן להסיק מההפחתה הדרמטית של תחזית הצמיחה ל-2023 מ-3.0% ל-2.3% עבור השנה כולה – תחזית המרמזת על ציפייה של בנק ישראל להתכווצות משמעותית בפעילות במהלך הרבעון האחרון של 2023.

בבנק ישראל הדגישו את עוצמות המשק הישראלי  - העודף בחשבון השוטף, יתרות מט"ח גבוהות ונטל חוב נמוך - ואכן יש לישראל מרחב פיסקאלי רחב, ולהערכתנו היא תשתמש בו באופן משמעותי במהלך החודשים הקרובים.
מבט על תחזית האינפלציה והריבית המעודכנת של בנק ישראל מלמד כי הם מצפים שהאינפלציה במהלך השנה הקרובה תעמוד על 2.9% ומעריכים כי מחירי מוצרים ושירותים צפויים לעלות בטווח הקצר לאור הפרעות לצד ההיצע ופגיעה בשרשראות האספקה. מצד שני אנו נציין כי הם לא מתייחסים מספיק להשפעות דיפלציוניות משמעותיות שעלולות לצוץ עם הפסקת מתן שירותים רבים ופגיעה של ממש בצריכת מוצרים בני קיימא ובני קיימא למחצה – בכל זאת, המשק הישראל עובר בימים אלו זעזוע בצד הביקוש והנתונים השוטפים מחברות כרטיסי האשראי כבר מראים פגיעה דרמטית בפעילות, למעט צריכת מזון. להערכתנו, בטווח הקצר האפקטים הדיפלציוניים יהיו חזקים יותר מאלו האינפלציוניים.
לאור תחזיות האינפלציה, בחטיבת המחקר מעריכים כי הריבית תעמוד על 4.0%-4.25% ברבעון השלישי של 2024 וכותבים כי רמת ריבית זו ביחד עם תוכנית מכירות המט"ח תסייע לייצוב האינפלציה מצד אחד, ותשמור על הפעילות הסדירה של השווקים מהצד השני - במלים פשוטות, בנק ישראל מסמן 50-75 נ"ב של הפחתות ריבית בשנה הקרובה ולהערכתנו, זו קריאת כיוון ברורה לשוק האג"ח.
להערכתנו, במידה והמהלך הצבאי יתעצם וילווה אותנו בזמן הקרוב, בנק ישראל ייאלץ להפחית את הריבית באופן משמעותי יותר ביחס לתחזית. בנוסף, כתלות בתפקוד של שוקי האג"ח, אי אפשר לפסול את האפשרות שבנק ישראל גם ייאלץ להשיק תוכנית מוגבלת של הרחבה כמותית (רכישות אג"ח) – אך עדיין מוקדם לדבר על כך.
בשורה התחתונה, המשק הישראלי עובר בימים אלו זעזוע ברמה הלאומית, וזעזוע זה צפוי גם לחלחל לרמה הכלכלית. האינפלציה בישראל הייתה במגמת ירידה טרום פרוץ המלחמה ומשקי הבית החלו לסבול מעול הריבית הגבוהה. עוד לפני המלחמה הערכות היו שהריבית תחל לרדת באמצע השנה הבאה, הערכות אלו התחזקו בעקבות המלחמה ובנק ישראל מביא זאת לידי ביטוי. ככל שהמלחמה תמשך יותר זמן ותתרחב לחזיתות נוספות, כך גם סביר להניח שהריבית תרד אפילו מהר יותר.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הניתוח לעיל מוטל בספק. כנראה שיקרה בדיוק ההיפך!
    פיננסיונר 04/2024/05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    "במידה והמהלך הצבאי יתעצם... בנק ישראל ייאלץ להפחית את הריבית באופן משמעותי יותר ביחס לתחזית" הזוי לומר את זה. כי במידה והמהלך הצבאי יתעצם, השקל צפוי להחלש (מדינה במצב מלחמה), כלומר הדולר צפוי להתחזק. התחזקות מט"ח גוררת עליית מחירים וזה גורם לחזרת האינפלציה. בשורה התחתונה, הריבית צפויה להשאר כמו שהיא ואולי אף תעלה מעט. מומלץ שלא לצפות להפחתה, כדי לא להתאכזב
    סגור