מדדים ומחקרים

פריצת דרך: האם דולפינים סובלים ממחלת אלצהיימר?

תהיתם למה דולפינים ויונקים אחרים נסחפים לחופים? מחקר חדש מגלה שהסיבה היא ככל הנראה מחלת האלצהיימר ממנה הם סובלים
מערכת ice |  1
דולפין (צילום פייסבוק)
מדוע דולפינים ויונקים אחרים בים תקועים נסחפים לחופים ברחבי העולם? מחקר חדש מגלה שהם עלולים לסבול ממחלת אלצהיימר, בדיוק כמו בני אדם. חוקרים מסקוטלנד מצאו את הסימנים המעידים על המחלה במוחם של כמה מיני דולפינים שנשטפו לחופי בריטניה.
צוות מאוניברסיטת גלזגו ואוניברסיטאות אחרות ברחבי המדינה בדק את מוחותיהם של 22 לוויתני שיניים שנתקעו סביב מימי החוף של סקוטלנד. החקירה כללה חמישים מינים שונים של דולפינים.

התוצאות מראות שארבעה מהיונקים, כולם ממינים שונים של דולפינים, הציגו את אותם שינויים מוחיים שרופאים רואים כשהם מסתכלים על התקדמות מחלת האלצהיימר בבני אדם. באופן ספציפי, הצוות מצא את היווצרותם של רובדי עמילואיד בטא, הצטברות של פוספו- טאו וגליוזיס – שינוי במספר תאי המוח בתגובה לפגיעה במערכת העצבים המרכזים.
כל השינויים הללו הם סימני היכר להתפרצות מחלת האלצהיימר, במיוחד בבני אדם. עבור שלוש מהחיות הללו, הצוות אומר כי רובדי עמילואיד בטא ושינויים אחרים הקשורים לדמנציה הראו נתיב ברור לקראת התפתחות מצב דמוי אלצהיימר. עם זאת, מדענים אינם מסוגלים לומר אם דולפינים סובלים מאותן רמות של ירידה קוגנטיבית כמו בני אדם כאשר שינויים מוחיים אלו מתפתחים עם הזמן.
החוקרים טוענים שהתגלית הזו יכולה להסביר מדוע לוויתני שיניים בסופו של דבר נסחפים לחופים, מה שמוביל לעיתים קרובות למותם. מחברי המחקר מוסיפים כי מחקר זה תומך בתיאוריית "המנהיג החולה", שבה להקה של בעלי חיים מוצא את עצמו במים רדודים או תקועים על חוף הים כי הם עקבו אחר מנהיג קבוצה שהתבלבל או הלך לאיבוד.
בבני אדם, בלבול הוא סימפטום שכיח של אלצהיימר. מבוגרים יותר יכולים ללכת לאיבוד בסביבות לא מוכרות ואף לאבד את המעקב אחר היכן הם נמצאים בביתם.
"אלו ממצאים משמעותיים שמראים, לראשונה, שהפתולוגיה של המוח הפגוע של דולפינים דומה למוחות של בני אדם שנפגעו ממחלת אלצהיימר. למרות שזה מפתה בשלב זה לשער כי נוכחותם של נגעים מוחים אלו בדולפינים עלולים לסבול מהליקויים הקוגניטיביים הקשורים למחלת האלצהיימר האנושית, יש לעשות מחקר נוסף כדי להבין טוב יותר מה קורה לבעלי חיים אלו", אמר החוקר הראשי, ד"ר מארק דאגליש, מאוניברסיטת גלזגו בהודעה לתקשורת.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    תרגום מזוויע
    מה 12/2022/29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מתורגם בקטע דוחה. לוויתני שיניים? אחי!
    סגור