נדל"ן ותשתיות
ההכנסות של הקבלנים זינקו בדצמבר? הנתון שמעוות את המציאות
בחודש דצמבר זינק תזרים המזומנים בפועל של חברות הנדל"ן פי 3 - ל-15 מיליארד שקל. מה מסתתר מאחורי הנתון הזה ולמה לא צריך לרחם על הקבלנים בשל הנתונים הנמוכים של הרווח מהכנסות?

נתוני בנק ישראל לא מותירים מקום לספק: הקבלנים מרוויחים פחות. לפי אמדן הבנק, הרווח מהכנסות של חברות הבנייה הנסחרות בבורסה עומד על 2% בלבד, לעומת 14% ב-2021. הרווח היזמי של הקבלנים נשחק ומצד אחד זה סימן מעודד - יכול להיות שהלחץ הזה יוביל לירידת מחירים.
רבים נוטים להתבלבל, אבל חשוב לציין: הנתון של הרווח מהכנסות מתייחס לרווח הנקי של חברות הבנייה מתוך סך ההכנסות שלהן, ולא על הרווח היזמי. כלומר, כמה אחוזים מהמחזור נותרו כרווח אחרי ההוצאות (חומרי גלם, עבודה, מימון וכו'). במקרה זה, מדובר בירידה משמעותית. רווח יזמי, לעומת זאת, מתייחס לרווחיות של פרויקט נדל"ני מסוים. זהו ההפרש בין ההכנסות הצפויות ממכירת הדירות לבין כלל העלויות של הפרויקט (העלויות כוללות את עלות הקרקע ופיתוח, בנייה, שיווק, מימון וכו').
הרווח היזמי כיום אמור לעמוד בין 18%-15%, אבל בפרויקטים של התחדשות עירונית, הוא גבוה יותר, בין היתר כי היזם לא משלם על מרכיב הקרקע ומקבל אותו מהדיירים (לעומת זאת, הוא נותן להם דירות תמורה). אם נסכם, אז הרווח מהכנסות מייצג את כלל הפעילות של החברה (פרויקטים יזמיים, השכרות, או מקורות הכנסה נוספים) ורווח יזמי מתייחס לפרויקט ספציפי.
כדי לבחון את מצבם של הקבלנים, בחנו את התמורות בתזרים המזומנים שלהם. לפי נתוני משרד האוצר, שדיווחו השבוע על עלייה נוספת במחירי הדירות, תזרים המזומנים בפועל (כמה כסף נכנס בפועל) של הקבלנים ממכירת דירות חדשות (נתון שנלקח דרך הדיווחים למע"מ) לפני ניכוי תשומות עומד על 15.5 מיליארד שקל - רמה גבוהה מהתזרים הפוטנציאלי (התמורה הכספית שהקבלנים מקבלים בגין המכירה, אבל לא בפועל - כלומר, בלי קשר לשאלה מתי הכסף יתקבל) שעמד על 13.9 מיליארד שקל. בחלק ממכירות הקבלנים בשוק החופשי ניתנות הטבות מימון, שדוחות את התשלומים למועד מאוחר יותר. בחודש דצמבר התזרים הפוטנציאלי עמד על כמעט 14 מיליארד שקל - הרמה הגבוהה ביותר מזה שלוש שנים. חשוב לציין כי 13% מסך התזרים בדצמבר נבע ממכירות בסבסוד ממשלתי (דירה בהנחה). רק לשם השוואה, חזרנו אחורה: בחודש נובמבר עמד תזרים המזומנים בפועל לפני ניכוי תשומות על 5.3 מיליארד שקל, כשהתזרים הפוטנציאלי עמד על 7.3 מיליארד שקל. כלומר, אנחנו עדים לתופעה הפוכה בה הכסף שקיבלו הקבלנים בפועל בחודש דצמבר היה גבוה יותר מאשר התזרים הפוטנציאלי.
כלומר, לפי הנתונים אצל קבלנים רבים נרשם תזרים מזומנים (בפועל) גבוה בחודש דצמבר. על מה זה מעיד? אסור לשכוח כי הנתונים האלה נכונים לדצמבר. מה קרה באותו חודש, הרוכשים מיהרו לבצע עסקאות לפני עליית המע"מ, כדי להרוויח 0.85% (זה ההפרש בפועל מעלייה המע"מ באחוז) ממחיר הדירה. חלק גדול מהתשלום התבצע במסירה ולכן התזרים גדל.
עוד ב-
בנוסף, רמת ניכוי התשומות של הקבלנים בחודש דצמבר הייתה גבוהה והגיעה לכמעט 8 מיליארד שקל - כמעט פי שניים (4.4 מיליארד) לעומת השנה החולפת. נתוני הלמ"ס רומזים כי רמת פעילות גבוהה באתרי הבניה בהשוואה לשנה האחרונה או תשלומים לספקים גרמו לכך.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה