נדל"ן ותשתיות
רכשתם דירה ב-2024? כך נתוני הלמ"ס דפקו אתכם
רוכשי הדירות עטו על המציאה ומיהרו לרכוש דירות לפני עליית המע"מ, אבל אז באה הלמ"ס וערכה תחשיב חדש ורטרואקטיבי למחירי מדד התשומות רגע אחרי שאלה חתמו על חוזה, וכולל את השינויים מערב המלחמה ועד היום. איך זה השפיע על רוכשי הדירות והאם זה הוגן?

מדד תשומות הבנייה עלה ב-2.6% ויש מי שהפסיד מהאירוע הזה. בזמן שחלק מהקבלנים מעניקים פטור ממדד תשומות הבנייה, יש כאלה שלא העניקו פטור והרוכשים הסכימו לשלם את מחיר הדירה צמוד למדד תשומות הבנייה.
החוק בישראל מאפשר להצמיד עד 40% ממחיר הדירה למדד. גם אם קיבלתם פטור חלקי, כלומר הקבלן הסכים לוותר לכם על מחצית מהמדד, עדיין רכישת דירה של 3 מיליון שקל תחייב אתכם ב"קנס" בן חמש ספרות. צריך לזכור שמדד תשומות הבנייה עלול לעלות גם בחודשים הקרובים - זאת בעקבות עדכון מחירי הסחורות העולים בשל האיום החות'י (האוניות עושות "מסלול עוקף" דרך אפריקה), בשל החרם הטורקי שאילץ את היזמים לייבא סחורות ממדינות כמו יוון ובולגריה וכן בשל שכר הפועלים - הגורם שהקפיץ את המדד בבת אחת החודש.
כזכור, לפני כשבועיים פורסם ב-ice על הכוונה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) לשנות את אופן החישוב של מדד תשומות הבנייה. השינוי המתבקש הזה הגיע על רקע טענות היזמים, שלפיהם הנוסחה שמחשבת את שכר העבודה שגויה ואינה כוללת את התמורות שנעשו בענף, קרי קפיצה משמעותית בשכר הפועלים הזרים. לא עברו שבועיים, ובלמ"ס החליטו לא לחכות - הם שינו את התמהיל מתוך הבנה ששכר הפועלים לא יכול להישאר כבעבר, בעיקר כשחלק מהיזמים מדווחים ששכר העבודה של הפועלים הסינים כמעט הוכפל, ואילו שאר הפועלים דרשו תוספת של 50%-30% לפחות. זו אולי הסיבה לכך שהמדינה יודעת שכעשרת אלפים פועלים פלסטינים מאיו"ש נכנסים מדי יום לישראל דרך פרצה שהם יוצרים בגדר, ללא כל מפריע ובניגוד להחלטת הממשלה.
כפי שפורסם אתמול, בלמ"ס מודים כי החישוב שנעשה כלל קפיצה מהמועד ערב המלחמה, כלומר אוקטובר 2023, ועד דצמבר 2024. בדפי ההסבר לשינוי המתדולוגיה נכתב כי מטרת העדכון היא לתת ביטוי לשינויים שחלו בענף הבינוי עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל. "במדד חודש ינואר באו לידי ביטוי ההשלמה לעליות במחירי שכר העבודה שלא נכללו באופן מלא עד עתה (בין אוקטובר 2023 לדצמבר 2024). העדכון בוצע בהתאם להמלצות הוועדה הציבורית המייעצת לנושא עדכון מדד מחירי תשומה בבנייה, בראשותו של פרופ' דני בן-שחר".

הרוכשים החדשים שילמו ביוקר (דירות בבנייה) פלאש 90/ יוסי אלוני, shutterstock
כלומר, אם אדם רכש דירה בחודש דצמבר 2024, רגע לפני עליית המע"מ, ולא קיבל פטור, הוא עלול לשלם 20-30 אלף שקל על דירה ממוצעת, בגלל שהעדכון לא חל קודם. כלומר, אם העדכון על נושא שכר הפועלים היה חל באוקטובר או בנובמבר, סביר להניח שאותו אדם שרכש את הדירה לא היה צריך לשלם את הסכום הזה, או לכל היותר - היה משלם סכום מינורי.
לפי הלמ"ס, כ-95% פועלים ישראלים וכ-5% פועלים זרים ופלסטינים היו כאן ערב המלחמה ובתחילתה היחס השתנה: 71% פועלים ישראלים, 29% פועלים זרים ופלסטינים. עד היום הגיעו כ-30 אלף פועלים זרים לישראל, ביניהם פועלים סינים, וחלק מהקבלנים טוענים כי שכר העבודה שלהם כמעט הוכפל. "חלק מהפועלים הרוויחו 800-1,000 שקל יומית והיום 1,600 והיד נטויה", סיפר לנו השבוע אחד היזמים הגדולים בישראל.
עוד ב-
"כיוון שעלות השכר לעובד זר גבוהה באופן משמעותי (פי שניים ויותר) מעלות השכר לפועל פלסטיני, החלפת העובדים הפלסטינים בפועלים זרים הביאה בהכרח לעלייה ניכרת בשכר העבודה", הודו בלמ"ס. אם אלה פני הדברים, יש שאלות רבות שצריכות להישאל: מדוע שכר העבודה לא עודכן במהלך המלחמה, כשהיה ברור כי הוא עלה בצורה משמעותית? מדוע המדינה לא דאגה לעשות פעולה הדרגתית שתאפשר לבעלי הדירות לשלם רק חלק מהעלייה במדד אם רכשו דירות בשבועות האחרונים למשל? ולא פחות חשוב - האם ההחלטה החדשה של הלמ"ס תגרום ליזמים להאיץ את קצב הביטולים של הפטורים מהצמדה למדד.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.מי ירים את הכפפה לתביעה ייצוגית. (ל"ת)דוד 02/2025/17הגב לתגובה זו1 0סגור