נדל"ן ותשתיות
לאומי עצר את מבצעי הקבלן? הציבור קונה הלוואות מסוכנות יותר
בנק לאומי החליט שהוא לא רוצה לסכן את הציבור (ואת עצמו) דרך עסקאות נדל"ן עם מקדמה נמוכה. מצד שני, מה הציבור עושה כשאין לו מימון? לוקח הלוואות לכל מטרה כדי להשלים את ההון העצמי, עם ריבית וסיכון גבוהים יותר, 8% במקום 5%. האם המהלך הזה חכם?
רגע לפני ששנת 2024 הסתיימה, קיבל בנק לאומי החלטה מעניינת: עצירת הטבות המימון של הקבלנים, שכוללים מקדמה נמוכה מ-20%. בנק לאומי הצטייר כאפיפיור: הוא קיבל החלטה מושכלת, אחרי רמז עבה ששלח לעברו המפקח על הבנקים, אבל הוא לא היה חייב. עובדה: בנק הפועלים והבנק השולט בשוק המשכנתאות, מזרחי-טפחות, החליטו להגדיל את שיתוף הפעולה עם היזמים וילוו פרויקטים שלאומי הפסיד.
הבנק של חנן פרידמן רשם קפיצה משמעותית במהלך השנה בשוק המשכנתאות. הוא יכול היה להרשות לעצמו ללחוץ על הברקס, אבל ייתכן שזה לא יקרה לאורך זמן. על פי מקורות בשוק המשכנתאות, הנתח שפועלים תפס במהלך החודש האחרון הוא משמעותי ומאפשר לו לצמצם פערים מול הבנק השני בגודלו בשוק המשכנתאות.
לאומי לקח, לכאורה, החלטה שמנוגדת לכל היגיון בסיסי: הוא לא סחף אחריו את שוק המשכנתאות ויתרה מכך, הוא אפילו הגדיל את הסיכון לחלק מנוטלי המשכנתאות. בקיצור, יש לו רק מה להפסיד מהחלטה כזו, שעיקרה להקטין את הסיכון בשוק. מצד שני, קשה לומר שההחלטה הזאת נעשתה רק לטובת הלקוח. אם לאומי חושב שמהלך הזה מסוכן, הוא יכל להימנע מליווי פרויקטים כאלה עוד בתחילת 2024 (החודש חשף הלמ"ס בפעם הראשונה את המספרים של מבצעי הקבלנים והיה אפשר לראות איזה מקום הם תופסים בשוק: כרבע מהעסקאות בת"א ושליש בבאר שבע הן כאלה, כשלאומי ליווה חלק מהפרויקטים באזורים האלה).
אביב גוטליב, shutterstock, Magma Images
דירה ממוצעת עולה כיום 2.3 מיליון שקל. כעת, לאומי מסרב לממן עסקאות 15/85 (לפי האוצר זוהי ההטבה הפופולרית בשוק הדירות) וכעת הוא דורש מקדמה של 20% לפחות. כלומר, במקום 345 אלף שקל, היזם שאותו הבנק מלווה ידרוש מקדמה של 460 אלף שקל. קשה להאמין שהפער הזה, ברוב המקרים, ינוע על קו התפר הדק שבין רכישת הדירה לבין ההחלטה לוותר עליה, בעיקר כשלרוכשי הדירות יש אלטרנטיבות נוספות בשוק המשכנתאות (לא הזכרנו כמובן את הבנקים הקטנים יותר ואת המוסדיים שנמצאים בשוליים), אבל בעיקר כי חלק מהרוכשים, כך מתברר, החליט לחשוף את עצמו לסיכון יתר ולקח הלוואה לכל מטרה, בדרך קלה ופשוטה. כלומר, הכוונה של לאומי הייתה אולי טובה - אבל בשורה התחתונה - יכול להיות שבחלק מהמקרים היא חשפה רוכשים מסוימים לסיכון גבוה יותר.
אתם זוכרים בוודאי את הפגישה של סגן המפקח על הבנקים, אור סופר, עם ראשי המערכת הבנקאית בסוף דצמבר. הוא אמנם לא סיים את הפגישה עם הוראה מפורשת, אבל היה מספיק ברור כדי לגרום ללאומי לעשות את הצעד הזה. זו אולי לא חוכמה גדולה כל כך: כשסופר נפגש עם ראשי המערכת הבנקאית, הלוואות הבלון היוו בערך 17% מכלל המשכנתאות. מאז, הנפח גדל והיום הן מהוות כ-25%, בזכות מבצעי הקבלנים והעובדה שבמשרדי המכירות הלחיצו את הקונים בשל העלאת המע"מ וגרמו להם להקדים את העברת כספי המשכנתאות ליזם, כאילו לא היה מדובר בעליית מחיר זניחה (ביחס לדירה) של כ-20 אלף שקלים לדירה ממוצעת.
מה עשה מי שלא קיבל משכנתא מלאומי ולא היה לו הרבה זמן כדי לסגור את העסקה? לקח הלוואת גישור: במקום לשלם כ-5% ריבית קבועה לא צמודה, הוא פנה לבנק ולקח 200 אלף שקל, בהלוואה ל-5-10 שנים, בריבית של 8%-7.5%. זהו סכום קטן וזניח לעומת האפשרות שיאבד את העסקה והוא מאפשר לרוכש הדירה לא לפספס את ההטבה של סוף השנה.
עוד ב-
את המספרים המדויקים נוכל לדעת בעוד שנה או שנתיים, אבל העובדות מדברות בעד עצמן. יש לא מעט זוגות שפנו לאפיק היקר של הלוואה לכל מטרה ועובדה היא שהנתח שלהן מכלל ההלוואות גדל בחודשים האחרונים, ולא רק בגלל יוקר המחיה. מעניין יהיה לראות האם בנק לאומי יצליח לשרוד תקופה ארוכה, כלומר שנה או שנתיים, עם המדיניות הנוכחית - או שהוא יראה מהצד את המתחרים עוקפים אותו בסיבוב ויחליט לשנות אותה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.מה ציפיתם שיקרה אנשים מסתבכיםשאלתיאל 01/2025/20הגב לתגובה זו0 0לבנק לא אכפת מאף אחד רק מהרווח שלוסגור
-
2.מה יקרה בעוד שנתיים שלוש???אחד שדואג 01/2025/20הגב לתגובה זו0 0אנשים יפשטו רגלסגור
-
1.בקיצור דואגים לעצמם...... (ל"ת)קופת חולים 01/2025/20הגב לתגובה זו0 0סגור