נדל"ן ותשתיות

למה מחירי הדירות עולים? הביקוש לדירות האלו זינק ב-150%

נתונים חדשים חושפים כי חלה עלייה משמעותית לדירות ממוגנות בזמן המלחמה. זה יכול להסביר את הזינוק במחירי הנדל"ן בחיפה והצפון, אבל גם את הנסיקה בביקוש לדירות להשכרה. מנכ"ל מדלן: "פעם המסננים הפופולרים היו חניה ומחסן. היום - ממ"ד" | כל המספרים
איציק יצחקי | 
דירות בבנייה (צילום איציק יצחקי)

המלחמה שינתה את סדרי העדיפויות של הישראלים בשוק הנדל"ן: בחודשיים הראשונים, שוק הנדל"ן עצר מלכת. עסקאות הוקפאו, המשקיעים והרוכשים הפוטנציאליים ישבו על הגדר ונראה היה שהחודשים הבאים יביאו איתם משבר מוחלט בשוק הנדל"ן. אבל דווקא המלחמה שינתה משהו בתפיסה של הישראלים, ובצדק - בעלי דירות שנבנו לפני 1992 חיפשו דירות עם ממ"ד.

גם נתוני הלמ"ס הוכיחו זאת. אפשר לראות את הזינוק האדיר במחירי הדירות בחיפה בשנה האחרונה, שנובע בעיקר ממעבר של החיפאים לדירות יד שנייה או דירות חדשות הכוללות ממ"ד. כשהביקוש היה גבוה מההיצע, הגענו לנקודת שיווי משקל במקום גבוה יותר על הגרף. במילים אחרות - המחירים בחיפה והצפון זינקו דווקא על רקע התגברות המלחמה. בחיפה, מחירי הדירות זינקו בשנה החולפת ב-11.7%, כשבמחוז הצפון נרשם זינוק של 10.2%.

הישראלים כבר לא מתפשרים על מקלט, ואפילו לא על ממ"ק (פלאש 90/ מיכאל גלעדי)
על פי בדיקה שערך לאחרונה אתר מדלן, הביקוש למרחבים מוגנים זינק בצורה דרמטית. הנתונים מראים כי גיל הבניינים בישראל מצביע על פער עצום בין ההיצע לבין הביקוש לממ"דים: שנתון הבנייה החציוני של דירות שנמכרו בשנת 2024 עומד על 1992, בעוד שבשנת 2023 עמד נתון זה על 1982. כידוע, רק בשנת 1992 חלה החובה לבנות ממ"ד בדירות. נמצא כי רוב הדירות שנמכרות בשנת 2024 נבנו לפני פחות מ-30 שנה, בתקופה שבה התקנות המחייבות הקמת ממ"ד בבניינים חדשים טרם נכנסו לתוקף. פער זה, בשילוב עם האירועים הביטחוניים האחרונים, הוביל לביקוש גובר לממ"ד בדירות קיימות, כשבממוצע - המחיר של דירות ללא ממ"ד ירד או לא עלה (במקומות שבהם המחיר עלה) לעומת המחיר שלהן לפני המלחמה.
לפי הנתונים, בחודש נובמבר חלה עלייה של 148% בביקוש לממ"ד בדירות למכירה ועלייה של 336% בביקוש בדירות להשכרה (חשוב לדעת שגם מחירי הדירות ללא ממ"ד באזור הצפון עלו - הנה הסיבה). נתונים אלו מעידים על כך שהישראלים מוכנים לשלם יותר עבור דירה עם ממ"ד, גם אם הדבר כרוך בהשקעה נוספת בהוספת המרחב המוגן. הביקוש הגובר לממ"ד מעיד על שינוי בתפיסה של הישראלים את הבית, שהפך להיות לא רק מקום מגורים אלא גם מקלט בטוח. זו גם הסיבה לכך שבתוך שנה וחצי, הזוגות שקונים דירות קטנות נעלמו - הישראלים לא מוכנים לרכוש דירות לא ממוגנות. מי שעושים עסקאות כאלה, הם בעיקר משקיעים שמזהים לחץ אצל המוכר.


"מלחמת חרבות ברזל הביאה לשינוי עמוק בהעדפות של הישראלים בכל הנוגע לדירה בה יגורו. אם פעם המסננים הפופולריים ביותר באתר מדלן היו 'חניה', 'מחסן' ובעקבות הקורונה גם 'מרפסת', היום המסנן הפופולרי ביותר הוא 'ממ"ד'", אומר מנכ"ל מדלן, טל קופל, ל-ice. "מאחר ואין כמעט אזור בארץ שלא נזקק למיגון בשנה האחרונה, מדובר בתופעה גורפת שלא נראה שהולכת לחלוף בקרוב - נראה ההבנה העמוקה שממ"ד הוא הכרח ולא רשות תישאר איתנו גם לשנים הבאות.
"שינוי הטעמים הזה הוא כמובן בעייתית למוכרי דירות שנבנו ללא ממ"ד, כלומר עוד לפני שעבר חוק הממ"דים ב-1992. לפי הבדיקה שערכנו, שנת הבניה החציונית של דירות מיד שנייה שנמכרו ב-2023 היתה 1982 - כלומר ללא העדפה ברורה לדירות עם ממ"ד. לעומת זאת, שנת הבנייה החציונית בדירות יד שנייה שנמכרו ב-2024 היתה כבר 1992. כך, מסתמנת העדפה ברורה בשוק היד שנייה לדירות שנבנו מראש עם ממ"ד".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה