נדל"ן ותשתיות
היזמים שילמו פי 13 ממחיר הקרקע והפרויקט בירושלים ייצא לדרך
מה גרם לחברות הבנייה, בהן עמרם אברהם, לשלם סכומים גבוהים כל כך ביחס למחיר הקרקע רק כדי לבנות בירושלים? וגם: ההצלחה ביבנה, הדרמה בנתניה והפרויקט הענק בראשון לציון. רגע לפני סוף השנה, חברות הבנייה הולכות על כל הקופה
בהייפ של 2021-2022 היינו רגילים למראות כאלה: חברות הבנייה שילמו עשרות אחוזים יותר ביחס למחיר השומה, רק כי רצו לרכוש עוד ועוד קרקעות מתוך מחשבה על שורת הרווח. חלק מהיזמים הגדולים והלא ממונפים נשארו בחוץ בחלק גדול מהמקרים. הם לא רצו להשתתף בחגיגה וראו איך חברות קטנות ממנפות את עצמן ונופלות בגלל ריבית גבוהה שגרמה להן לא לעמוד בעלויות המימון. חברות ההתחדשות העירונית הרוויחו באותה תקופה: הן לא נכנסו לסחרור והראו עד כמה רבה החשיבות של אי התלות בקרקע ומימוש פרויקטים בסיכון נמוך.
לצד כישלונות של המכרז בחריש והמכרז בבאר שבע, סיפור של שני מכרזים בירושלים, במסגרת מחיר מטרה, הוא שונה לגמרי ממה שהתרגלנו אליו בחודשים האחרונים. במסגרת פרויקט בעיר, שעלתה אתמול זמנית לכותרות בשל הנהירה של תושבי החוץ לפרויקט של יוסי אברהמי, ייבנו 56 יחידות דיור בשכונת אלכסנדריון. גילת מגורים וג'יי הנדסה ויזמות זכו במכרז ושילמו על קרקע של 1.7 דונם כ-40 מיליון שקל, כשהוצאות הפיתוח יעמדו על כ-4 מיליון שקל נוספים. מחיר השומה עמד על 3.39 מיליון שקל בלבד - ללמדכם על הביקוש הרב והכדאיות הכלכלית בפרויקט הזה. תשלום גבוה פי 13 ממחיר השומה על הקרקע - הוא לא דבר שזכור לרוב היזמים, בטח לא אלה שבונים בירושלים.
בשכונת ברונפמן בעיר שווקו 330 יחידות במסגרת מחיר מטרה. עמרם אברהם זכתה בקרקע, שנמכרה במחיר גבוה, יותר מפי 5 ביחס למחיר השומה - 120 מיליון שקל לעומת 22.8 בלבד. הוצאות הפיתוח יעמדו על 22 מיליון שקל.
ומה קורה ביבנה? שם פרויקט מחיר מטרה לבניית 1,226 יחידות דיור הסתיים גם הוא בהצלחה גדולה. רם אדרת, אסיה סיירוס, עמרם אברהם ורייבי יונתן זכו בקרקעות. עמרם תבנה את מספר היחידות הגדול ביותר, 646 בסך הכל. הפעם, מחיר הזכייה היה נמוך משמעותית ממחיר השומה - פחות משליש. עמרם זכתה בשתי קרקעות, בסכום כולל של כ-91 מיליון שקל, לעומת מחיר השומה שעמד על למעלה מ-320 מיליון שקל.
בנתניה, יהלומית פרץ זכתה בקרקע הנחשבת ליד ציר בן גוריון. היא תשלם 168 מיליון שקל, פחות ממחיר השומה שעמד על 231 מיליון שקל, לא כולל הוצאות פיתוח בגובה 42 מיליון שקל. היא זכתה במכרז בהפרש לא גדול, כשההצעה השנייה בגובהה עמדה על פחות מחצי מיליון שקל. כל זאת, בתקווה שהפרויקט הזה ייצא לפועל די מהר ולא יתעכב, כפי שקרה עם הפרויקט שליד הכניסה לחבצלת.
באשקלון, מכרז נוסף של מחיר מטרה לבניית 298 יחידות הסתיים עם זכייה של החברות שירז תעשיות, רייבי יהונתן ושגיא אלמקייס. ההצעות היו נמוכות במעט ממחיר השומה.
עוד ב-
בראשון לציון נערך מכרז שלא קשור למחיר מטרה ועדיין, כדאי להזכיר אותו: 1,294 יחידות דיור ייבנו בשכונת נחלת עילית. היזמים הם מוכרים וגדולים. שיכון ובינוי, אלקטרה מגורים, יובלים, חן ואיתי גינדי, רמי שבירו ושי-חי יזמות זכו בקרקעות. יוביל תבנה 378 יחידות דיור, החלק הגדול ביותר, כשהיא שילמה 293 מיליון שקל על הקרקע, כ-11 דונם, ועוד הוצאות פיתוח של כ-65 מיליון שקל - כ-900 אלף שקל ליחידות דיור.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.יצא המרצע מן השקאביגדור 01/2025/01הגב לתגובה זו0 0זה רק מוכיח את מה שאמרנו: משרד השיכון והבינוי כשל בהורדת מחירי דיור סבירים לזוגות צעירים ישראליים! היזמים בונים רק בשביל משקיעים (בעלי דירה ראשונה) ולתושבי חוץ שגרים בחו"ל ולא דואגים כלל לאוכלוסייה המקומית, אזרחי ישראל הצעירים שאין להם דירה כלל. בושה למדיניות הקלוקלת. מי צריך משרד ממשלתי לשיכון ובינוי ולשלם מהמיסים של כולנו?!? ייסגר המשרד א שיתערב ויכריח את היזמים לבנות בניינים לא מפוארים ולא גבוהים כדי שהעלות של הדירות וועד הבית יהיו סבירים לזוגות צעירים בישראל. אנחנו מדינה דמוקרטית (שלטון העם).סגור