משפט
המשפחות דרשו המשכיות: האם חללי צה"ל יוכלו להתרבות?
מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק של ח"כ צבי האוזר, חוק ההמשכיות, המציע להשתמש בזרע חייל שנספה למטרת הולדה: "אישרנו, בחרדת קודש את הצעת חוק החשובה הזו. זוהי חובה ערכית ומוסרית של מדינה השולחת את מיטב בניה להגן על בטחונה"
מליאת הכנסת אישרה אתמול (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת החוק של ח"כ צבי האוזר ברוב של 56 מצביעים המציעה להשתמש בזרע חייל שנספה למטרת הולדה, היוזמה נעשתה לבקשת המשפחות.
החוק מציע כי חייל שנספה במהלך השירות או כחייל מילואים, בת זוגו או הוריו יוכלו לבקש ליטול ממנו זרע בתוך 72 שעות מהמועד בו נקבע מותו. צה"ל יבצע רישום בדבר כתב הסכמה של חייל בדבר נטילה ושימוש בזרעו בהתאם להוראת שר הביטחון.
בת זוגו תוכל להרות מזרעו או להפרות אותו עם ביציותיה במידה והחייל שנספה לא התנגד בכתב, במידה והחייל השאיר הסכמה בכתב ואין לו בת זוג, הוריו יוכלו לפנות לבית המשפט ולבקש להשתמש בזרעו להפריית אישה אחרת ובית המשפט יחליט לאחר סקירה של עובד סוציאלי. לשם הכנת התסקיר, העובד הסוציאלי רשאי להתייעץ עם מומחים.
הורי החייל שנספה לא יהיו רשאים לעשות שימוש בזרעו לצורכי הפריית ביצית של יותר מאישה אחת ולא יתיר בית המשפט שימוש כאמור; ואולם, אין בכך בכדי לגרוע מהאפשרות להשתמש בזרע לצורך הפריית ביציות על ידי אותה אישה יותר מפעם אחת.
בדברי ההסבר לחוק נכתב: "הצעת החוק נועדה לאפשר לחיילים שאיבדו חייהם במסגרת שירותם הצבאי, להותיר נצר והמשך, ולהתיר שימוש בזרעם לצורך מתן חיים ליילוד, וזאת על פי בקשת בנות זוגם או הוריהם השכולים. חוק זה מסדיר את המשכיותו של חייל שנספה במהלך שירותו הצבאי, על ידי מתן זכות ליטול ממנו זרע לאחר מותו ולעשות בו שימוש להולדת ילד, לבת זוגו הקבועה - אם החייל לא התנגד לכך בחייו, או להוריו – בהעדר בת זוג או הסכמה שלה ו, אם החייל הנספה נתן לכך הסכמה מראש. מדינת ישראל למודת כאב השכול, איבדה את מיטב בניה ובנותיה שנפלו בהגנה על ביטחון המדינה. חייהם של חיילים צעירים נגדעו באיבם, ולמדינת ישראל חוב מוסרי להם ולמשפחות השכולות אשר איבדו את היקר להן מכל, בעת שנשלח לשרת את המדינה ולהגן עליה.
לצד הכאב שאין לו מרפא, לעיתים מבקשות משפחות חיילים שנספו להמשיך את השושלת המשפחתית דרך מי שהיה ואיננו עוד. אחריות המדינה השולחת את בניה להגן על ביטחונה, אינה מסתכמת במתן פיצוי חומרי לבני המשפחה שנותרו, אלא צריכה להתבטא גם במתן אפשרות לעשות שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, שיאפשרו למשפחות השכולות להעמיד צאצאים מהנספה ולשמר את המשכיותו, ולאפשר לכל חייל להביע נכונותו לכך בחייו. הולדה מזרע של חייל שנפל בעת שירותו הצבאי, היא בראש ובראשונה המשכיות של החייל שנפל וכן מחווה מועטה למשפחתו, מחווה שיכולה לסייע בשיקום משפחת הנספה, בת זוגו והוריו של החלל.
הצעת החוק מתבססת על ההנחה שאדם רוצה בהמשכיותו בדרך של העמדת צאצאים אחריו. הנחה זו נכונה בייחוד לגבי אדם שנישא או חי בזוגיות, שדי בהם כדי ללמד על רצונו בהמשכיות. הצעת חוק זו עולה בקנה אחד עם חובת החברה לכבד את רצון הנפטר בהמשכיות".
ח"כ צבי האוזר יוזם החוק: "אישרנו, בחרדת קודש את הצעת חוק החשובה הזו. זוהי חובה ערכית ומוסרית של מדינה השולחת את מיטב בניה להגן על בטחונה, כשהפוקד קורא בצו, לאדם, לשרת את טובת הכלל, הוא מחויב לאפשר לו את מעטפת התמיכה הרחבה ביותר. במאה ה-21, מעטפת זו צריכה לכלול גם את האפשרות לממש רצון, של כל בן אנוש - להקים זרעו אחריו לאפשר להם שימוש בטכנולוגיות קיימות ובכך להבטיח את יכולתם להעמיד צאצאים. עשינו היום צעד בו החלה הכנסת להסדיר את הנושא על פי חוק ולא להשאירו ליד המקרה, נעשה זאת ברגישות הנדרשת".
יו"ר עמותת 'אור למשפחות' (סא"ל מיל') עירית אורן גונדרס: "לאחר שנים של עבודה קשה, אנו רואים את האור בקצה המנהרה החשוכה בה נמצאים הורים שכולים שכבר איבדו כל תקוה להפוך לסבא וסבתא. אנו אומרים כי זכותן של משפחות הנופלים לממש את החלום ולחבק נכד מזרע בנם. הורים ששלחו את בניהם לשירות צבאי ממנו לא שבו. תודה לעוסקים בהעברת החוק, אבן דרך בעשיית צדק למשפחת השכול בישראל".
עוד ב-
מר ברוך בן יגאל, אבא של עמית בן יגאל ז"ל שנרצח לאחר שנזרק לעברו סלע: ״תודה שבחרתם עבורנו בחיים, סוף סוף מחייכים״ ניצה שמואלי, אמא של בראל חדריה שמואלי שנורה למוות בגבול עזה: "מודה לחבר הכנסת האוזר, לעמותת אור למשפחות ולכל חברי הכנסת שהצביעו בעד החוק. מאוד מעריכה, זה לא מובן לי מאליו, אני יודעת שמדובר בתהליך ארוך וכולי תקווה שהנכדים שלנו יתרוצצו עוד בכנסת".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה