משפט
צעד נוסף לרפורמה המשפטית: זה החוק שאושר הלילה בכנסת
אושר סופית השינוי בדרך בחירת נציב תלונות הציבור על שופטים וכעת מאבד נשיא בית המשפט העליון את ההשפעה שלו על בחירת הנציב. "יביא לשיפור אמון הציבור במערכת המשפט ויבטיח ניקיון כפיים", אמר שר המשפטים

במהלך הלילה אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לשינוי אופן בחירת נציב תלונות הציבור על שופטים, שיזם חבר הכנסת שמחה רוטמן בשיתוף עם שר המשפטים יריב לוין. החוק החדש מסיר את זכות הווטו שהייתה עד כה לנשיא בית המשפט העליון בבחירת הנציב.
על פי החוק החדש, שאושר ברוב של 56 חברי כנסת מול 48 מתנגדים, תוקם ועדה בת שבעה חברים לבחירת הנציב: שר המשפטים (יו"ר הוועדה), שר העבודה, חבר כנסת שנבחר על ידי הכנסת, שופט בדימוס שנבחר על ידי שופטי בית המשפט העליון, שופט בדימוס שנבחר על ידי נשיאי בתי המשפט המחוזיים, דיין בדימוס שנבחר על ידי הרבנים הראשיים והסניגור הציבורי הארצי.
כל חבר ועדה יוכל להציע שני מועמדים, והבחירה תיערך ברוב רגיל של 4 מתוך 7 חברים. משך כהונת חברי הוועדה יעמוד על 4.5 שנים, וכן נקבע כי מבין שני הנציגים שבוחרים שופטי בית המשפט העליון ונשיאי בתי המשפט המחוזיים - אחד מהם יהיה אישה.
יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, חבר הכנסת שמחה רוטמן, התייחס להתנגדויות להצעת החוק: "גם אם תגיע לכנסת במסגרת הסיוע ההומניטרי משאית שלמה שמלאה בעלי תאנה, הן לא יצליחו לכסות את מה שעומד מאחורי ההתנגדות להצעת החוק הזו". רוטמן הוסיף: "כשמדובר בנשיא מפלגת בג"ץ, יצחק עמית, זה מאוד הגיוני בעיניהם שהוא יבחר בווטו את מי שיבדוק נגדו את התלונות".
רוטמן ציין כי בשנתיים האחרונות נוצר מצב שבו "אי אפשר להתלונן על מערכת המשפט" וקרא לחברי האופוזיציה "לא להיות שותפים למאבק נגד ביקורת ולאפשר לעין הציבורית באמצעות נציב תלונות הציבור על שופטים לעשות את מלאכתו ולבקר את השופטים - כי אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר".
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין, התייחס אף הוא לאישור החוק: "החוק החדש ישים סוף למצב בו שופטי העליון קובעים מי ימונה לבדיקת טענות נגדם ונגד חבריהם, כפי שהיה בשנים האחרונות. הדבר יביא לשיפור אמון הציבור במערכת המשפט ויבטיח ניקיון כפיים".
עוד ב-
עד לחקיקת החוק החדש, נציב התלונות נבחר על ידי הוועדה לבחירת שופטים לפי הצעת שר המשפטים ונשיא העליון, כאשר לנשיא העליון הייתה זכות וטו בבחירת הנציב. לטענת השר לוין, הדבר הביא למינויים של נציבים שהיו שופטי עליון בדימוס, "חלק מהמערכת, חברים של השופטים המכהנים, תוך חשש כבד לניגודי עניינים", וכי הדבר "מנע ביקורת אפקטיבית ובדיקה מעמיקה ואמיתית של תלונות שונות שעלו בעניין שופטים".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.ממשיכים באובססיביות לפרק את הדמוקרטיה הישראלית.אלי 03/2025/04הגב לתגובה זו0 0ממשלה הרסנית בראשות שקרן, מאחז עיניים ומפלג העם.סגור
-
1.נשמעת ועדה מאוזנת ושקולה. טוב יותר ממקודם (ל"ת)אחלה רפורמה! 03/2025/04הגב לתגובה זו0 0סגור