נבחרת אייס
חוגגת על נכסי הציבור: המהלך של כי"ל ומשפחת עופר | פרופ' ירון זליכה
הארכת הזיכיון של חברת כי"ל להפקת משאבי טבע מים המלח וסביבתו, המסתיים ב-2030, לתקופה נוספת תעביר אותנו אל מעבר לנקודת האל חזור. כי"ל לא שילמה את התמלוגים להם הייתה מחויבת וצברה יתרונות יחסיים שיהפכו את המכרז לחידוש הזיכיון לבדיחה. מי דואג לכי"ל ולמשפחת עופר? כולם דואגים להם
כבר שנים רבות אני נאבק נגד חידוש הזיכיון של חברת כי"ל להפקה של משאבי הטבע בים המלח וסביבתו. ברקע למאבקי עומדים שני עקרונות. האחד, תרומתה של כי"ל להרס הטבע המופלא של ים המלח. אוצר טבע לאומי ועולמי אדיר שהולך ונהרס לאורך השנים עד שאנו עומדים רגע לפני היות או לחדול. הארכת הזיכיון, המסתיים בשנת 2030, לתקופה נוספת תעביר אותנו אל מעבר לנקודת האל חזור. השני, התמורה שמשלמת החברה תמורת הפקת משאב הטבע הציבורי.
כי"ל הונתה את הציבור הישראלי, לא שילמה את התמלוגים להם הייתה מחויבת וצברה יתרונות יחסיים שיהפכו את המכרז על חידוש הזיכיון לבדיחה עצובה. היא הולכת לקבל את הזיכיון בחצי חינם. לא זו בלבד שנתיר לה להשלים את הריסת ים המלח, אלא שבנוסף לא נקבל את התמורה הכלכלית ההולמת על כך.
במאמר שפרסמתי בטור זה לפני כמה חודשים הפניתי את תשומת הלב לכך שחברת ורידיס נפסלה מהשתתפות במכרז שפרסמה המדינה לפרויקט של תכנון, מימון, הקמה, תפעול ותחזוקה של המתקן הראשון בישראל להשבת אנרגיה מפסולת ברמת חובב. פסילתה של ורידיס נעשתה נוכח החשדות שביצעה הטמנה לא חוקית של פסולת וקיבלה בהקשר זה מענקים ממשלתיים תוך יצירת מצגי שווא.
רק לפני חודש אישר בית המשפט המחוזי את פסילתה של ורידיס והבהיר בכך שכלי פסילת השתתפות במכרז הוא כלי ציבורי חוקי ולגיטימי, אשר בנסיבות חריגות גובר אפילו על עקרון חופש העיסוק. הפניתי את תשומת לב הקוראים כי המדובר היה בראיות לכאורה למעשים שטרם הוכחו בבית המשפט, ושהנזק בגינם עלול להגיע להערכתי לעשרות מיליוני שקלים.
כי"ל, לעומתה, הונתה את המדינה במיליארדי שקלים ולא בעשרות מיליונים 'בלבד'. כזכור כי"ל מכרה את האשלג שהפיקה מים המלח לחברות קש שבבעלותה במחיר פיקטיבי תוך שהיא מדווחת על המחיר הפיקטיבי לצורך חישוב התמלוגים בהם היא חייבת. אני אישית תפסתי אותם בהונאה זו ודאגתי להביאם לתביעה.
ראוי גם להזכיר את ג'קי אדרי ז"ל, עובד מפעלי הברום, שתרם אף הוא למאבק החשוב הזה. ואכן מעשי ההונאה הוכחו וקבלו פסק בורר של שופטת. במילים אחרות, חמור יותר מהאירוע של וורידיס, בכי"ל היה מדובר לא רק בראיות ובטענות לכאורה אלא באחריות מוכחת.
מעשים שנעשו כדי לחמוק מתשלום תמלוגים על הזיכיון של ים המלח ולא מעשים לכאורה שנעשו בתחום אחר שאף אינו נשוא המכרז עצמו. שאלתי אז הכיצד ראיות לכאורה שכלל לא הוכחו עדיין במשפט ומתייחסות לנזקים קטנים יחסית ובתחום שונה מתחום המכרז כבמקרה של ורידיס, הן נסיבות חריגות המצדיקות פסילתה במכרז, ואילו הונאה מוכחת של מיליארדים, שנמשכה על פני שנים רבות, ועוד בעניין התמלוגים שקשורים במכרז עצמו אינן נסיבות המצדיקות פסילה? הוספתי ושאלתי מי שוב מגן על כי"ל ועל משפחת עופר ומונע את פסילתם מהשתתפות במכרז לחידוש הזיכיון על ים המלח?
ובכן, בשבוע שעבר קיבלתי תשובה לשאלותיי. משרד האנרגיה והתשתיות העניק באישור החשב הכללי במשרד האוצר זיכיון חדש לכריית פוספטים בנגב לחברת רותם מקבוצת כי"ל. הענקת הזיכיון, לתקופה של 20 שנים, בוצעה בהליך תחרותי (כלומר לא במכרז מלא) כמעט חשאי ובלי שהתקשורת עסקה בו. לא תופתעו לשמוע כי ככל הנראה הוגשה בהליך הצעה אחת בלבד. אולי כן תופתעו לדעת ששווי חידוש הזיכיון הוא מיליארדים רבים אולם רותם שילמה תמורתו דמי חתימה של 16 מיליון ₪ בלבד.
ברור לכם מה עומד איפוא להתרחש במכרז לחידוש הזיכיון על ים המלח. אגב, לא רק הממשלה הנוכחית דאגה לכי"ל, אלא גם הממשלה והקואליציה הקודמות. במסגרת זו האריכה קואלצית "השינוי" בלי מכרז את זיכיון רותם אמפרט להפקת הפוספטים בשלוש שנים תחת כהונתם של השרה קארין אלהרר במשרד האנרגיה והשר אביגדור ליברמן במשרד האוצר. אגב, הם עשו כן ב-22.12 שנת 2021, היינו ימים אחדים לפני תום כהונתה של אותה ממשלה.
למותר לציין שמעבר לכך שכריית פוספטים מחריבה שטחי טבע עצומים במדבר, רותם מחזיקה רקורד יוצא דופן של זלזול בחוקי ההגנה על הסביבה, ושל פגיעה אנושה בסביבה. עובדה זו לא הייתה פקטור בהליך ה"תחרותי", לא הורידה לה ניקוד, ובוודאי שלא פסלה אותה להשתתף ב"מכרז" שנתפר בשבילה, ומעניק לה מיליארדים מנכסי הציבור – תמורת פרוטות.
ובכן, יש תשובה לשאלתי, מי דואג לכי"ל ולמשפחת עופר? כולם דואגים להם. הפוליטיקאים משני הצדדים, הפקידות שעוצמת עיניים ונוהגת שוב ושוב ברשלנות משוועת וכמובן התקשורת המסחרית שמסליקה את האירועים האלה ולא רוצה שתדעו את האמת המרה.
עוד ב-
הכותב הוא ראש ביה"ס לחשבונאות, כלכלה וניהול כספים בקריה האקדמית אונו ויו"ר המפלגה הכלכלית. למען הגילוי הנאות הכותב מעניק ייעוץ כלכלי לאחד העסקים שנפגעו עקב הרס ים המלח.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(12):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
9.יש פה מלא בוטים (ל"ת)נמרוד 01/2025/17הגב לתגובה זו1 0סגור
-
8.אתה קנאישחר 01/2025/16הגב לתגובה זו1 1תעזוב אותנו בשקט יש בכיל מעל 3000 עובדים כל הביקורות המטופשות האלו לך תתעסק במה שצריך. כמו יוקר המחייה או הביטחון ברחובות.סגור
-
7.צריך לפתוח מהדורות נשמע פשע (ל"ת)אחד שמבין 01/2025/16הגב לתגובה זו3 2סגור
-
6.כיח מובילה במדדי קיימות בעולםאניהיא 01/2025/16הגב לתגובה זו2 3כיל היא חוד החנית בתחום הקיימות והסביבה בתחום המכרות בעולם- כן כולל אירופה והאמריקות- ראו דירוגי קיימות עולמיים. היא עומדת בכל החוקים הישראלים והאירופיים (אשר האיאופים בעצמם לא מצליחים לעמוד בהם אבל בארץ- כיל כן עומדת בהם). בנוסף היא מעניקה עשרות אלפי מקומות תעסוקה, תרומה לקהילה ובזכותה יש בכלל תושבים בנגב. השאלה מה זליכה מפסיד פה? אולי הוא השקיע בורידיס והתמרמר בשל תפיסתם בהטמנת פסולת לא חוקית?סגור
-
5.התעללותאמתי 01/2025/16הגב לתגובה זו1 3למה אתה מתעלל במחזיקי המניות שרוצים להחזיר לעצמם קמצוץ מעלות החרדים.סגור
- טען עוד
-
4.הנה מה שקרה שםמילואימניק 01/2025/16הגב לתגובה זו0 0https://youtu.be/VqopcwCtWAo?si=MYmNc1kD6Hj1GuN8סגור
-
3.השאלה הראשונה שנשאלת בעת מועמדות לעבודה את מי אתה מכירדני 01/2025/16הגב לתגובה זו1 0זאת תמצית השחיתותסגור
-
2.זליכהמשה 01/2025/16הגב לתגובה זו2 2חחח אם היו ממנים אותך למנכל היית רץ כמו חתול לחגוג עם השמנת מה שהמדינה נתנה זה מה שהם קיבלו תאכל את הלבסגור
-
כמה קל לטנף...גד בן סימון 01/2025/16הגב לתגובה זו3 2דוקא לפרופ' זליכה יש רקורד לא רע בכלל. בוודאי יותר טוב מהמתחרים הפוטנציאלים.סגור
-
אבל הוא לא בן של עובד ולכן לא ימנו אותודני 01/2025/16הגב לתגובה זו4 0חברה מושחתת שמבזבזת את משאבי הטבע על קבוצה קטנה של מקורבים. הכסף צריך ללכת למדינהסגור
-
1.לבדוק את מי שנתן להם ככה בחינם מיליארדים מושחתים (ל"ת)טוני המרוקאי 01/2025/16הגב לתגובה זו1 1סגור
-
אתה!גד בן סימון 01/2025/16הגב לתגובה זו1 1אין מה לבדוק, יותר נכון מה יעזור לבדוק? קודם כול לפתוח מכרז בינלאומי לתפעול המפעלים ומכירת/שיווק התוצרים, כאשר כי"ל וחברות קשורות פסולות מהשתתפות. אחרי שיסגר המכרז נבדוק מי אשם.. מעניין מי יהיו המתנגדים למהלך כזה ומה יפסק בבג"צ...?סגור