השוק

פרופ' ליאו ליידרמן: "אחרי המלחמה נראה כאן הזדמנויות גדולות"

פרופ' ליאו ליידרמן המשמש כיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, צופה כי אחרי המלחמה, ככל שהיא תיגמר מהר יותר, נראה בענף הבנייה והדיור "הזדמנויות גדולות"
מערכת ice |  1
ליאו ליידרמן (צילום ענבל מרמרי, כפיר סיון)
חברת רובי קפיטל ערכה אתמול (שלישי) כנס מיוחד בו השתתפו סמנכ"לי כספים של חברות נדל"ן מובילות, ובו פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, שטח בפניהם את התחזית שלו לענף הנדל"ן הישראלי ושיעור הריבית בבנק ישראל.
ברקע המלחמה, אי הוודאות הכלכלית וירידה בהיקפי האשראי בענף הנדל"ן בארץ, רבים חוששים מהשקעות חדשות, כל שכן בהשקעות גדולות כמו נדל"ן. בדבריו פרופ' ליידרמן אומר כי אמנם ישנה התמתנות בענף, אך הוא אומר כי יש לו אמון בחסינות ענף הבנייה והדיור והוא מאמין כי אחרי המלחמה "נראה כאן הזדמנויות גדולות".
בכנס השתתפו סמנכ"לי הכספים ומנהלים בחברות מובילות וביניהן אזורים, אפריקה ישראל מגורים, אשדר, אקרו נדל"ן, אחים שרבט, קבוצת בראל, רם אדרת, בוני התיכון, יובלים, קבוצת אביב, קטה גרופ, י.ד.ר, ינוב, הכשרת הישוב, אבני דרך, גרופית, תצפית, קן התור ועוד.
פרופ' ליידרמן סיפק לסמנכ"לי הכספים תחזית חיובית לענף במבט לשנה וחצי או שנתיים הקרובות. לדבריו ככל שהמלחמה תסתיים בקרוב יותר, כך הענף יוחזר לחזור לנורמליות מוקדם יותר.  בראיית מאקרו על כלל המשק הוא ציין כי אם אוקטובר 2023 היה חודש שהזכיר את פרוץ משבר הקורונה והכל קפא, הרי שמאז המשק מוכיח את חוסנו וניתן לומר שכלכלת ישראל מפתחת "שגרת מלחמה".
"כאשר מסתכלים על היקפי האשראי בענף הנדל"ן אנחנו רואים התמתנות בשיעורי הגידול, וזאת ירידה שהתחילה עוד לפני המלחמה בתחילת 2023. זאת, על רקע העלייה בריבית ואי הוודאות שנוצרה במשק בעקבות הרפורמה המשפטית. עם זאת, חשוב להבהיר שאין ולא יהיה מחנק אשראי במשק הישראלי גם אם המלחמה לא תסתיים בקרוב. שוק הכספים מאופיין ברמת נזילות גבוהה, והאשראים הבנקאיים והחוץ בנקאיים ערוכים למימון של פרויקטים אטרקטיביים, הכול במידת הזהירות וניהול הסיכונים המתאימים." אמר ליידרמן.
לדבריו, בטווח הקצר קיים הסיכון שקבלנים בינוניים או קטנים יקלעו לקשיי נזילות, אבל המערכת כולה היא חזקה: "אני מאמין גדול בענף הבנייה והדיור בישראל ואחרי המלחמה נראה כאן הזדמנויות גדולות. כבר בחודש דצמבר ראינו עלייה משמעותית בפעילות הענף ביחס לאוקטובר ונובמבר. אחרי המלחמה צפויה תנופת פיתוח ושיקום. זאת, במקביל לאפשרות של גידול במספר העולים לארץ ובנוסף לביקוש הנגזר מהגידול הדמוגרפי בישראל. סקטור ההשקעות בבנייה מהווה היום קרוב ל- 14% מהתוצר במשק. מדובר בענף שגם משפיע רבות על ענפים אחרים. אני מקווה שהממשלה תבין שיש כאן ענף עם פוטנציאל להיות מנוע מצוין לצמיחה ותעסוקה".
בנושא הריבית הוא ציין כי "אנו מעריכים שלאחר המתנה קצרה בנק ישראל ימשיך להוריד את הריבית במהלך השנה ובסוף שנת 2024 ריבית בנק ישראל  תעמוד בסביבה של 3.8% לשנה."  לסמנכ"לי הכספים העוסקים בתכנון פיננסי הוא אמר "מומלץ לשכוח מעולם של ריבית אפס, בכל תכנית עסקית שאתם עושים רצוי לחשוב במונחי ריביות ריאליות של בנקים שחזרו ויישארו בטריטוריה חיובית".
פרופ' ליידרמן הדגיש שבטווח הקצר, החסם המשמעותי והדומיננטי בענף הבינוי והשיכון  הוא המחסור בעובדים. זאת על רקע יציאתם מהשוק של כ- 80,000 עובדים פלשתינאים. "כרגע אין צפי שהעובדים הפלשתינאים יחזרו לפחות בשנה או בשנתיים הקרובות. עם הזמן המצב מתחיל להשתפר, אולם עדיין חלק ניכר מאתרי הבנייה אינם פעילים או שפועלים ברמות נמוכות יחסית לפוטנציאל. המאמץ העיקרי של הממשלה והתאחדות הקבלנים כעת הוא בהבאת עובדים מחו"ל, בעיקר מהודו וסרי לנקה. גורמים המעורבים בתהליך מעריכים שקיים סיכוי סביר שלקראת סוף השנה נראה כאן תוספת של כ- 50 אלף עובדים ממקומות אלה".

בנושא מחירי הדיור הוא ציין כי: "נכון להיום מחירי הדיור במומנטום של ירידה מסוימת, כולל ההטבות שקבלנים נותנים על מנת למשוך רוכשים, אבל הצפי שלנו שלקראת המחצית השנייה של השנה עשויה להגיע התאוששות מסוימת במחירים".
יעקב ניצן, מנכ"ל ושותף בחברת רובי קפיטל ציין בכנס: "גם לפני ה–7 באוקטובר שוק הנדל"ן התנהל בסביבה לא פשוטה עם ריבית שהלכה ועלתה במהלך השנה שקדמה למלחמה והובילה לעצירה בביקושים. המלחמה הוסיפה לאי הוודאות וגם יזמים שרצו להשתתף במכרזי מנהל לא ידעו כיצד לתמחר את הקרקעות, כיצד לקבוע שווי של קרקע במצב של היום. אז ראינו שיש שחקנים קטנים שיצאו מהשוק, ושחקנים אחרים שנכנסו למצב של המתנה או חיפשו שיתופי פעולה שמטרתם לפזר סיכונים. למרות זאת ניתן לומר שמדינת ישראל נכנסה למלחמה עם כלכלה חזקה. בעקבות הורדת הריבית, יחד עם הצעדים הממשלתיים צפויים לשיקום וייצוב המשק, והתחזקות המגמות הדמוגרפיות הקיימות בישראל אנו עתידים לראות חזרה של שוק הנדל"ן לעוצמת עשייה משמעותית בחציון השני של 2024".
בנוסף, אמר ניצן: "רובי קפיטל מנהלת כיום מסגרות אשראי בהיקפים של למעלה מ 14 מיליארד שקלים ועובדת עם הבנקים והגופים המוסדיים הבכירים בישראל. כיום החברה מציעה ליזמים פתרונות מימון אטרקטיביים מותאמים לשוק הדינמי והמשתנה באמצעות יצירתיות פיננסית עסקית ומתן פתרונות המתמקדים בחשיבה מחוץ לקופסא".
עומר אלפרן, שותף ומנהל השקעות ראשי בחברת רובי קפיטל הציג בכנס את פעילות האקוויטי של החברה, קרן ספיר, וציין כי "הקרן שהקימה הקבוצה, מציעה לחברות הנדל"ן להיכנס כשותפה בחברות או בפרויקטים כפתרון שהוא חלף פתרונות אחרים של מימון הון עצמי דוגמת אג"ח או מזנין. פתרון האקוויטי מותאם לכל חברות הנדל"ן בישראל, כאשר צוות ספיר מורכב ממומחים שהגיעו מעולם היזמות ומציע לחברות הנדל"ן שותפות אמיתית לצד מומחיות פיננסית, מערך קשרים רחב וידע וניסיון בענף". בנושא זה ציין פרופסור ליאו ליידרמן כי פתרונות האקוויטי לשוק ה'מידל מרקט' הוא אפיק מעניין ומתבקש בשוק של היום.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    סתם חרטטן! (ל"ת)
    עם ישראל חי 02/2024/07
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור