השוק

עידן עופר מחזיק במפעל המזהם ביותר בישראל; אחריו בעלי מכבי ת"א

מפעל כיל רותם שבשליטת החברה לישראל, דורג במקום הראשון במדד ההשפעה הסביבתית. המפעל גרם לפני מספר שנים לאסון הזיהום בנחל אשלים. במקום השני: בז"ן של דיוויד פדרמן. השרה עידית סילמן: "התממשות סיכון סביבתי עשויה לגרור הפסדים, העלולים להקטין את כספי החיסכון לפנסיה שלנו"
איתן לויטס | 
עידן עופר (צילום משה שי פלאש 90)
המשרד להגנת הסביבה מפרסם הבוקר (שני) את מדד ההשפעה הסביבתית לשנת 2021. המדד מציג לציבור את נתוני הסיכון הסביבתי ממפעלי התעשייה שבבעלות ציבורית וממשלתית.
בראש המדד לשנת 2021 נמצא מפעל כיל רותם (לשעבר רותם אמפרט), הנמצא בבעלות החברה לישראל של עידן עופר. כיל רותם רשם עלייה של 3% בניקוד משנת 2020 ועם 516 נקודות שליליות. עיקר הניקוד למפעל ניתן בגין צו מנהלי שניתן בשנת 2021 בגין הפרות של הזרמת שפכים, הפרות תשתית וחריגת פליטות מזהמים לאוויר. בשנת 2020 הוצא למפעל עיצום כספי בשל חריגות בפליטות מזהמים לאוויר.
ניקוד שלילי נוסף ניתן על אירועים מהשנים 2019 הכוללים הפרות בתנאי היתר הפליטה, אי הגשת מסמכים ודיווחים במועד ואירועי חומרים מסוכנים נקודתיים. כמו כן למפעל ניקוד גבוה הנובע מכמות פליטות והעברות לסביבה. יצוין שבעת האחרונה במסגרת הליך גישור בתביעה ייצוגית של המדינה נגד החברה בשל אירוע הדליפה לנחל אשלים, בשם הציבור כולו, נקבע סכום פיצוי של 115 מיליון שקל על הנזק הסביבתי שנגרם על ידי המפעל. 

במקום השני עם הניקוד הסביבתי השלילי ביותר נמצא מפעל בתי זיקוק לנפט (בז"ן), הנמצא בבעלות פטרוכימיים דיוויד פדרמן, מבעלי מכבי ת"א בכדורסל. המפעל קיבל ניקוד שלילי על הליכי אכיפה משנת 2021 בגין חריגת פליטות מזהמים לאוויר ובגין אירוע חומרים מסוכנים של דליפת בנזן בעת ריקון מכל שאירע בשנת 2020. בשנת 2020 הורשע המפעל בהליך משפטי בגין שרפה במכל חומרים מסוכנים שאירע בשנת 2016. נוסף על כך, הוצא למפעל צו מנהלי על אי שדרוג מתקן תשתית. במהלך שנה זו תועדו הפרות שונות וניתנו התראות על הפרות של חריגות בפליטה לאוויר, תפעול לקוי וחריגות בהזרמות לים. ניקוד שלילי נוסף ניתן על שימועים שקוימו לחברה בגין חריגות בפליטת מזהמים לאוויר והטלת עיצום כספי על אי טיפול באירוע חומרים מסוכנים כנדרש. למפעל מראש יש ניקוד גבוה הנובע מכמות פליטות והעברות לסביבה.
בדירוג החברות הנסחרות בראש המדד לשנת 2021 נמצאת חברת ICL גרופ, עם מגמת עלייה בדירוג בין השנים 2018 ו-2020, אשר משמעותה השפעה סביבתית גדולה יותר, ומגמת שיפור בשנת 2021. ICL היא הבעלים של כמה מפעלים בולטים בדירוג המפעלים, ובהם כיל רותם ומפעלי ים המלח.
עוד ברשימה האדומה של המשרד להגנת הסביבה: פז בתי זיקוק אשדוד, כרמל אולפינים, אלקון מרכז מחזור נאות חובב, לווייתן, שפד"ן, גדיב, חברת חשמל לישראל – אורות רבין ומט"ש רהט.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן אמרה בתגובה לפרסום המדד: "סיכונים סביבתיים הם סיכונים פיננסיים, ובזכות מדד ההשפעה הסביבתית של המשרד להגנת הסביבה, המשקיעים בחברות תעשייתיות – המוסדיים שמנהלים לנו את הפנסייה, החסכונות וההשקעות – מקבלים כלי משמעותי לניהול סיכונים. התממשות סיכון סביבתי עשויה לגרור הפסדים לבעלי המניות והאג"ח של החברות המזהמות את הסביבה, הפסדים העלולים להקטין את כספי החיסכון האמורים לשרת את כולנו בגיל פרישה. על החברות להקפיד לפעול לפי עקרונות של אחריות סביבתית, למזער סיכונים לבריאות הציבור ולסביבה ולדעת שאם לא יפעלו כך – המשרד יפעיל את כל האמצעים העומדים לרשותו".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה