השוק

בנק הפועלים מזהיר מגירעון של יותר מ-3%, תשואות האג"ח יעלו

בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים מזהירים מפני המשך הירידה בגביית המסים והעלייה ברמות הסיכון בישראל; בבנק הפועלים לא מזהים מצוקת נזילות אך מזהירים מפני עליית תשואות האג"ח; הריבית תעלה מעבר ל-4%
ניצן כהן |  1
ויקטור בהר (צילום ענבל מרמרי, shutterstock, Magma Images)
החטיבה הפיננסית של בנק הפועלים מזהירה מפני עלייה משמעותית בגירעון (לאחר שנה וחצי של עודפים בתקציב המדינה), מעלייה של תשואות האג"ח והעלאת הריבית אל מעבר לרמת 4%.
"חלק מהפיחות בשער השקל משקף את אי-הוודאות סביב הרפורמה במערכת המשפט, את ההחרפה במצב הביטחוני ואת הצעות החוק בעלות פוטנציאל ההשפעה על פרמטרים והסדרים כלכליים. לאור השינוי הצפוי בסביבה הפיסקאלית, וכן העלייה בסיכונים הפוליטיים בטווח הקצר, אנו מעריכים כי התשואות השקליות הארוכות יסגרו בהדרגה את הפער מול התשואות בארה"ב (הפער עומד כעת על כ- 20 נקודות בסיס)" אומרים היום בבנק הפועלים.

"בעקבות הפיחות בשער השקל תחזית האינפלציה צפויה להתעדכן מעלה באופן משמעותי לרמה של כ- 3% ל-12 החודשים הקרובים. להערכתנו בנק ישראל יעלה את הריבית לרמה של 4% אבל לאור הפיחות שנוצר והצפי לאינפלציה גבוהה יותר בטווח הקצר, אנו מעריכים שהריבית תעלה גם מעבר ל- 4% בהמשך".
השקל פוחת בשבוע החולף והגיע ביום שישי לאחר קביעת השער היציג לרמה של כ- 3.54 שקל לדולר – פיחות בשיעור של כ- 4% בשבוע אחד מול הדולר. בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים אומרים כי ניתן לייחס חלק מהפיחות לירידות השערים בוול-סטריט וגם להתחזקות מסוימת של הדולר בעולם "יחד עם זאת נראה שחלק מהפיחות משקף גם את אי-הוודאות סביב הרפורמה במערכת המשפט, החרפה במצב הביטחוני והצעות חוק בעלות פוטנציאל השפעה על פרמטרים והסדרים כלכליים. חשוב לציין שלא מדובר בתנודה שהיא חריגה מאוד, וכן אנו לא מזהים מצוקת נזילות מערכתית חריגה בשוק המט"ח, כמו לדוגמא למצב בשוק המט"ח עם פרוץ הקורונה".
באשר לגירעון בתקציב המדינה, אומרים בבנק הפועלים כי "הכנסות המדינה ממסים ירדו בחודש ינואר בשיעור חד של 7.6% לעומת ינואר אשתקד. ירידה חדה בשיעור של 9.9% נרשמה בגביית המסים הישירים. חלק מהירידה נובע אמנם מבסיס השוואה גבוה של ינואר שנה שעברה, אך סביר להניח שנראה מגמה דומה גם בחודשים הבאים.
"אנו מעריכים שהירידה בהכנסות ממסים, והעלייה בצד ההוצאות במחצית השנייה של השנה לאחר שיאושר התקציב, יובילו לעלייה חדה בגירעון התקציבי לרמה של 3% מהתוצר ואולי אף יותר. העלייה בגירעון והפסקת הנפקות אג"ח מיועדות יובילו לגידול נטו בהנפקות אג"ח סחירות, וללחץ לעליית תשואות.
"המצב הפיסקאלי הטוב היה גורם בסיסי שהשפיע על מחירי גיוס ההון של המדינה, והביא לזה שתשואות איגרות החוב השקליות של המדינה נמוכות מהתשואות הדולריות של הטרז'רי האמריקני. לאור השינוי הצפוי בסביבה הפיסקאלית, וכן העלייה בסיכונים הפוליטיים בטווח הקצר, אנו מעריכים כי התשואות השקליות הארוכות יסגרו בהדרגה את הפער מול התשואות בארה"ב (הפער עומד כעת על כ- 20 נקודות בסיס)" הם אומרים.
עוד מזהירים בחטיבה הפיננסית של הבנק כי בעקבות הפיחות בשער השקל תחזית האינפלציה צפויה להתעדכן מעלה באופן משמעותי לרמה של כ- 3% ל-12 החודשים הקרובים. "הציפיות לאינפלציה עלו אף הן בתגובה לפיחות והן עומדות על כ- 2.9%. מדדי החודשים הקרובים צפויים להיות מושפעים מעלייה במחירי הדיור, המזון והחשמל, ולהערכתנו יהיו גבוהים ביחס לעונתיות של חודשים אלו.
"אנו צופים עליית ריבית בשבוע הבא לרמה של 4%. לאור הפיחות שנוצר וצפי לאינפלציה גבוהה יותר בטווח הקצר, אנו מעריכים שהריבית תעלה גם מעבר ל- 4.0% בהמשך. השווקים עברו לגלם ריבית של 4.25% בסוף השנה וירידה לרמה של כ- 3.5% בשנה הבאה. מגמה דומה ראינו בשבוע החולף גם בארה"ב, כשהשוק עבר לגלם ריבית ברמה של כ- 5% גם בסוף השנה".
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לא הבנתי
    סתמישו 02/2023/13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה טוב, זה לא טוב? מה זה הכתבה הגרועה הזאת שלא מספקת מידע חיוני רק נתונים...
    סגור