השוק

היועץ הכלכלי של נתניהו: "לסגור את בז"ן עד סוף 2025"

פרופסור אבי שמחון אמר בדיון על פינוי המפעלים הפטרוכימים ממפרץ חיפה כי יש לסגור את מתקני החברה כבר בעוד חמש שנים, על אף הדו"ח שקבע שאין כדאיות כלכלית במהלך. השרה גמליאל דיברה גם היא בעד הפינוי
איתי פת-יה |  1
אבי שמחון (צילום ויקיפדיה)
"אפשר וצריך לסגור את בז"ן עד סוף 2025" – כך אומר היום (ב') יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, הפרופסור אבי שמחון. את הדברים אמר בדיון בנושא פינוי המפעלים המזהמים במפרץ חיפה שנערך בוועדת הפנים  של הכנסת.
"בז"ן לא צריכים להיות במפרץ חיפה", טען שמחון בדיון, "התשלובת מונעת קידום המטרופולין ובלי סגירת התשלובת לא ניתן יהיה לקדם את מטרופולין חיפה. אנחנו ממליצים לסגור את בזן". שמחון התייחס לחשש ממחסור שיווצר בדלקים, עוד טרם התרחבות השימוש ברכב החשמלי ועל כך אמר: "כבר היום אנחנו מייבאים תזקיקים. נצטרך להמשיך ולייבא תזקיקים. ערך היבוא קטן בהשוואה לתועלת שבסגירת המפעלים".
עוד נקודה שהועלתה על ידי יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה היא הדו"ח שהזמין משרד רה"מ מחברת מקינזי, שקבעה כי פינוי מפעלי בז"ן ממפרץ חיפה למיקום אחר אינה כדאית כלכלית. שמחון ציין כי "לא הגענו להסכמה בקרב אנשי הצוות על המלצות דו"ח מקינזי". מאחורי מסקנת הדו"ח עומדת ההערכה שהפינוי יעלה למדינה 18 מיליארד שקל, כשלכך יש להוסיף סכום של כ-3-4 מיליארד שקל לשיקום האזור שיפונה, כמיליארד נוספים לטיהור הקרקע. מנגד, ההכנסות מוערכות ב-20 מיליארד לכל היותר, 7 מיליארד שקל בתרחיש הרע, ו-13 מיליארד בזה הסביר.
 
קראו עוד ב-ice
לפי דו"ח מקינזי על השטח שיפונה ניתן יהיה לשווק 100-50 אלף דירות חדשות. ברשות מקרקעי ישראל מקדמים תכנית במסגרתה תקבל בז"ן זכויות בנייה בשווי מיליארדים על השטח שיפונה – במקום שהמדינה תשלם לה ישירות, בין השאר עקב הבור התקציבי שיצרה הקורונה. 

האופציות המרכזיות למיקומם החדש של מפעלי בז"ן נמצאות שתיהן בנגב: הראשונה היא מתחם אורון, אפשרות שנתמכת על ידי רמ"י והשנייה היא מישור רותם. הרשויות שיקבלו לידיהן את מתקני בז"ן יהנו גם מהארנונה העסקית ומאפשרויות תעסוקה לתושבי האזור, ועל כן כל אחת מושכת לכיוון שלה – המועצות האזוריות רמת נגב והערבה התיכון, שבשטחן מצוי מתחם אורון, ומועצה אזורית תמר, שבשטח שיפוטה נמצא מישור רותם. יצויין כי ממישור רותם מתחלקות בין המועצה האזורית תמר לערד ודימונה.
לצד שמחון, דיברה בדיון גם השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל, שהציבה דדליין רחוק יותר מזה של הראשון. "אני מתכוונת להביא לממשלה הצעת החלטה שתקבע לוח זמנים לסגירת מתחם בזן בתהליך הדרגתי, שיסתיים לא יאוחר מ-2030", אמרה. "המגמות העולמיות תומכות בכך שהשימוש בתזקיקי נפט יצטמצם משמעותית בשנים הקרובות. אני מודעת למורכבות: יש לקדם מקומות עבודה חלופיים, לבסס את משק האנרגיה על אנרגיות מתחדשות ולהחליט על הדרכים לחיזוק המטרופולין בחיפה. יהיה גם צורך לשקול תכניות קיימות – כמו קרקעות הצפון – ולמצוא להן חלופות".
מארגון מגמה ירוקה נמסר בתגובה: "הדיון בכנסת היום הוא דיון היסטורי עבור כל תושבי מפרץ חיפה. לראשונה הוצגה בכנסת ישראל תכנית 'מפרץ החדשנות', שתכלול פינוי התעשייה המזהמת והמסוכנת, ניקוי הקרקעות ופיתוח מפרץ חיפה בצורה נקייה, בתיירות, מסחר, תעסוקה ומגורים, ולטובת כלל הציבור".
"היום כבר כולם מבינים שצריך לסגור את בז"ן. כעת, עלינו כציבור לדרוש מהממשלה החלטת ממשלה בתוך שבועות ספורים ולוח זמנים ברור ומדויק להוצאת התכנית אל הפועל בהחלטת ממשלה, ולהחמרת הפיקוח והאכיפה כנגד המפעלים המזהמים - עד לסגירתם בשנת 2025".
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    שיכניסו אנרגיה חשמלית גם כן
    הייתי אומר 10/2020/25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם ירצו מפעל בדרום שידאגו לאנרגיה סולרית.
    סגור