השוק
"עוגן כלכלי יציב"? קרן העושר מסכמת את 2024 עם 2 מיליארד דולר
הקרן לאזרחי ישראל המנהלת את הכנסות המדינה מהיטל ששינסקי, סגרה את 2024 עם 2.08 מיליארד דולר; נגיד בנק ישראל: "הקרן מדגישה את הצורך בהשקעות בתחום הכלכלי החברתי והחינוכי"

היום (ב') פורסם הדוח השנתי של הקרן לאזרחי ישראל לאחר אישורו במועצת הקרן. הקרן הוקמה במטרה לנהל את הכנסות המדינה מההיטל על רווחי נפט וגז טבעי (היטל ששינסקי). מטרת הקרן, כפי שנקבעה בחוק, היא להפיק את מירב הרווחים מההכנסות הללו בצורה ארוכת טווח באמצעות השקעות מחוץ לישראל ובמטבע חוץ, ולהבטיח את המשך קיומה של הקרן לדורות הבאים. הקרן החלה לפעול ביוני 2022, לאחר שההכנסות מההיטל הצטברו למיליארד שקל, הסכום שנקבע כתנאי לתחילת פעילותה.
הקרן פועלת בהשקעות ארוכות טווח ומתמקדת בתשואה על פני שינויים זמניים במחירי הנכסים. אסטרטגיה זו מאפשרת לה לנצל את פרמיית הסיכון לאורך זמן, וכך להימנע משיבושים שנגרמים כתוצאה מתנודתיות בשווקים הגלובליים.
הקרן אף שוקלת השקעות בנכסים לא נזילים, כמו חוב פרטי והון פרטי במטרה לשפר את יחס התשואה-סיכון ולגוון את תיק ההשקעות שלה. הקרן הרחיבה השנה את אסטרטגיית ההשקעות שלה וכעת משקיעה גם במניות משווקים מתעוררים ואג"ח קונצרני בדירוג HY. הקרן רשמה תשואה נומינלית דולרית של כ-11.5% ב-2024; מאז הקמתה רשמה תשואה שנתית ממוצעת של כ-11.7%.

(מקור: דוח 2024, הקרן לאזרחי ישראל)
נכון ל-31.12.24, נכסי הקרן עומדים על כ-2.08 מיליארד דולר (כ-8.5 מיליארד שקל). במהלך 2023 הופקדו בקרן תקבולים בסך כ-417 מיליון דולר. הקרן העבירה כ-33.6 מיליון דולר (כ-130 מיליון שקל) לתקציב המדינה עבור השנים 2023 ו-2024.
הקרן מחויבת להעביר מדי שנה הקצאה לתקציב המדינה, סכום שישמש למטרות שונות בהתאם להמלצת הממשלה. על פי החוק, בעשר השנים הראשונות לפעילותה, הקרן מעבירה מדי שנה 3.5% מנכסיה. בשנת 2025, היקף ההקצאה צפוי לעמוד על כ-52 מיליון דולר.

(מקור: דוח 2024, הקרן לאזרחי ישראל)
בצלאל סמוטריץ', שר האוצר, יו"ר מועצת הקרן: "שנת 2024 הייתה אחת השנים המאתגרות ביותר בתולדות מדינת ישראל ביטחונית, כלכלית וחברתית. שנה זו העמידה במבחן את תכליתה של הקרן לאזרחי ישראל כקרן שמתנהלת מחוץ לשיקולי 'הכאן ועכשיו', ונשארת נאמנת לתפקידה ולשליחותה לטובת הדורות הבאים. שמרנו על מדיניות השקעות שממוקדת בטווח הארוך, אשר אינה מושפעת מהתנודות המקומיות ופועלת לאור עקרונות של יציבות, אחריות וצמיחה כלכלית יציבה, גם בזמנים קשים.
"במהלך השנה, הצליחה הקרן להמשיך ולהתפתח ולהשיג תשואה של כ-11.5%. הצמיחה הזו, יחד עם הגידול המשמעותי בנכסי הקרן, המחישו עד כמה אנו מצליחים להבטיח לאזרחי ישראל משאב כלכלי יציב ורב ערך לשנים הבאות שהוא תוצר של פיתוח משק הגז והעצמאות האנרגטית של ישראל".
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "הקרן לאזרחי ישראל פועלת מתוך ראייה ארוכת טווח ומחויבות לדורות הבאים, ומדגישה את הצורך בהשקעות בתחום הכלכלי החברתי והחינוכי. השקעות אלו נועדו לפתח ולחזק את ההון האנושי והתשתיות הפיזיות במשק הישראלי ובכך לתרום לגידול בפריון ולהבטיח צמיחה בת קיימא בטווח הארוך.
"השנה האחרונה הייתה ללא ספק אחת המאתגרות והמורכבות שידעה מדינת ישראל. דווקא על רקע השנה שחלפה ראוי לציין כי פיתוח המשק מתוך ראייה אסטרטגית ארוכת טווח עשוי להיות מפתח מרכזי ביכולת של המשק להתמודד עם האתגרים שעוד ניצבים בפנינו. בנק ישראל גאה להוביל את ניהול הקרן ולהיות שותף מרכזי בקידום הצמיחה שלה ושל נכסיה ובכך להבטיח משאב כלכלי יציב ורב ערך לשנים הבאות".
ירום אריאב, יו"ר ועדת ההשקעות של הקרן: "המלחמה הממושכת ועתירת המשאבים מחדדת את חשיבותה של הקרן לאזרחי ישראל, שממוקדת בטווח הארוך ומשקיעה את נכסיה בהתאם לחוק מחוץ לישראל ובמטבע חוץ באופן שאיננו מושפע מאירועים מקומיים כמו המלחמה. בכך הקרן עשויה לספק למדינה בעתיד עוגן כלכלי יציב בעיתות משבר. במהלך השנה ולמרות אירועי המלחמה הקשים הוסיפה הקרן להתרחב ולהתפתח והציגה תשואה שנתית גבוהה במיוחד של כ-11.5%".
לנה קרופאלניק, מנהלת המחלקה לניהול הקרן לאזרחי ישראל, חברת הנהלת בנק ישראל: "שנת 2024 הייתה ללא ספק שנה קשה ומאתגרת ברמה הלאומית בשל מלחמת חרבות ברזל. לצד העצב, הקושי והאתגרים, המשכנו בתנופה מקצועית ובבניית המחלקה. דווקא בתקופה כזאת הרגשנו בחשיבותה של העשייה לטובת הטווח הארוך ובחרנו להתמקד בבנייה של מחלקה מקצועית שמטרתה להשיא את הרווחים למען הדורות הבאים.
"רשמנו השנה התקדמות משמעותית בפיתוח אסטרטגיית ההשקעות של הקרן שכוללת התרחבות לאפיקי השקעה נוספים, בניית תשתיות מקיפות לפעילות המחלקה וזאת במקביל לניהול השוטף של נכסי הקרן להשאת התשואה".
עוד ב-
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה