השוק
מכה לארדואן: הריבית בטורקיה נותרה על 50%, המניות התרסקו בכ-20%
הבנק לניהול העושר יוליוס בר, ערך ניתוחים כלכליים בנוגע למצב במספר כלכלות בעולם: מצב האינפלציה בבריטניה, מצב המטבע בהונג קונג ושיעור הריבית הגבוה בטורקיה
הבנק לניהול העושר יוליוס בר, ערך ניתוחים כלכליים בנוגע למספר כלכלות שמסקרנות מאוד את השוק בימים אלו, בהן: מצב האינפלציה בבריטניה, מצב המטבע בהונג קונג ושיעור הריבית הגבוה בטורקיה.
דיויד א. מאייר, כלכלן ראשי יוליוס בר, בנוגע לאינפלציה בבריטניה: "מחירי החשמל העלו את האינפלציה באוקטובר, ומחירי השירותים נותרו גבוהים. על רקע צמיחה כלכלית נחלשת, מגמת הדיסאינפלציה צפויה להימשך, אך לחצים אינפלציוניים חדשים מתעוררים עם התוכניות להגדלת ההוצאה הממשלתית והעלאת מכסים פוטנציאלית מצד ארה"ב.
זה מחזק את ההערכה שלנו שבנק אנגליה יפעל בזהירות ויקצץ ריביות בקצב איטי, ותומך בתחזית החיובית שלנו לטווח הקצר על הפאונד הבריטי, שמציע תשואה גבוהה יותר משאר מטבעות קבוצת ה-G10 בחודשים הקרובים.
האינפלציה הכללית בבריטניה הפתיעה באוקטובר עם עלייה שנתית של 2.3%, כשהיא עולה שוב מעל יעד האינפלציה של בנק אנגליה (2%) לרמה הגבוהה ביותר מזה שישה חודשים. גם האינפלציה הבסיסית, שאינה כוללת מחירי אנרגיה ומזון תנודתיים, עלתה ל-3.3%, בניגוד לצפי לירידה קלה. עליית האינפלציה הכללית לא הייתה בלתי צפויה לחלוטין, שכן סיכוני עלייה באוקטובר באו לידי ביטוי במחירי הטיסות והרכבים המשומשים.
עם זאת, המחירים הגבוהים של שירותי החשמל היוו את התרומה הגדולה ביותר לעלייה החודשית של 0.6%, שהושפעה בעיקר מעלייה בחשבונות החשמל. בנוסף, מחירי השירותים נותרו גבוהים, עם עלייה ל-5.0%. במבט קדימה, מגמת הדיסאינפלציה צפויה להימשך, בעיקר בשל ההאטה במחזור הכלכלי לאחר ההתאוששות במחצית הראשונה של השנה.
נתוני התוצר המקומי הגולמי ברבעון השלישי אכזבו עם עלייה של 0.1% בלבד בשבוע שעבר. עם זאת, כמה סיכונים אינפלציוניים נראים באופק. במסגרת תקציב הסתיו, הציגה ממשלת הלייבור תוכניות להגדלת ההוצאה הממשלתית, הממומנת באמצעות העלאת מיסים על תעסוקה.
חברות כבר הצהירו כי יעלו מחירים כדי להתמודד עם המסים הגבוהים יותר על העסקה. בנוסף, יצרנים עשויים להעלות מחירים בתגובה למכסים פוטנציאליים של עד 20% מצד הממשל החדש בארה"ב. על רקע נתוני אוקטובר, זה מחזק את ההערכה שלנו שבנק אנגליה ימשיך לפעול באיטיות במדיניות ההפחתה, ויבצע הפחתות ריבית בזהירות בהמשך. בהתאם לכך, השווקים מצמצמים את הציפיות להורדות ריבית מצד בנק אנגליה.
אנו צופים שהבנק יותיר את הריבית ללא שינוי עד פברואר 2025, וייתכן שיאיץ הפחתות ריבית באמצע השנה הבאה. בהתאם, אנו מגבירים את הביטחון בתחזית החיובית שלנו לטווח הקצר על הפאונד, שמתחילת השנה היה המטבע השני הכי חזק לאחר הדולר האמריקאי. הפאונד צפוי להרוויח מרמות הריבית הגבוהות ביותר בקרב מטבעות ה-G10 במחצית הראשונה של השנה הבאה".
דיויד א. מאייר, כלכלן ראשי יוליוס בר, בנוגע למצב המטבע בהונג קונג: "דולר הונג קונג (HKD) שומר על מיקומו במחצית העליונה של טווח המסחר שלו סביב עוגן המטבע, למרות פערי ריבית שליליים מול הדולר האמריקאי וסיכונים גוברים ממכסים אמריקאים על סין.
מאז סוף 2022, פערי הריבית השליליים של ה-HKD מול ה-USD התרחבו בעקבות הידוק המדיניות המוניטרית של הפד בארה"ב. בספטמבר, עם תחילת הפחתת הריבית על ידי הפד, ה-HKD חצה את טווח העוגן כלפי מעלה.
הרשות המוניטרית של הונג קונג הגיבה ביום שלמחרת בהפחתת ריביות כדי לשמר את פער הריביות הקבוע ולהפחית את הלחצים על שער המטבע. הריביות הנמוכות עוררו תקוות להתאוששות בענף הנדל"ן המדשדש, בעוד שהתמריצים שהוכרזו על ידי הרשויות הסיניות בספטמבר חיזקו את מדד האנג סנג, והוסיפו לחוזקת ה-HKD.
חוזק זה נמשך אף במהלך הבחירות בארה"ב, שבהן ניצחונו של דונלד טראמפ הגביר את הסיכוי למתחים מסחריים בין סין לארה"ב. ייתכן שהחוסן של ה-HKD נובע מזרימות הון מדרום סין להונג קונג, כאשר משקיעים מקומיים מחפשים גידור מפני מכסים אמריקאיים פוטנציאליים. עם התעצמות ה-HKD הרשויות לא נדרשו להפעיל לחצים משמעותיים על מנגנון העוגן כדי לייצב את שער המטבע השנה.
יתרות המט"ח נותרו יציבות לאורך 2024, והיחס בין היתרות לשער המטבע חווה תנודתיות מסוימת, אך עדיין נמצא בטווח היעד. במבט קדימה, השליטה המוגבלת של הרשויות במדיניות המוניטרית לצד הסיכונים הגוברים בשוק המניות בהונג קונג ממכסים אמריקאיים פוטנציאליים, מדגישים את הסיכונים השליליים עבור ה-HKD".
איריני צקרידו, אנליסטית אג"ח, יוליוס בר, בנוגע למצב הכלכלי הקשה בטורקיה של רג'יפ ארדואן: "הבנק המרכזי השאיר את שיעור הריבית ללא שינוי ברמה של 50% בפגישתו בנובמבר ביום חמישי, בהתאם לקונצנזוס בשוק ובקרב אנליסטים. שיעור הריבית הנוכחי נחשב לריסוני מספיק כדי שהאינפלציה וציפיות האינפלציה ימשיכו לרדת לכיוון היעד של 5%, אף על פי שהן עדיין רחוקות ממנו.
אנו עדיין מאמינים כי הפחתות ריבית יתחילו רק ב-2025, אך ההצהרה של הבנק המרכזי הצביעה על גישה קונסטרוקטיבית יותר, מה שמרמז כי קיים סיכוי להפחתת ריבית כבר בדצמבר. הבנק המרכזי של טורקיה שמר על הריבית ללא שינוי במשך שמונה פגישות רצופות, בהתאם לקונצנזוס.
הביקוש המקומי ממשיך להאט לרמות דיסאינפלציוניות, בעוד שהאינפלציה בתחום השירותים החלה להראות סימני שיפור לאחרונה. האינפלציה וציפיות האינפלציה משתפרות אך עדיין מהוות סיכון לתהליך הדיסאינפלציה. הבנק המרכזי ציין כי הוא מחויב להשגת יעד האינפלציה של 5% בטווח הבינוני, וכי הוא ימשיך לשמור על מדיניות מוניטרית ריסונית עד שתירשם ירידה משמעותית באינפלציה, תוך התחשבות בסיכוני אינפלציה.
אנו מאמינים שהבנק המרכזי ישמור על הריבית הנוכחית עד סוף השנה, ונמתין לשיפור נוסף באינפלציה ובציפיות האינפלציה, כמו גם לתוצאות המו"מ על שכר המינימום בדצמבר וההצבעה על תקציב 2025, לפני כל הפחתה בתחילת 2025. עם זאת, ישנן עדויות הולכות וגוברות להאטה בכלכלה, מה שמרמז כי קיצוץ ריבית בדצמבר אינו מופרך.
אנו ממשיכים לשמור על השקפתנו החיובית לגבי טורקיה לאור שיפור בצמיחה ובמאזן התשלומים, ירידה באינפלציה, מחויבות מוכחת למדיניות מוניטרית אורתודוקסית ועלייה ברזרבות המט"ח. מאז שהאינפלציה הגיעה לשיא במאי, מניות טורקיה ירדו ב-20.8% במונחי דולר, ובכך הציגו ביצועים נחותים משמעותית בהשוואה למקביליהן בשווקים המתעוררים (למעט סין), שעלו ב-3.4% באותה תקופה.
עוד ב-
מגמה זו מחזקת את השקפתנו שהרוחות הגבית שהניעו את העלייה במדדים הטורקים כגידור אינפלציה בשנים האחרונות הפכו לרוחות נגד. לפיכך, אנו שומרים על עמדתנו השלילית לגבי מניות טורקיה".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה