השוק

עשה זאת בעצמך: המדריך למשקיע באלטרנטיב

איפה האינטרס, מה המתאם לתיק ההשקעות, והאם יש מגבלת נזילות: כל מה שצריך לדעת לפני שבוחרים השקעה אלטרנטיבית
גיא אילוז | 
קרן השקעות-אילוסטרציה (צילום vecteezy)
היקף ההשקעות האלטרנטיביות הכלל עולמי עמד בסוף 2023 על 14 טריליון דולר, כאשר על פי תחזיות מומחי ההשקעות, עד 2028 סך ההשקעות האלטרנטיביות בעולם יחצו את רף ה-23 טריליון דולר. מגמת הגידול בהשקעות אלטרנטיביות לא פסחה בעשור האחרון גם על הישראלים, משקיעים פרטיים ומוסדיים כאחד.
כך למשל, בקופות הגמל שמנוהלות על ידי הגופים המוסדיים בישראל עלתה שיעור ההשקעה בנכסים לא סחירים מ-16% ל-23% תוך עשור. על פי סקר של ג'יי פי מורגן, חלקן של ההשקעות האלטרנטיביות בתיק ההשקעות עולה ככל שרמת העושר עולה, עד ל-45% מכלל התיק.
השקעות אלטרנטיביות היו ויהיו תמיד חלק אינטגרלי מתיק הנכסים של הציבור, הן מאפשרות פיזור סיכונים, הגנה מפני תנודתיות הקיימת בשווקי ההון, וכן הצטרפות למגוון השקעות שלא נגישות דרך הבורסה. בתקופה האחרונה עלתה שאלה האם ואילו השקעות אלטרנטיביות מתאימות בסביבת הריבית הנוכחית ולאור המצב הפיננסי בשווקים.
הנה 5 דברים שחשוב לדעת לפני שאתם בוחרים בהשקעה אלטרנטיבית:
מהן השקעות אלטרנטיביות?
השקעות אלטרנטיביות הן שם כולל לסל נרחב של השקעות שונות ומגוונות – כאשר המכנה המשותף העיקרי בניהן הוא שהן לא נסחרות בבורסה ובכך למעשה אינן חשופות לסיכונים של השוק הסחיר  יותר נכון לנקוב בשם השקעות שאינן סחירות. תחומי ההשקעה כוללים קרנות שונות, הלוואות, נדל"ן בארץ ובחו"ל, התחדשות עירונית, חוב לחברות, פרייבט אקוויטי – ועוד ועוד.
 
למרות שכולן "השקעות אלטרנטיביות", הן נבדלות זו מזו ברמת הסיכון ובהתאמה לצרכים שלכם. ישנן השקעות אלטרנטיביות שיתפסו את הצד האגרסיבי של התיק, וישנן השקעות אשר למרות שהן "אלטרנטיביות", מתאימות יותר לצד הסולידי של התיק.
נציין כי כלל שילוב של השקעה שאינה סחירה בתיק השקעות מיועד לרוב להקטנת התנודתיות של התיק, כלומר כאשר המסחר בבורסה "אדום", נרצה שההשקעה שאינה סחירה תהיה במתאם נמוך לשוק הסחיר, ולא תהיה "אדומה" גם היא.
מי מציע לכם את ההשקעה, ומה האינטרס שלו?
עם הגידול בפופולריות של ההשקעות האלטרנטיביות נכנסו לשוק גורמים רבים שמציעים אותן, לעיתים ללא ההכשרה וללא הידע המתאים. השקעה אלטרנטיבית, כמו כל השקעה, מחייבת הבנה מעמיקה, וראייה הוליסטית ורחבה של צרכים, כך שתתאים ללקוח הספציפי ולתאבון הסיכון שלו. כדאי מאוד להבין לפני ביצוע ההשקעה – מי מציע לכם אותה? האם הוא בעל רישיון לשיווק השקעות מרשות ניירות ערך? או שהוא מומחה מטעם? מה האינטרס שלו? האם הוא מרוויח מכך שהוא מעניק לכם ייעוץ בלבד? או שהוא מרוויח גם כבעלים של אותה השקעה אלטרנטיבית אותה הוא מציע לכם, ואז למעשה יש לו ניגוד אינטרסים?
ביצוע השקעות דרך גופים בעלי אינטרסים מנוגדים, או גופים לא מקצועיים, יכולה לתת לכם תמונה חלקית ומעוותת לגבי כדאיות ההשקעה, וההתאמה שלה לצרכיכם.
מתי אתם צריכים את הכסף?
בניגוד להשקעות בבורסה אשר סחירות בכל עת, השקעות אלטרנטיביות אינן סחירות. לכך יש מספר משמעויות, אשר העיקרית שבהן קשורה לנזילות ההשקעה. בחלק מההשקעות הלא סחירות, בעיקר בקרנות הון, קרנות נדל"ן וקרנות חוב, ישנם מנגנונים מובנים שנועדו להגן על הלקוחות במקרה של ריבוי פדיונות. קרנות אלו, אשר נחשבות "כסף חכם", משקיעות בנכסים שונים, משביחות ומתפעלות אותן, ומוכרות אותן ברווח בעיקר לגופים מוסדיים גדולים.
לפי מודל זה, חלק משמעותי בתשואה למשקיעים היא בעת אירוע המכירה. לחץ גדול של פדיונות שמוביל למימושים כאשר מדובר בהשקעות "כסף טיפש", יוביל במקרה הזה למכירת נכסים במחירי חיסול ופגיעה בכל משקיעי הקרן, גם אלו שלא מעוניינים לפדות את השקעתם. על כן, במקרים כאלו לקרנות הגנה מובנית ועצירת פדיונות, עד שיבשילו תנאי המימוש.
אולם, דבר זה מחייב את המשקיע גם להבנה כי ייתכן ומועד הנזילות של ההשקעה יידחה, ולכן כדאי בסוג זה של השקעות להשקיע כסף שאין לגביו צורך נזילות במועד מוגדר וקשיח. חשוב להתייעץ עם בעל רישיון על מנת לנתח את צרכי הנזילות ולבנות הקצאת נכסים מתאימה.

 גיא אילוז. מנכ"ל גלובלנט ישראל. צילום: גלובלנט
עד כמה ההשקעה שקופה?
היבט נוסף של השקעות אלטרנטיביות הוא השקיפות. בניגוד להשקעות בבורסה, בהן ישנו סט מחייב של דיווחים, בהשקעות אלטרנטיביות לא. על כן, כדאי לוודא כי ההשקעה אותה אתם בוחנים סיפקה לכם את כל המידע והדיווח שאתם צרכים על מנת לאמוד נכון את הסיכון הגלום בה, וכן כי לאורך חיי ההשקעה, ישנו מנגנון ברור של העברת מידע על מצב ההשקעה והתקדמותה. בביצוע השקעות דרך גוף עם רישיון שיווק השקעות של רשות ניירות ערך, גורם מקצועי כבר בחן את השקיפות של ההשקעה, ודואג לקבל ולהעביר לכם את כל הדרוש להבנת הסיכונים ולביצוע ההתאמה.
מה קורה כשההשקעה לא מצליחה?
לא כל ההשקעות צולחות, אבל גם כשהשקעה לא צולחת, זה לא אומר שכל הכסף המושקע ירד לטמיון. ישנו תהליך של התאמות ומימושים של הנכסים של הקרנות, שבסופה המשקיעים מקבלים החזר מסוים של ההשקעה, לעיתים אפילו בליווי תשואה. למשקיע הבודד אין כמעט דרך להשפיע על ההסדרים, עם זאת, גופים מקצועיים בשוק, המייצגים כמות נכבדת של משקיעים, להמשיך ללוות, לסייע ולוודא כי הקרן עושה ככל שביכולתה על מנת להוביל להסדר המיטבי ביותר לעמיתים. אנו רואים את זה כחלק מחובתו של הגוף המקצועי שמשווק את ההשקעה, וכחלק מתפקידו בליווי המשקיע.
הכותב: גיא אילוז, מנכ"ל גלובלנט ישראל
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה