דיגיטל וטק

בוגרי 8200 מצמצמים פערים: "להציע שוויון הזדמנויות לכולם"

בראיון לקראת השנה החדשה, פורש חן שמילו, מנכ"ל עמותת בוגרי 8200, את חזונו לעתיד בעמותה שמסייעת ומשלבת עשייה חברתית עם חדשנות בהייטק. על שילוב בין טכנולוגיה לחברה, קידום אוכלוסיות מגוונות ותמיכה במשרתי מילואים, לצד התמודדות עם האתגרים שהביאה איתה השנה האחרונה
רפאל בן זקרי | 
חן שמילו (צילום שני קיטלרו)
חן שמילו, יליד קריית מוצקין ודור ראשון להשכלה גבוהה, עשה דרך יוצאת דופן - מילדות בפריפריה ועד לעמדת ההובלה של עמותת בוגרי 8200. היום, הוא עומד בראש הגוף שמחבר בין מצוינות טכנולוגית לעשייה חברתית, ונחשב לאחת הפלטפורמות המשפיעות בישראל בתחום היזמות.
מאז כניסתו לתפקיד המנכ"ל, מוביל שמילו את פעילות העמותה, תוך שימת דגש על קידום אוכלוסיות מגוונות, תמיכה ביזמים בשלבים מוקדמים ושימור המובילות הטכנולוגית של ישראל בזירה הגלובלית. בשיחה עם אייס לקראת השנה החדשה, שמילו משתף כיצד הצליחה העמותה להתמודד עם האתגרים של 2024, להמשיך לפתח יוזמות פורצות דרך, וגם מעביר מסר מעורר השראה לצעירים שמגיעים מרקע פחות מבוסס אך חולמים להשתלב בתעשיית ההייטק.
תרומה לקהילה וחיבור אנשים לטכנולוגיה
שמילו מאמין כי הדרך שעבר - מילדות בקריית מוצקין ועד לעמדות השפעה במגזר הציבורי ובתחום הטכנולוגיה - עיצבה את תפיסתו לגבי חיבור בין אנשים, קהילה וטכנולוגיה. "גדלתי והתחנכתי בקריית מוצקין להורים שנתנו את כל כולם לחינוך שלי ושל אחיי, ובמערכת חינוך שהטמיעה בנו שאיפה למצוינות," הוא מספר. "למדנו לעבוד קשה ולא לחפש קיצורי דרך." לדבריו, כבר בילדות פיתח תודעה יזמית ורצון לפעול למען הכלל, תכונות שליוו אותו בכל שלב בקריירה. "בכל מקום שבו הייתי, שאפתי להיות חלק מראש החץ," הוא אומר. התכונות הללו הובילו אותו לעשייה במגזר הציבורי, בתפקידים כמו ניהול תחום מדיניות ציבורית בהסתדרות הרפואית וניהול הוועד למלחמה באיידס.
נקודת מפנה משמעותית התרחשה כשגילה את עמותת בוגרי 8200. "כאן מצאתי את המפגש האולטימטיבי בין תרומה לקהילה לבין חיבור בין אדם לטכנולוגיה," הוא אומר. לדבריו, העמותה אינה רק ארגון בוגרים אלא פלטפורמה המאפשרת שינוי חברתי באמצעות יוזמות קהילתיות. "העמותה נותנת לבוגרים ובוגרות הזדמנות להחזיר ערך לחברה מתוך הידע והניסיון שלהם," הוא מסביר, תוך שהוא מדגיש את חזונו לחבר בין עשיית טוב לעשיית רווח: "אני מאמין שאין הכרח לערוך הפרדה קטגורית בין עשיית הטוב לעשיית רווח. ניתן ורצוי לחבר בין השניים כדי להביא לשינוי משמעותי."
השנה המאתגרת לאנשי המילואים
ב-2024, העמותה עמדה בפני אתגרים רבים אך הצליחה להפיק מהם הזדמנויות משמעותיות, לדברי שמילו. "העמותה הצליחה בשנת 2024 לתמוך במשרתי היחידה ובבוגריה, בדגש על משרתי המילואים שלנו בדרג הנפרס שעבדו בצמוד לכוחות המתמרנים, וגם להמשיך ולעבוד לטובת החברה הישראלית כולה באמצעות מפעל התוכניות הטכנולוגיות והחברתיות שלנו," הוא מסביר, ומתאר את הפעילות כמעין "שגרת מלחמה," שמציבה בפני העמותה אתגרי המשכיות יוצאי דופן. "אנחנו כמובן התאמנו את התוכניות לצרכים ולאתגרים שיצרה המלחמה. למשל, בתוכניות שנועדו לקהל ביישובי העוטף והצפון העתקנו חלק מהפעילות למרכזי המפונים. בתוכניות למען הסטרטאפים הוספנו סיוע למשרתי מילואים שהם גם יזמים," הוא אומר, ומסכם: "גם בזמנים מורכבים, אסור לנו לוותר על השפעה חיובית, במיוחד באזורים שבהם האתגרים גדולים ביותר".
המאמצים הללו לא רק היוו פתרון להתמודדות עם אתגרי התקופה, אלא גם חיזקו את המחויבות של העמותה להעניק תמיכה למשרתי המילואים. על רקע המחסור בכוח האדם במהלך השנה, שנבע בשל שירות מילואים ממושך, העמותה התמקדה במתן תמיכה רחבה לבוגריה ובתרומה לתעשייה. "במסגרת הפעילות למען בוגרי ובוגרות היחידה, הרחבנו משמעותית את הסיוע לבוגרים במסגרת מרכז פיתוח קריירה שהקמנו," מסביר שמילו. לדבריו, המרכז מציע מגוון שירותים: "אנחנו עורכים אירועי תעסוקה, מנגישים מידע לפיתוח קריירה והזדמנויות תעסוקה, מובילים תוכנית מנטורינג וכן תוכנית להכוון תעסוקתי."
שמילו מציג את הדגש המיוחד ששמו בעמותה על אלו ששירתו שירות מילואים ארוך ביחידה. "לצד זאת, הקמנו מערך לתמיכה רגשית, בדגש על משרתי המילואים בגדוד הקרבי של היחידה ובדרג הנפרס," הוא מוסיף. המערך כלל קבוצות תמיכה חברתית, סיוע במיצוי זכויות ואף סדנאות לעיבוד חוויות לחימה. באמצעות הפעולות הללו הצליחה העמותה לספק לא רק כלים מעשיים, אלא גם רשת תמיכה אישית וחברתית עבור הבוגרים והבוגרות שהתמודדו עם המציאות המורכבת של השנה.
קידום החדשנות בישראל בשנה של משבר
לצד התמיכה בבוגרים בתקופה המאתגרת, בוגרי 8200 פעלה גם לקידום חדשנות ושימור המובילות הטכנולוגית של ישראל. "עמותת בוגרי 8200 הקימה את תוכנית ההאצה הראשונה באקו-סיסטם, שנקראת 8200 EISP, כבר לפני 15 שנה," מספר שמילו. מאז התוכנית רק צמחה והתרחבה, והיום היא מלווה יזמים בשלבים מוקדמים - לא רק מקרב בוגרי היחידה. "מאז שנכנסתי לתפקיד, הובלתי מהפכה בציר היזמות הטכנולוגית, בין היתר באמצעות שיתוף פעולה אסטרטגי עם GUTS, האב החדשנות של חברת הביטוח הראל."
לדבריו, כיום העמותה מפעילה שלוש תוכניות בשלב ה-IDEATION, לצד הרחבת פעילותה של תוכנית ההאצה 8200 EISP, שמנהלת גם קהילת בוגרים תוססת. נוסף לכך, הוקמה תוכנית 8200 GLOBAL, שמטרתה לחבר סטארטאפים בוגרים לשווקים בינלאומיים, עם דגש מיוחד על ארצות הברית. "בכל התוכניות הללו אנחנו עובדים עם עשרות סטארטאפים בתחומים שונים," הוא מוסיף, ומדגיש כי לא מדובר רק בתמיכה טכנולוגית. שמילו מתאר גם את מועדון 8200 אנג'לס, שהוקם בתמיכת רשות החדשנות ושותפים נוספים. "המועדון פועל במודל אימפקט ייחודי, שבו ההשקעות מבוססות על הצלחת החברות שיקבלו מימון," הוא מסביר. המועדון, כמו גם יתר התוכניות, פתוח ליזמים וליזמות מכל הרקע, כחלק ממה שהוא מכנה "ה-DNA שלנו."
הנגשת ההייטק לקבוצות מגוונות באוכלוסיה
שילוב אוכלוסיות מגוונות בהייטק הוא אחד היעדים המרכזיים של עמותת בוגרי 8200, ובשנה החולפת נרשמו מצידה צעדים גם לקידום הנושא הזה. "העמותה פועלת בדרכים שונות כדי להגביר את הנגישות של קבוצות מגוונות לתעשיית ההייטק," מסביר שמילו. אחת היוזמות הבולטות היא הקמת תוכנית "8200 בתא", שמטרתה לקדם יזמות טכנולוגית ולהעניק הכשרות ניהוליות לקהילת יוצאי אתיופיה בתעשייה. בנוסף, העמותה שותפה בתוכנית התעסוקה iMtech, המיועדת לתושבי הדרום. "אנחנו מכשירים עשרות משתתפים לתפקידים טכנולוגיים ומסייעים להם בהשמות," הוא אומר. לצד זאת, קיימת תוכנית ייחודית לעסקים קטנים, שסייעה השנה למאות עסקים בשדרות, אילת והצפון, ועתה מתמקדת גם בעסקים קטנים של משרתי מילואים.
בתחום החינוך הטכנולוגי והמודיעיני, בדגש על פריפריה חברתית וגיאוגרפית, לעמותה יש שותפות ארוכת טווח עם עמותת "אחריי" במסגרת תוכנית "אחרייטק." התוכנית פועלת בעשרות יישובים ברחבי הארץ ומעניקה הכשרות טכנולוגיות ויזמות למאות בני ובנות נוער. "עשרות מבוגרי התוכנית כבר השתלבו בתפקידים טכנולוגיים בשירות הצבאי," מוסיף שמילו. יוזמה נוספת היא תוכנית "אניגמה" של רשת עתיד, שמקנה לנוער ידע במודיעין ובמזרח התיכון. "חשוב לייצר לבני ובנות הנוער דמויות לחיקוי כדי שיאמינו בעצמם וישאפו להגיע רחוק," הוא מסביר. לדבריו, ההשפעה של התוכניות הללו אינה מסתכמת רק בתקופת הנעורים, אלא גם נמשכת בהשתלבות משמעותית בתעשיית ההייטק לאחר השירות הצבאי.
שוויון הזדמנויות ללא קשר למעמד חברתי
בסיום שנה רבת-משמעות, ובמבט לשנה החדשה, לשמילו יש מסר לבוגרי העמותה, לאנשי ההייטק ולצעירים השואפים להשתלב בתעשייה, במיוחד לאלו המגיעים מרקע פחות מבוסס. "אנחנו מאמינים שהתפקיד שלנו כבוגרי יחידה 8200 הוא לרתום את הידע, הניסיון ורשת הקשרים שלנו לטובת החברה הישראלית כולה," הוא אומר. לדבריו, החברה הישראלית חייבת להציע שוויון הזדמנויות לכל צעיר וצעירה, ללא קשר לרקע שלהם. "חשוב לי להגיד לצעירים וצעירות מכל שדרות החברה בארץ - כולל נוער חרדי, ערבי, דתי-לאומי וחילוני - שישראל חייבת להיות עבורם בית שמאפשר לחלום חלומות ולהגשימם, ללא קשר למקום המגורים או הקשרים המשפחתיים," הוא מוסיף, ומסכם: "אנחנו עושים כל שניתן כדי שהדבר הזה יקרה".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה