דיגיטל וטק

הפתרון ליוקר המחיה? החברה הישראלית שכובשת את ענף החקלאות

סטארטאפ חדשני יצמצם אובדן יבול באמצעים ידידותיים לסביבה. החברה היא פרי שיתוף פעולה בין יזם בן קיבוץ בארי הפועל בחממת InNegev וחוקרים ממכון וולקני ומכון ויצמן. יעקב מועלם, מנהל יחידת קידום במכון וולקני: "מאמינים שכך נמנע בזבוז מזון, ונאריך חיי מדף של פירות וירקות"
מערכת ice |  5
חקלאות ישראלית (צילום עבד אל רחים כתיב/פלאש90)
סטארטאפ חדשני, בשם HarvestR, הוקם כדי להתמודד באמצעים ירוקים ולא רעילים עם בעיית אובדן היבול, שמגיעה להיקפים אדירים של למעלה משליש מכמות התוצרת, מרגע הקטיף ועד לצלחת. כיום, מקובל להתמודד עם הבעיה באמצעים כימיים, שיש להם השפעות שליליות על הסביבה ועל איכות המזון. פתרון חכם ומתקדם יתרום להפחתת פחתים ולהגדלת היצע המזון העולמי בעשרות אחוזים ויסייע לביטחון המזון.
על פי הערכות, 30%-40% מהיבולים החקלאיים אובדים בדרך, מהקטיף ועד לצלחת. חלק גדול מאותו אובדן מזון נגרם בעקבות ריקבון של התוצרת החקלאית, הנגרם ע"י איכלוס הפירות והירקות בפטריות פתוגניות. הכימיקלים הנמצאים בשימוש להדברה של אותן פטריות, גורמים לנזקים היקפיים ויעילותם הולכת ופוחתת, הפתרונות הביולוגיים הקיימים הם בעלי יעילות מוגבלת ואינם מתאימים לשימוש נרחב.

ארנון קולומבוס, מנכ"ל חממת InNegev ופרופ' בני חפץ (צילום: מכון וולקני)
החברה היא פרי שיתוף פעולה בין גל אדמתי, יזם סדרתי, בן קיבוץ בארי במקור, הפועל במסגרת חממת InNegev ושל החוקרים ד"ר נעם אלקן ממכון וולקני, שבמעבדתו פותחה הטכנולוגיה יחד עם ד"ר דניאל דואניס-אסף, בשיתוף עם ד"ר ילנה פוברנוב ממכון וולקני ופרופ' רוברט פלור ממכון ויצמן. ד"ר יעל בר-לבן משמשת מנהלת המו"פ בחברה. 
הפתרון של HarvestR הוא מתחום הSpray Induced Gene Suppression- SIGS ומתמודד עם פתוגנים פטרייתיים, שהם ברוב המקרים הגורמים לריקבון התוצרת החקלאית. הטיפול המוצע מבוסס על מוצר dsRNA - Double Stranded RNA החודר לתאי הפתוגן, גורם להפרעה במנגנון הביטוי של גנים חיוניים ובכך פוגע בתקינות הממברנות של תאי הפטרייה הפתוגנית באופן סלקטיבי.
על אף השוני, ניתן לחשוב על זה כתהליך הדומה למתן "חיסון לגידולים", ללא שינויים גנטים ביבול או באוכלוסייה המיקרוביאלית הכללית של התוצרת החקלאית. החברה פונה לשוק הענק של הכימיקלים לחקלאות, שנאמד כיום בכ-280 מיליארד דולר לשנה ולתחום קוטלי הפטריות, בהיקף של כ-17 מיליארד דולר בשנה.
ההסכם להקמת החברה נחתם בין ד"ר נועם אלקן, פרופ' רוברט פלור, ד"ר יעל בר לבן, גל אדמתי, ארנון קולומבוס, מנכ"ל חממת InNegev, שמר טופר, יעקב מועלם מרום, פרופ' בני חפץ, ראש מכון וולקני, ד"ר פנקדג׳ צ׳אודהרי, ד"ר לנה פוברנוב. חברת ידע, חברת המסחור של מכון ויצמן, יחידת "קידום" של מכון וולקני וחברת HarvestR
יעקב מועלם, מנהל יחידת קידום במכון וולקני: "אנחנו מעריכים שהקמת חברת ההזנק החדשה סביב הטכנולוגיה של מכון וולקני המבוססת על dsRNA, תאפשר צמצום פחתים הנגרמים מריקבון, תאריך חיי מדף של פירות וירקות, תמנע בזבוז מזון ובכך תסייע בהתמודדות עם יוקר המחייה. בנוסף, ימנע השימוש בחומרים כימיים לא ידידותיים. בעתיד הטכנולוגיה צפויה לתת מענה לסוגיות בתחום זיהום פטריות גם בשדה". 
תגובות לכתבה(5):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    חומץ הורג פטריות (ל"ת)
    t 07/2024/06
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 3.
    חקלאות
    אברהם???? 07/2024/05
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אני מבין שגם המחיר ירד בעשרות אחוזים??
    סגור
  • חח
    דניאל 07/2024/07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם תקבל יותר מהונדס פחות בריא וגם יעלו את המחיר.
    סגור
  • 2.
    ומה ההשלכות לבריאות?
    ברק 07/2024/05
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אז כמו שריסוס מזיק למי שאוכל את הגידולים החקלאיים האם ההינדוס של די.אנ.איי הירק ו או הפרי לא ימשיך תהליכים דומים בגוף האדם לאחר עיכול הפרי או הירק ?
    סגור
  • 1.
    כל הכבוד !!! כך צריך לעשות !!! (ל"ת)
    אזרח הגון 07/2024/05
    הגב לתגובה זו
    4 1
    סגור