תרבות ופנאי

הוכרזו הזוכים בפרס מפעל חיים על שם שולמית אלוני

המחזאי יהושע סובול יקבל את הפרס כמו גם הכוריאוגרפית ומייסדת להקת הריקוד 'סלמה', פריאל חאזן חשיבון. אות הוקרה מיוחד למייסד התיאטרון הערבי אלסראיא ביפו, אדיב ג'החשאן. בעבר זכו בפרסי אלוני שמות כמו, דוד טרטקובר, אמל מורקוס, אחינועם ניני, סמי מיכאל
מערכת ice | 
יהושע סובול (צילום מרים אלסטר פלאש90)
פרס מפעל חיים על שם שולמית אלוני יוענק למחזאי והבמאי יהושע סובול ולכוריאוגרפית פריאל חאזן חשיבון, מייסדת הלהקה והעמותה 'סלמה' לאומנויות הריקוד. אות הוקרה מיוחד על שם אלוני יוענק לבמאי והשחקן אדיב ג'החשאן, מייסד התיאטרון הערבי 'אלסראיא' ביפו. הפרסים יוענקו לשלושה באירוע השנתי לזכרה של אלוני שיתקיים בתאריך 9.12, ערב יום זכויות האדם הבינלאומי, בתיאטרון יפו. 
באירוע יוכרזו, כמדי שנה, הזוכים בפרסי היצירה על שם אלוני עבור יצירות בעלות זיקה לתרבות העברית וליצירות בעלות זיקה לתרבות הערבית המקדמות זכויות אדם, צדק חברתי וחיים משותפים – שלוש סוגיות ערכיות שעליהן לחמה ואותן קידמה בציבוריות הישראלית. 
השנה ימלא עשר שנים למותה של אלוני, שרת החינוך והתרבות לשעבר, ומייסדת המפלגות 'רצ' ו- 'מרצ'. כמו כן, לציון העשור יושק באירוע הספר "שולמית אלוני : האישה שהרגיזה פעמיים – כשאמרה וכשצדקה", בהוצאת אסיה ומרסל.
בעבר הוענקו פרסי מפעל החיים על שם אלוני לאמן דוד טרטקובר, לזמרות אמל מורקוס ואחינועם ניני, לאומן ומייסד הגלריה לאמנות באום אל פאחם סעיד אבו שקרה, לסופר סמי מיכאל, ולמנצח תזמורת נצרת סוהיל רדואן.
עוד ישתתפו באירוע: עדי גילת, מוראד חסן, עידית טפרסון, יהלי סובול ונורמן עיסא. הודעה לזוכים נמסרה מאת פרופ' גבריאלה שלו, העומדת בראש הנהלת הפרס להנצחת שולמית אלוני, אשר נוסד בשנת 2018 ביוזמתו של יוסי פרוסט, בשיתוף חבריה ומוקירי זכרה של אלוני בתיאטרון יפו. הפרס מנוהל במשותף בהתנדבות על ידי מיכל רפאלי-כדורי ופרופ' עמית שכטר, שהיו יד ימינה של אלוני במשך שנים רבות.
מנימוקי הזכייה בפרס מפעל החיים לפריאל חאזן חשיבון: "בעשייה בלתי נלאית במשך 55 שנים הנחת את היסודות והנכחת את הריקוד המזרחי – אומנותי בישראל. כיזמית וכמנהיגה פורצת דרך עולה מפעל חייך בקנה אחד עם הערכים שמבטא הפרס על שם שולמית אלוני: כבוד האדם, שוויון מגדרי, העצמה נשית, והדבקות בעשייה המשנה את פני החברה גם מול התנגדות רבה".
מנימוקי הזכייה בפרס מפעל החיים ליהושע סובול: "פועלך בתחום התיאטרון החל מראשית שנות ה-70 העלה לסדר היום ביקורת חברתית ועסק בסוגיות המצויות בליבת ההוויה הישראלית. יצירותיך פורצות הדרך עסקו בפער העדתי, ביחסי דתיים חילוניים, ובמיוחד בכפייה הדתית, בכיבוש, בפליטות, בשאלות של דת ואמונה, לאומנות ואידיאולוגיות פוליטיות, כולם נושאים שעמדו גם בליבת עשייתה הציבורית של שולמית אלוני. כאמן יוצר, במאי ומנהל תיאטרון, לא היססת לעמוד על דעתך ולא נכנעת ללחצים פוליטיים ולניסיונות התערבות ביצירתך ובעשיית התיאטרון בראשו עמדת. בכך אתה מהווה דוגמא ומופת לאיש רוח הנאבק על חופש הביטוי והיצירה ונושא בגאון את זכויות האדם והיצירה החופשית המהוות בסיס לקיומנו בחברה דמוקרטית."
מנימוקי הזכייה בפרס ההוקרה המיוחד לאדיב ג'החשאן: "אדיב ג'האשן, בן 80, אישיות מרכזית בתיאטרון הערבי בארץ לאורך 50 השנים האחרונות כשחקן, כבמאי וכמנהל אמנותי.  בין הישגיו ופועלו האדירים הוא יזם והקים יחד עם תיאטרון יפו לפני 25 שנה את המרכז לתיאטרון ערבי-עברי ביפו, יזם והקים את תיאטרון אלסראיא בו שימש למעלה מעשר שנים כמנהל אמנותי. מקבל אות הוקרה על פועלו הרב לקידום התרבות הערבית והמפגש הערבי-עברי.
שולמית אלוני ז"ל, היתה אשת ציבור פעילה במשך למעלה מחמישים שנה. היא כיהנה בכנסת למעלה מ-25 שנים, הייתה שרה בלי תיק בממשלת רבין הראשונה, ושרת החינוך, התרבות, האמנויות, המדע והתקשורת בממשלת רבין השנייה. היא הקימה את רצ – התנועה לזכויות האזרח ולשלום – ועמדה בראשה מ-1973 ועד למיזוגה במסגרת מרצ אותה הובילה להישג הגדול בתולדותיה – 12 מנדטים בבחירות 1992.
קודם לבחירתה לכנסת הייתה עורכת דין, מורה, ומגישת תכניות רדיו שעסקו בהגנה על זכויות האדם והאזרח ובהתמודדות עם קשיים שהציבו מוסדות המדינה בפני אזרחיה. היא פרסמה את ספר הלימוד הראשון באזרחות והיתה מראשוני הנאבקים בכפייה הדתית, במונופול הרבנות, למען זכויות נשים וקהילת הלהט״ב ולמען חיים משותפים של יהודים וערבים. בזכות פועלה הציבורי הוענק לה בשנת 2000 פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. בינואר 2014 הלכה לעולמה בגיל 86.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה