כסף וצרכנות
ישראל יקרה לנו – וכך נקלענו למצב האומלל הזה
ישראל זכתה ב"מדליית הארד" של יוקר המחיה העולמי, כשזינקה אל המקום השלישי בעולם מבחינת יוקר המחיה בשנת 2024. יו"ר ובעלי מזרחי ובניו במאמר נוקב: המדיניות – שלומיאלית
דוח מדינות ה-oecd מאשש את מה שכל אזרח או אזרחית ישראלית חשים בסל ההוצאות החודשי.
ובכן, מדינת ישראל זינקה אל המקום השלישי בעולם מבחינת יוקר המחיר בשנת 2024, דווקא בשנה קשה במיוחד מבחינה ביטחונית והמתאפיינת במלחמה מתמשכת שכמותה לא ידענו מעולם. אל המיקום המפוקפק בעליל הזה הגענו לצד שוויץ ואיסלנד שמקדימות אותנו ונורבגיה ולוקסמבורג המשתרכות, לא להאמין, מאחורינו.
שאלת השאלות, כמובן, הינה כיצד התדרדרנו למצב הביש הזה והאם ה"אשמה" הינה כל כולה בשל המלחמה שגובה מהמשק הישראלי סכומי עתק ומשפיעה כמובן באופן כזה או אחר על היצבות הכלכלית?
ובכן, מבלי להקל ראש במצב המלחמה, אין לי צל של ספק כי קבלת החלטות נכונה אצל מי שאמונים אצלנו על קבלת ההחלטות, הייתה ללא ספק משפרת את המצב, אולי אפילו באופן מהותי.
אתחיל, איך לא, מהמדיניות השלומיאלית וחסרת המעוף של נגיד בנק ישראל. התעקשותו הלא מובנת בעליל של שמירת שער ריבית גבוה, לא רק שלא מנעה אינפלציה, אדרבה, היא תרמה רבות לחוסר הוודאות בשווקים ולמגמת ההתייקרות הבלתי פוסקת, החל במוצרי מזון והלבשה, דרך מוצרי אנרגיה וכלה במחירי הדיור שזינקו באופן חסר תקדים. הבעיה היא מיסים! ומונופולים! וריבית יקרה מאוד.
הריבית הגבוהה לא רק פוגעת קשות בצמיחה ובפריון, אלא גם גורמת נזק ממשי לאלפי פירמות, בתוך זה חברות נדל"ן שאינן מסוגלות לעמוד בנטל המימון הגבוה לשם קידום פרויקטים.
יתרה מכך, היא גם גורמת כבר כעת לזעזוע עמוק בשוק המשכנתאות, כשרבבות משקי בית (כ-30 אחוזים) אינן מסוגלות לעמוד בנטל ההחזר, וכשעל פי נתונים אחרונים 46 אחוזים ממשקי הבית נטלו מימון בגובה של 60 אחוזים לפחות מערך הנכס.
אולם במקרה זה הנגיד איננו לבדו. על מקבלי ההחלטות בתחום הכלכלי, ובראש וראשונה אנשי האוצר, היה לעשות את הכול על מנת לייצר פעילות כלכלית מוגברת, הגדלת הפריון ובתוך זה גם שיפור בצמיחה, זאת באמצעות הורדת כלל המיסים לרבות מע"מ, מס רכישה בעיקר מעל משקיעים תושבי חוץ.
דוגמה מובהקת לכך מהווה ענף הנדל"ן שנקרע נואשות זה שנה ויותר, זאת בשל העדרם של לפחות 80 אלף עובדים, ייקור שכר עבודה בענף ב-20 אחוזים מה שכמובן מעכב קידום פרויקטים, מייקר עוד יותר את עלות הדירות ומביא אף הוא להתמוטטות עוד ועוד חברות בנייה.
לטעמי המשק הישראלי מצוי כיום, ערב אישור תקציב המדינה, בנקודת ציון ארכימדית כשהבעיה העיקרית הינה מיסים ומונופולים. אם אכן יוחלט להגדיל את המע"מ בעוד שני אחוזים ולהעלות את המיסוי ואת הגזירות למיניהן, אזי הצמיחה והפריון ירדו מאוד.
לעומת זאת, אם מקבלי ההחלטות יקבלו צעד נועז של הרחבה כמותית, כלומר הזרמת כספים ברוחב לב אל השווקים, אזי הפריון יעלה, הצמיחה תעלה והכלכלה תתחיל להתייצב, גם אם זה ייקח עוד כברת זמן.
הרחבת הפעילות הכלכלית תכניס לקופת המדינה בשנים הקרובות הכנסות גדולות יותר על מיסים.
עוד ב-
לכן, לסיכום, הייתי מצפה ממקבלי ההחלטות להתעשת בעת המאתגרת הזאת ולדאוג לשילוב של הורדה דרמטית בשער הריבית, גיוס רבבות עובדים סינים ואחרים לענף הבנייה ויתר הענפים היצרניים, לרבות חקלאות ומלונאות והזרמת תקציבים במקום הטלת גזירות, כל אלה יביאו לאופק חדש לכלכלת ישראל בכלל ולענף הנדל"ן בפרט.
כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"
כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה