השוק

הריבית בארה"ב יורדת בפעם השנייה ברציפות - כך המשקיעים מגיבים

הבנק המרכזי בארה"ב ביצע הורדת ריבית נוספת של רבע אחוז - בהתאם לצפי בשוק. מה צפוי בהמשך, מה קורה בוול סטריט ומה ההשפעה על בנק ישראל?

רוי שיינמן |  1
ג'רום פאוול (צילום shutterstock, flickr/ Federalreserve, unsplash)

הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב, הוריד את הריבית בפעם השנייה ברציפות לרמה של 3.75%-4% לעומת רמה קודמת של 4%-4.25%, בהתאם לציפיות בשוק ובהתאם לתחזיות הפד' שניתנו בהחלטה הקודמת.

המשקיעים בוול סטריט מגיבים בחיוב להחלטת הריבית, למרות שהיא הייתה צפויה - ה-S&P 500 עולה ב-0.2%, הדאו ב-0.3% והנאסד"ק ב-0.6%.
לצד התחזית של הפד' עצמו שניתנה בהחלטה הקודמת לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה, מדד המחירים של חודש ספטמבר (שפורסם באיחור עקב השבתת הממשל) הפתיע לטובה והראה שהאינפלציה ממשיכה להתקרר - בספטמבר נרשמה עלייה של 0.3% לעומת הצפי שהיה לעלייה של 0.4% וברמה שנתית נרשמה אינפלציה של 3%, גם כן נמוך מהצפי שהיה ל-3.1%.
במקביל להחלטת הריבית, הפד הודיע שהוא מסיים את תהליך ה"הידוק הכמותי" החל מה-1 בדצמבר.
בתקופת הקורונה, הבנק הפדרלי הציף את השוק בכסף - הוא קנה אגרות חוב ממשלתיות וניירות ערך מגובי משכנתאות בכמויות אדירות, והגדיל את תיק ההשקעות שלו מקצת יותר מ-4 טריליון דולר לכמעט 9 טריליון דולר. המטרה הייתה להזרים נזילות למשק ולמנוע קריסה כלכלית.
לאחר משבר הקורונה, הפד החל בתהליך הפוך - הוא הפסיק להשקיע מחדש את התמורה מניירות הערך שמגיעים לפדיון, ונתן להם פשוט "להתגלגל" החוצה מהמאזן שלו. זהו תהליך ההידוק הכמותי - צמצום הדרגתי של כמות הכסף שהבנק המרכזי מחזיק. עד כה, התהליך הצליח להפחית כ-2.3 טריליון דולר מהתיק, והוריד אותו ל-6.6 טריליון דולר.
אז למה לעצור עכשיו? הפד' לא רוצה "לייבש" יותר מדי את השוק ולגרום לקושי בהשגת מימון. השווקים החלו לצפות לאחרונה שהפד' יסיים את ההידוק הכמותי באוקטובר או עד סוף השנה.
בהצהרה שהתלוותה להחלטת הריבית, הוועדה המוניטרית הכירה באי הוודאות הנלווית להיעדר הנתונים. "האינדיקטורים הזמינים מצביעים על כך שהפעילות הכלכלית התרחבה בקצב מתון", נאמר בהצהרה. "האינפלציה עלתה מאז מוקדם יותר השנה ונותרה מעט גבוהה".
ואיך החלטת הפד' תשפיע על בנק ישראל? אחרי ההורדה האחרונה, פער הריביות בין ארה"ב לישראל התרחב לכ-0.5%, כשהריבית בישראל נותרה על 4.5% בהחלטה האחרונה. כך נוצר מצב בו למשקיעים סולידיים עדיף להשקיע בישראל על פני ארה"ב, מה שצפוי בן היתר ליצור ביקושים נוספים לשקל.
אלא שהמצב לא צפוי להימשך זמן רב - בנק ישראל ימסור את ההחלטה הבאה שלו בסוף חודש נובמבר וגם הוא צפוי להוריד את הריבית. עד כה הצהיר הבנק המרכזי כי המלחמה היא הגורם שלא מאפשר לא להוריד את הריבית, אך משהפסקת האש נכנסה לתוקף, ההורדה צפויה להגיע.
 


השאלה כעת היא בכמה תרד הריבית - האם אמיר ירון והוועדה יחליטו לשמור על זהירות ולהוריד את הריבית רק ברבע אחוז, או שהם יקשיבו לביקורת במשק ויבחרו לסגור את פער הריביות מארה"ב עם הורדה של חצי אחוז? כל המשק מחכה להחלטה שתגיע ב-24.11.

תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הנגיד= לוביסט של הבנק בושה וחרפה
    אוהב יהודים 10/2025/29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    צריך לבדוק את כל החשבונות של הנגיד ושל כל קרוביו, האיש לא מוריד את הריבית כי יש לו אינטרס ענק עם הבנקים.
    סגור