מדדים ומחקרים

הכלכלן הראשי חושף: כך משפיע מיסוי ההכנסות הגבוהות על אי השוויון

אגף הכלכלן הראשי מפרסם את פרק מס הכנסה על יחידים לשנת 2024 וחושף את נתוני אי השוויון בהכנסה: המיסוי הישיר מצמצם את אי השוויון לפי מדד ג'יני ב-11% וב-23% לפי מדד P90/P10
שרון בירקמן | 
שטרות (צילום shutterstock)
אגף הכלכלן הראשי פרסם היום (ראשון) את פרק מס הכנסה ודמי ביטוח לאומי על יחידים מתוך דוח הכנסות המדינה, ובכלל זה פרק בנושא אי השוויון בישראל. אי השוויון בהכנסות נמדד באמצעות שני מדדים עיקריים: מדד ג'יני ומדד יחס האחוזונים P90/P10, המתאר את יחס ההכנסה בין האחוזון ה-90 לאחוזון ה-10.
בשנת 2024, מדד ג'יני, המודד את חלוקת ההכנסות ברוטו, עמד על 0.562, בעוד שמדד ג'יני לחלוקת ההכנסות נטו (הכנסה ברוטו בניכוי מס הכנסה, חלק העובד בדמי ביטוח לאומי ומס בריאות) עמד על 0.500. כך שהמיסוי צמצם את אי השוויון ב-11%. לפי מדד יחס האחוזונים P90/P10, יחידים באחוזון ה-90 הרוויחו ברוטו פי 13.1 מעמיתיהם באחוזון ה-10, ופי 10.1 לפי ההכנסה נטו (לאחר מיסים ישירים). המיסוי הפחית את אי השוויון במדד זה ב-23%.
כדאי לזכור שמדובר בתוצאות המיסוי הישיר בלבד. המיסוי העקיף (מע"מ, צמצום שירותים ציבוריים ועוד) חל על כל רמות השכר, ושם השיעור דווקא יורד ככל שרמת ההכנסה עולה. מנתונים שפורסמו ביולי עולה שהמיסים העקיפים עמדו על כ-18%-20% מההכנסה בעשירונים 3-5, לעומת 12% בעשירון 9. אלה נתונים שכדאי לזכור לקראת תקציב 2025, שכן בשעה שהמיסים העקיפים מגדילים את אי השוויון, המיסים הישירים מהווים דווקא גורם ממתן.
שני המדדים מצביעים על אי שוויון גבוה יותר בקרב העצמאים לעומת השכירים. עם זאת, המיסוי צמצם את אי השוויון על פי מדד ג'יני בקרב השכירים במידה רבה יותר בהשוואה לעצמאים, בעוד שמדד יחס האחוזונים הצביע על צמצום משמעותי יותר דווקא בקרב העצמאים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה