מדדים ומחקרים

בחסות המלחמה: יותר מ-100 אלף חיות בר בישראל הובאו אל מותן

דו"ח "סקירת מצב בעלי החיים הישראל", שמפרסמת עמותת "תנו לחיות חיות", חושף כי כ-75% מרבבות הכלבים שנרשמו אשתקד הם תוצאה של תעשיית ההרבעה והסחר, בעוד שהכלביות הרשותיות ממיתות אלפי כלבים בשל עומס. בשנת 2023 נרשמו מקרי ציד והמתה של מעל ל-100 אלף חיות בר בישראל

מערכת ice |  1
משימת הצלת בעלי חיים (צילום shutterstock, פלאש 90/ מיכאל גלעדי)
דו"ח "סקירת מצב בעלי החיים הישראל", שאותה מפרסמת עמותת "תנו לחיות לחיות", מציג כי במהלך המלחמה נמשכת הפגיעה, ההזנחה וההמתה השרירותית של בעלי החיים בישראל
מהדו"ח, שנכתב ע"י עו"ד ארז וול מהמחלקה המשפטית של העמותה, נחשפים נתונים מדאיגים על תנאי המחיה של בעלי החיים. בנוסף, עולה תמונה קשה של חוסר יישום החוקים והתקנות שחוקקו ותוקנו להגנת בעלי החיים על ידי משרד החקלאות, המשרד שאמון על יישום, פיקוח ואכיפה של הוראות חוק צער בעלי חיים. 
הדו"ח, המתפרסם זו השנה השלישית, מתייחס לכלל בעלי החיים בישראל – חיות במשקים המתועשים, בעלי חיים במעבדות ניסויים, חיות בר, וחיות מחמד. הוא מבוסס על נתונים שפורסמו, דיונים משפטיים וציבוריים וכן מענים למאות בקשות חופש מידע שהגישה העמותה. 
הנתונים שבדו"ח מתייחסים לשנת 2023 והסיבה לכך היא קשיים רבים שמערימים משרד החקלאות וגורמים נוספים על קבלת הנתונים, וסחבת שלעיתים קרובות נפתרת רק בפנייה לבתי המשפט. 
מלבד ההשפעות הישירות, למלחמה היו גם השפעות עקיפות על מצב בעלי החיים, שכן היא שימשה נימוק בידי הגורמים השונים לצעדי מדיניות וחקיקה שפגעו בבעלי חיים. כך, בין היתר, בעקבות איום החות'ים בים האדום, לאונייה ועליה כ-16 אלף בני צאן ובני בקר מאוסטרליה, אושר מסע ארוך באופן חסר תקדים לישראל, תוך הקפת יבשת אפריקה, ולאחר שמסע ראשון נעצר בעקבות צעדים משפטיים. 
המלחמה שימשה גם כנימוק לחקיקה שמקלה על המתת כלבים שנלכדו בעוטף עזה ולהארכת הוראת המעבר המאפשרת החזקת תרנגולות בתעשיית הביצים בתנאי צפיפות קיצוניים המנוגדים לחוק צער בעלי חיים (שבינתיים הודיע שר החקלאות שבכוונתו לבחון הארכה נוספת שלה); כן ניתנו היתרי דיג מרחיבים בעונת הרבייה של הדגים, בניגוד לעמדת המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים. נתון מדאיג שעולה מהדו"ח עוסק בכך שבהיעדר מדיניות מוסדרת, המדינה גורמת להמתה של אלפי כלבים משוטטים באמצעות ירי ורעל. 
מדי שנה מומתים אלפי כלבים בריאים בכלביות הרשותיות, ואלפים נוספים מומתים בירי חי ובחיצי רעל. מגמה זו נמשכה בשנת 2023, ובמשנה תוקף באזור עוטף עזה. על רקע המלחמה קידם משרד החקלאות חקיקת בזק שהקלה את התנאים להמתה המונית של כלבים משוטטים באזור העוטף, בשל טענת המשרד על "חדירה של כ-5,000 כלבים מסוכנים ופראיים מהעוטף".
בדיעבד, הסתבר כי למשרד לא היו כלל נתונים ממשיים בדבר מספר הכלבים באזור, ונציגיו אף הודו שאין דרך להבחין בין כלבים שחדרו מעזה כתוצאה מהקרבות, לבין כלבים משוטטים רבים שהיו באזור גם כך.
על פי הנתונים, בשנת 2023 נרשמו מקרי ציד והמתה של מעל ל-100 אלף חיות בר בישראל, מתוקף רישיונות והיתרי ציד ועל ידי פקחי רשות הטבע והגנים. בכל שנת 2023 הוטלו רק 21 קנסות מינהליים לפי חוק צער בעלי חיים, והוגש רק כתב אישום אחד.
מתוך 4,517 תלונות צער בעלי חיים שהתקבלו במשרד, הועברו ליחידת הפיצו"ח החוקרת רק 149 תלונות, ורק 26 מהן הועברו לטיפול מחלקת התביעות. עוד נודע, כי כ-75% מרבבות הכלבים שנרשמו אשתקד הם תוצאה של תעשיית ההרבעה והסחר, בעוד שהכלביות הרשותיות ממיתות אלפי כלבים בשל עומס.
הצעת חוק שנועדה להסדיר ולצמצם את התעשייה אושרה בקריאה ראשונה בכנסת.  ב-634 רפתות חלב בארץ בוצעו אשתקד 10 ביקורות בלבד – קצב ממוצע של ביקורת בכל 63 שנים – למרות שהמשרד עצמו דיווח למבקר המדינה על הפרות חוק ב-20% מהרפתות.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    עירית חיפה המתועבת והאזרחים האידיוטים שם הם רוצחי בעלי
    רוצחים 12/2024/10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עירית חיפה המתועבת והאזרחים האידיוטים שם הם מנוולים רוצחי בעלי חיים
    סגור