נדל"ן ותשתיות

שיא של 30 שנה בהתחלות הבניה בישראל: המחירים בדרך לרדת?

מנתונים שפורסמו על ידי הלמ"ס עולה כי בשנה החולפת החלו בנייתם של כ-68 אלף יחידות דיור, והונפקו היתרי בניה לכ-76 אלף יחידות. מדובר על שיא בהתחלות בניה חדשות! אבל אסור לנו להתרגש יותר מידי, בטווח הארוך המחירים צפויים להמשיך לעלות
טל בוימן | 
בנייה בישראל (צילום גיל יערי פלאש 90)
לכולנו הסבירו שמה שמשפיע על המחירים הוא מפגש ההיצע והביקוש, אז האם הגדלת ההיצע מסמלת לנו שאנחנו קרובים לראות שינוי? 
אז אכן, שההיצע גדל המחיר יורד. לפי המשוואה הזו העובדה שבשנת 2021 התחילו להיבנות למעלה מ-60 אלף יחידות דיור חדשות אכן צופה האטה בעליית מחירי הדירות. אבל, העניין הוא שמדובר במעגל – ברגע שמחירי הדירות ירדו, המחיר ישפיע על התחלות הבנייה בפועל. ברגע האמת היזמים הם אלו שמחליטים האם להתחיל בניה או לא, זאת בהתאם לביקוש ולמדד מחירי הנדל"ן, וכך היזמים הופכים להיות אלו שבוחרים בפועל כמה מתוך התרי הבניה באמת יהפכו להתחלות בניה. 
ומה קורה בצד הביקוש? מדינת ישראל היא מדינה מיוחדת, ממוצע הילודה למשפחה לפי נתוני הלמ"ס הוא בין 3 ילדים ל-4, תוחלת החיים הולכת ועולה והמדינה נהנת מהגירה חיובית. כל אלו מביאים לגידול מתמיד ומהיר באוכלוסייה שמחייב את הגברת קצב התחלות הבנייה על מנת לתת מענה מתאים.
דוח של ארגון "צפוף" מצא כי עד שנת 2050 מדינת ישראל תכפיל את כמות האוכלוסייה, כדי לעמוד בצורכי המגורים הדוח צופה שבין השנים 2040 ל-2050 נצטרף לבנות פי 2 דירות משנבנו בשנים 2010-2020. נתון מדאיג נוסף, לפי מרכז טאוב, מראה שעד שנת 2040 כמות האוכלוסייה בישראל צפויה להיות כ-13 מיליון אנשים. בחישוב מהיר מדובר על גידול של כשלושה מיליון אנשים ב- 18 השנים הקרובות, כ-166 אלף איש נוספים כל שנה במדינת ישראל. 
מנגד נתון נוסף שמשפיע על צד הביקוש הוא הריבית שעולה, וצפויה להמשיך לעלות, שמייקרת לכולנו את ההחזר החודשי על המשכנתא. כך שבפועל כולנו רוצים לקנות בית אבל אין לנו את ההון הדרוש לכך ולכן הביקוש מתמתן.
אז מה קורה בפועל, היזמים, כמו כל גוף עסקי מחפשים כיצד למקסם את הרווחים שלהם ולכן הם צריכים להיות בטוחים שהם מצליחים למכור טרם יציאתם לדרך עם פרויקט חדש. בתקופות שבהם יש ירידות ביקושים בגלל התחלות בנייה מרובות ועליות ריבית הביקוש בפועל יורד וכך גם מספר התחלות הבניה בפועל יורדות. כך נוצר בעצם מעגל, שהיחידה שיכולה לפתור אותו היא המדינה. 
התערבות ממשלתית הכרחית על מנת לחייב את היזמים לבנות גם בימים של ירידת מחירים. הגידול במספר התושבים לא יכול לאפשר לכוחות השוק לפעול מעצמם ועל המדינה לפעול לא רק במישור היתרי הבנייה, אלא ללוות את היזמים גם בשלב הבא של הבנייה. 
 
בינתיים זה לא קורה ולכן אין בפי בשורות טובות מידי. בטווח הקצר אכן צפויה עלייה משמעותית במספר מסירות הדירות החדשות ואפילו צפויה התמתנות בעליות מחירי הנדל"ן. אך בטווח הארוך, התמתנות זו תשפיע גם על מספר התחלות הבניה ולכן אנחנו צפויים להמשיך ולראות עליות במחירי הנדל"ן. 
כותב הטור: טל בוימן, מנכ"ל חברת יזמות הנדל"ן BNC
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה