נדל"ן ותשתיות
חברות הנדל"ן חושפות: כמה תעלה דירה בשדה דב בשנים הקרובות?
מצד אחד, יזמים שבונים על רווח יזמי של לפחות 25%. מצד שני - יזמים שצופים קריסה ש"תאפס" את הרווח. מה האמת, כמה היזמים אמורים להרוויח, כמה תעלה דירה ממוצעת והאם יש הבדל בין דירה של קבלן אחד לאחר? נתונים מתוך הדוחות מלמדים על הפער האדיר ועל החששות והסיכונים של היזמים שצמודים למחיר הדירה

פרויקט שדה דב הוא אחד הפרויקטים הגדולים והמבוקשים במדינה. הסיבה לכך היא לא רק כלכלית. יזם שנכנס לשדה דב, נמצא בליגה אחרת. הוא יכול להסתובב בתל אביב, לספר שהוא בליגה של הגדולים, שהוא זכה בקרקע באחת העתודות הנחשקות של המדינה. כשאתה רוצה להצטרף לליגה הזאת, מספרים יזמים, אתה צריך לזכות במכרז. זה מה שקרה כשחברות כמו ישראל קנדה, י.ח דמרי, פרשקובסקי, גינדי החזקות, לוזון רונסון, יוסי אברהמי ואחרים עשו. אחד היזמים הודה כי "זה לא רק עניין כלכלי עבור החברה, יש כאן גם עניין של להיות בתודעה. כשאתה נמצא ברשימה הזאת ומדברים עליך, זה שם אותך במקום אחר".
השאלה היא מה יהיה הרווח היזמי של החברות שזכו בקרקעות בשדה דב. בתקופה האחרונה שמענו לא מעט מסרים שיצאו. מצד אחד, דיברו על מחירי הקרקעות היורדים בשדה דב, מה שלכאורה יכול להעיד על רווח יזמי גבוה יותר, ומצד שני על כך שהסיכון יכול לגרום לחברות ליפול, שהפרויקטים האלה לא יהיו רווחים בגלל ההיצע הגבוה של הדירות שישתחרר בבת אחת. מצד אחד שמענו יזמים שמדברים על רווח יזמי של 25% ומצד שני - שההיצע יגרום להם להוריד מחירים והרווח "יתאפס".
כבר הסברנו כאן בעבר מדוע מחירי הקרקעות בשדה דב לא באמת ירדו: היזמים לקחו בחשבון את עלויות המימון ועלויות הבנייה שעלו בצורה משמעותית והכניסו את זה לחישוב שלהם, כך שהעלות הכוללת לדירה לא באמת השתנתה - לפחות לא באופן חריג. כדי להבין עד כמה השוק מבולבל, די להסתכל בדוחות של קבוצת חג'ג', שכמו חברות אחרות, עדיין לא יודעת בדיוק מה יהיו המחירים למ"ר. מצד אחד, בדוח נכתב כי "במחירי שיווק ממוצעים בפרויקט של 90 אלף שקל למ"ר (כולל מע"מ), שהינו למיטב ידיעת החברה מחיר שיווק לפיו נעשו עסקאות בשנה האחרונה על ידי חלק מהחברות הפועלות במתחם, לדירות במתחם עם נוף לים לצמיתות", כשהיא מתכוונת לישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר, התקבולים בפרויקט צפויים להסתכם לכ-2.75 מיליארד שקל (ללא מע"מ), והרווח בפרויקט, לאחר מימון הקרקע ולפני מס, יסתכם בכ-900 מיליון שקל (כ-50% רווח לעלות).
 (1).jpg)
הבדל משמעותי בין הקו הראשון לשני (אתר gis של עיריית תל אביב יפו)
לעומת זאת, נכתב כי במחירי שיווק ממוצעים בפרויקט של 75 אלף שקל למ"ר כולל מע"מ (הערכה שמוגדרת על ידי החברה כשמרנית, "היות והפרויקט ימוקם בקו ראשון לים לצמיתות"), סך התקבולים בפרויקט יסתכם בכ-2.3 מיליארד שקל (ללא מע"מ) והרווח בפרויקט, לאחר מימון הקרקע ולפני מס, יסתכם בכ-460 מיליון שקל (כ-25% רווח לעלות).
לבסוף, החברה מתייחסת לאפשרות שתמכור את הדירות בשיעור רווחיות של כ-15%, בדומה לממוצע בפרויקטים אחרים בשוק, כשלהערתה מדובר במחירי שיווק ממוצעים של 65 אלף שקל למ"ר (כולל מע"מ). כלומר, צחי ועידו חג'ג' מתמחרים בדוחות שלהם אפשרות למכור את הדירות ב-90 אלף שקל למ"ר, לא פוסלים אפשרות וטוענים כי 75 אלף שקל למ"ר זו הערכה שמרנית, ולבסוף - מתמחרים גם אפשרות לירידת מחיר - 65 אלף שקל למ"ר.
במילים פשוטות: דירת 100 מ"ר עלולה להימכר במחיר של 6.5 מיליון שקל, או 9 מיליון שקל. אחד היזמים הגדולים במדינה שהחליט לא לגשת לפרויקט ברגע האחרון אמר ל-ice כי "ערכנו את החישוב שלנו והבנו שיזמים רבים ישווקו דירות בו זמנית. עד עכשיו לישראל קנדה לא הייתה תחרות, אבל בעוד שנה צפויות שתי חברות (דמרי וקבוצת חג'ג') להתחיל שיווקים באזור ואז מה יקרה? המחיר יירד לאזור 70 אלף שקל למ"ר. כשיהיו 5-6 חברות שיפעלו באזור יחד, המחיר יכול לרדת ל-60 אלף שקל למ"ר".
לעומת זאת, כששוחחנו עם יזם שזכה בפרויקט באזור הוא מסביר כי "המחיר לא יהיה נמוך מ-75 אלף שקל למ"ר בקו הראשון למים ויש לכך הסבר פשוט: כל היזמים תמחרו את הסיכון הרב שיש בשדה דב ברווח יזמי מינימלי של 25%, שזה בערך 75 אלף שקל למ"ר. צריך לקרות משהו מאוד חריג כדי להוריד את המחיר ל-65 אלף שקל למ"ר. זה יכול לקרות רק אם קבלן מאוד לחוץ, חייב כסף באופן דחוף ובמקביל צריך שהריבית תעלה. מי שלקח פרויקט בשדה דב מאמין שהריבית תרד. מצד שני, הבנקים למדו את הלקח ואין כאן אף קבלן שממונף כמו חנן מור. אם אתה שואל אותי, המחיר יטפס בשלב מסוים ויחצה את רף ה-90 אלף שקל למ"ר בקו הראשון לים. זה רק עניין של זמן. אין עוד אזורים כאלה בארץ, זה מוצר מיוחד".
אם צריך להעריך בזהירות, על פי שיחות עם יזמים, צריך להפריד בין הדירות שנמצאות בקו ראשון למים, לבין הדירות שנמצאות בקו השני. נראה שרוב היזמים שהדירות שלהם נמצאות בקו הראשון, יתחילו שיווקים של הדירות הרגילות ב-75-80 אלף שקל למ"ר, אבל הדירות הקטנות יותר עלולות לצאת לשיווק במחיר גבוה יותר. גם הדירות המיוחדות יתומחרו במחיר אחר. לגבי הדירות שנמצאות בקו השני למים, נראה כי היזמים עלולים לתמחר אותן במחיר נמוך יותר של 65-70 אלף שקל למ"ר. כלומר, הפער בין דירה בקו הראשון לדירה בקו השני עלולה להגיע למיליון שקל.
עוד ב-
התחרות עלולה להוריד מעט את המחיר באלפי שקלים בודדים למ"ר, אך נראה כי הסיכוי שהמחיר יירד ל-60 אלף שקל למ"ר, כפי שחוזים חלק מהיזמים שלא ניגשו למכרז, הוא נמוך. לפחות בסביבת המאקרו הנוכחית.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה