נדל"ן ותשתיות
מחירי הדירות יירדו? הערים שבהן נרשם זינוק בהתחלות בנייה
באופקים בונים השנה מעל 2,500 דירות, באשקלון נרשם זינוק של עשרות אחוזים אבל גם במרכז ובצפון יש מספר ערים שלא מפסיקות לבנות. אספנו נתונים על 5 הערים שבהן בונים הכי הרבה - מה זה אומר לגבי ההמשך ומה אפשר להסיק מהנתונים?

כמו בענפים אחרים במשק, מחירי הדיור נקבעים באמצעות היצע וביקוש. כשההיצע מוגבל והביקוש לדירות קשיח, המחירים עולים - וזה מה שקורה בשנים האחרונות בישראל. נתוני התחלות הבנייה הן אולי מרכיב חשוב בעקומה, אבל נתון חשוב יותר הוא נתוני גמר הבנייה. כשבישראל התקבלו כ-77 אלף היתרים בשנה שעברה. יש 65 אלף התחלות בנייה בישראל, אבל מספרן יורד בשל העובדה שחלקן מתבצע במסגרת התחדשות עירונית, כלומר במקום דירות קיימות. מספר התחלות הבנייה בקיזוז נתוני ההתחדשות העירונית מגיע ל-60 אלף.
לעומת זאת, נתוני גמר הבנייה מעידים על ירידה - כ-53 אלף דירות בלבד נבנו בישראל בשנה שעברה - נמוך משמעותית ממספר ההיתרים ונמוך גם ביחס למספר התחלות הבנייה. אפשר להאשים את המלחמה שגרמה לכך, ואפשר שלא. בשנת 2023, למשל, הסתיימה בנייתן של כ-58 אלף דירות. בשנת 2022, בשיא הפריחה, הסתיימה בניית כ-52 אלף דירות. בשנת 2021, אז נרשמה קפיצה ענקית במחירי הנדל"ן, נבנו 47 אלף דירות בלבד.
הנתונים מדברים בעד עצמם: אפשר לראות שככל שמספר הדירות שהסתיימה בנייתן נמוך יותר, המחירים עולים יותר. שנת 2023, שנת השיא בעשור הזה, הייתה גם השנה היחידה שבה מחירי הדירות ירדו. זה היה בשיעור מינורי, ב-1% בלבד, אבל זה קרה.
אם נסתכל על נתוני התחלות הבנייה, נראה שאין שינוי מהותי משנה לשנה. כלומר, המסקנה היא אחת - הביורוקרטיה בישראל עוצרת בנייה והריבית לא מגדילה את התמריץ של היזמים להתחיל לבנות.
אספנו את נתוני הערים השונות, שבנו מעל 1,000 דירות השנה וחלה עלייה משמעותית במספר הדירות שנבנו שם. הנתונים מגיעים מהלמ"ס, כך שהם מדויקים וקשה להתווכח עם המגמה הרווחת.
בתל אביב, שלא נכנסה למדד, נרשמה יציבות בין השנים 2021-2023, עם ממוצע של כמעט 5,000 דירות בשנה. השנה חל שינוי ניכר, למרות שחלק מהיזמים החליטו לא למשוך היתרים. החלה בנייתן של יותר מ-6,300 דירות והיא רשמה זינוק של 34% בבניית דירות בשנה החולפת. הנה הטבלה של הערים המצטיינות בבניית דירות:

כפי שאפשר לראות בטבלה, הערים שבהן מספר הדירות הנבנות הולך וגדל הן אופקים, קריית ביאליק ובאר יעקב. ב-3 הערים האלה אמורים להשתחרר בשלוש השנים הקרובות אלפי דירות חדשות לשוק, מה שעלול להצביע, באזורים מסוימים, על אפשרות להתייצבות או על היצע מוגבר שיגרום למחירים לעלות בשיעור נמוך יותר. הדברים נכתבים כאן לאור הפיתוח של השכונות החדשות. אפיקי הנחל באופקים, למשל, לא מפסיקה להתרחב (גם בזכות מכרזי רמ"י, אליהם נרשמים לא מעט חיילי מילואים שמוכנים לעבור לגור בדרום) ויש בה גם צמודי קרקע. ההערכה היא שהמחירים נמצאים כבר ברמה גבוהה יחסית וייתכן שלאחר הקפיצה שרשמו נראה עצירה מסוימת, בשל היצע גבוה. אגב, מאמצע 2023 עד אמצע 2024 הערים שבהן נרשם זינוק גדול הן לוד, נתיבות חיפה, רעננה וטבריה. הערים האלה לא ברשימה כעת.
ברמת גן ואשקלון זיהינו עלייה של יותר מ-80% בבניית דירות לעומת השנה שעברה. שתי הערים חצו את רף ה-2,000 דירות. ברמת גן הצפופה יחסית זה עדיין לא מספיק כי הביקוש גבוה מאוד. באשקלון, לעומת זאת, ראינו בשנה וחצי האחרונות תופעה של עליית מחיר בשל המעבר לדירות עם ממ"ד. לא בטוח שהעלייה הזו תימשך לנצח ויש סיכוי סביר יותר שהביקוש ייעצר שם לפני שזה יקרה ברמת גן.
עוד ב-
אם מכלילים את ערי הפריפריה, ולא רק את הערים החזקות, היינו מוצאים שערים כמו קריית אתא, דימונה, נוף הגליל, רכסים ואלעד נמצאות בתנופה. הן בונות פי 2-3 מכמות הדירות ב-2023. בגלל כמות הדירות הנמוכה יחסית, כל שינוי, בניית 2-3 פרויקטים חדשים למשל, יכול לגרום לתזוזה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.עוד פמפום??אורח פורח 04/2025/07הגב לתגובה זו0 0היריד לא עזר, הכתבות לא עוזרות. הציבור לא פראייר! ש קבלנים יהנו מההלוואות בלון שלהם.סגור
-
1."זה הזמן לעלות על הרכבת, קונים בשיא מוכרים בשפל"שי 04/2025/06הגב לתגובה זו0 1ליווי וייעוץ לי גוץ ליסגור