נדל"ן ותשתיות
מחירי הדירות יירדו? הקרקעות בישראל צנחו ב-21% תוך שנתיים
בשורה טובה לרוכשי הדירות שבדרך? רכיב הקרקע, המהותי בחישוב מחיר הדירה הסופי, בירידה, אחרי שירד רק 3 פעמים בעבר. לעומת זאת, מחירי הקרקעות לבניית צמודי קרקע עלו בכמעט 10% בשנה החולפת

היצע הקרקעות בישראל הולך ופוחת וברקע נשמעות לא מעט טענות על שחרור הקרקעות על ידי רמ"י, שדווקא מציגה מספרים לפיהם היא עומדת ביעדים תוך שהיא מתמודדת עם לא מעט אתגרים. כל זה לא מצדיק, כמובן, את תופעת השוק השחור שאותה חשפנו ב-ice, שאושרה בתגובה של הרשות, במסגרתה פרטיים מנסים לספסר בצורה לא חוקית בקרקעות.
על בסיס נתוני רשות מקרקעי ישראל, קבעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי מחירי הקרקעות לקבלנים ויזמים ירדו בממוצע ב-21% בשנתיים האחרונות. הנתון הזה אמור להוות בשורה טובה לישראלים, משום שרכיב הקרקע הוא מהותי בחישוב מחיר הדירה הסופי. יש יזמים שרכשו את הקרקע בשנת 2021 ולא יוכלו להוריד משמעותית במחיר, אבל הנתונים האלה חושפים שיש אור בקצה המנהרה.
בין השנים 2004-2024 עלו מחירי הקרקע ב-263%. עם זאת, בעוד שבקרקעות לבנייה רוויה עלו המחירים ב-270%, עליית מחירים מתונה יותר נרשמה בבנייה צמודת קרקע של 211%. ירידות במחירי הקרקעות נרשמו ב-3 שנים בלבד. הירידה הראשונה התרחשה בשנת 2012 (11.4%) לאחר מחאת יוקר הדיור שפרצה בקיץ 2011. ירידת מחירים קלה של כ-1.5% התרחשה בשנת 2017 עם כניסת שיווקי הקרקעות לתוכניות ממשלתיות. ירידת מחירים משמעותית יותר נרשמה בשנת 2023 (31.4%) לאחר העלייה החדה בריבית. בשנת 2022 הגיעו מחירי הקרקעות לרמתם הגבוהה ביותר. משנת 2022 ועד 2024 חלה ירידה של כ-21% במחירי הקרקעות.
כאמור, מודל חישובי חדש של הלמ"ס שמתבסס על נתוני מכרזים של רשות מקרקעי ישראל מצא כי בין 2022-2024 הייתה ירידה דרמטית ממוצעת של 21% במחירי הקרקעות לקבלנים ויזמים. ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל, מסביר כי "לפי שיטת החישוב החדשנית של הלמ"ס, הנתונים מראים לראשונה שחור על גבי לבן כיצד השיווקים הגבוהים מתחילים לתת את אותותיהם על שוק הנדל"ן. הנתונים מדגישים את חשיבות המשך שיווק הקרקעות לבנייה רוויה, המהווה כ-90% מיחידות הדיור בישראל - עמוד השדרה של השוק".



.jpg)
לפי הנתונים, קרקע לצמוד קרקע בעלייה, אבל מחירי הדירות הרגילות עשויים לרדת (shutterstock)
לדבריו, מדובר באינדיקציה ברורה לכך שהמדיניות שלנו להגדלת ההיצע מתחילה להשפיע בפועל. "העבודה המאומצת של עובדי רשות מקרקעי ישראל והיקף השיא בשיווקי קרקעות בשנים 2021-2024 אשר הצליחו להביא לירידת מחירי הקרקעות בשיעור של למעלה מ-20%. רשות מקרקעי ישראל תמשיך לפעול בנחישות כדי להגדיל את היצע יחידות הדיור בכל רחביה של מדינת ישראל, ונמשיך במלוא המרץ להגדיל את ההיצע ולהוריד את מחירי הדיור".
המסמך מתבסס על ניתוח נתוני מכרזים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שעובדו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה באמצעות מודל חישובי חדש. מהלמ"ס נמסר כי "המסמך קובע כי בשנים אלו נרשמה ירידה של כ-21% במחירי הקרקעות למגורים, לאחר שהמחירים הגיעו לשיא בשנת 2022".
על פי המדד, ניתן לראות שלאחר שמחירי הקרקעות הגיעו לשיאם בשנת 2022, נרשמה ירידה חדה של כ-31.4% במחירי הקרקעות לבנייה רוויה בשנת 2023. הירידה החדה במחירי הקרקע מגיעה לאחר שני עשורים של עליות מחירים משמעותיות בשוק הקרקעות למגורים. מאז שנת 2004, שנת הבסיס של המדד החדש, מחירי הקרקעות לבנייה רוויה עלו פי 3.7, בעוד שמחירי הקרקעות לבנייה צמודת קרקע עלו פי 3. המדד הכללי, המושפע בעיקר מהבנייה הרוויה, המהווה כ-90% מיחידות הדיור, עלה בתקופה זו פי 3.6.
בנוסף, בקרקעות לבנייה צמודת קרקע נרשמה ירידה חדה של כ-16.2% בשנת 2023, שאחריה באה התאוששות של 9.6% בשנת 2024. בסך הכל, מחירי הקרקעות לבנייה צמודת קרקע נמצאים כיום ברמה של כ-8% מתחת לשיא שנרשם בשנת 2022.
המדד החדש המתפרסם לראשונה מתבסס, כאמור, על ניתוח מכרזי קרקעות של רשות מקרקעי ישראל, תוך התחשבות במאפיינים שונים של הקרקעות כמו מיקום גיאוגרפי, גודל המגרש, מספר יחידות הדיור המתוכננות ורמת מחירי הדירות באזור. הנתונים החדשים מצביעים על שינוי מגמה משמעותי בשוק הקרקעות למגורים בישראל, לאחר שנים של עליות מחירים מתמשכות.
עוד ב-
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה