נדל"ן ותשתיות
חברות הביטוח שמות מאות מיליונים בשוק הנדל"ן - ולא עוצרות
הכניסה של כלל והפניקס לאאורה ואפריקה מגורים היא לא היחידה שמראה עד כמה החברות מאמינות בשוק ההתחדשות העירונית והנדל"ן בכלל. מי החברה שחילקה ערבויות בגובה 1.7 מיליארד שקל כדי לממן פרויקטים נוספים?
חברות הביטוח נכנסות חזק לתחום הנדל"ן. כלומר, הן השקיעו בעבר בענף, אבל לא בסדרי הגודל האלה. יש לכך הסבר פשוט. תחשבו על זה: מה חברות ביטוח הכי אוהבות? בסוף, זה מוצר לא מסוכן עם רווח מקסימלי. הן עושות מיליארדים דרך ביטוחים שהן מציעות לציבור, בהם הסיכוי גובר על הסיכון. הסיכון גבוה? תהיו בטוחים שהן מתמחרות את זה דרך פרמיה גבוהה.
שוק ההתחדשות העירונית הוא נקודת מפנה. למה? כי חברות הביטוח יודעות שהשוק הזה פחות מסוכן. תגידו אתם, איזה סיכון יש בפרויקט שבו אתה לא משלם על רכיב הקרקע? הרי כל יזם יודע, שהדרך הכי קשה בבניית פרויקט חדש עוברת דרך רמ"י. מחירי הקרקעות בשמיים, וכשאתם מנטרלים אותם, אתם הופכים להיות מעצמה.
תראו מה יעקב אטרקצ'י עשה מאאורה ותבינו לבד את המשמעות. במקום לשלם על הקרקע, הוא מחלק כמה דירות לדיירים ואת השאר מוכר לשוק הפרטי. אם יש לו את היכולת לעשות מבצעי לחיילי צה"ל, אפשר להבין לבד שהרווח היזמי שלו עובר את ה-20%, בזמן שקבלנים בלוד ובאזורים אחרים במרכז, שרוכשים את הקרקע במיליוני שקלים ומעמיסים על כך הוצאות פיתוח גבוהות שאין לחברה להתחדשות עירונית צורך בהן כי הקרקע מוכנה לבנייה לאחר הריסה, לא מגיעים לתחתית הרף המקובל בענף - 15%.
יעקב אטרקצ'י (צילום: ראובן קפוצנסקי. הדמיה: בן קוטלר)
בואו נדבר על המספרים. רוצים דוגמאות? כלל ביטוח השקיעה 730 מיליון שקל באפריקה מגורים (330 מיליון שקל תמורת 20% מהמניות, ושותפות בחברה חדשה שכלל תקבל 49% ממנה תמורת 400 מיליון שקל, א"י) ואאורה קיבלה גב מהפניקס, שתשקיע עד 750 מיליון שקל (400 מיליון באופן ישיר שמתווספים ל-350 מיליון שכבר השקיעה בארבעה פרויקטים). יש גם השקעות קטנות יותר, כמו של חברת מנורה שהשקיעה 30 מיליון שקל בהכשרת היישוב התחדשות עירונית. ולמי ששכח - הפניקס הפכה השנה להיות שותפה בחברת הנדל"ן אב-גד, כשתעמיד 60% מההון הדרוש למימון מהבנקים, תמורת 30% ממניות הפרויקטים ואת הזכויות לרווחים עתידיים.
היום (רביעי) קיבלתי את המספרים של ערבויות המכר שמחלקת הכשרה חברה לביטוח לחברות הנדל"ן, והאמת - מדובר בהפתעה. גם הכשרה מרחיבה את הפעילות הנדל"נית שלה. שימו לב למספרים: רק ב-2024 היא חילקה ערבויות מכר בגובה 1.7 מיליארד שקל במימון פרויקטים בהיקף 5 מיליארד שקל. הכשרה נמצאת תחת הניהול של שמעון מירון ובבעלות מלאה של אלי אלעזרא.
אסף רבינוביץ', מנהל מערך הנדל"ן וליווי הפרויקטים והערבויות המכר של הכשרה, מסביר ל-ice: "בשנתיים האחרונות הרחבנו מאד את תחום הליווי של ערבויות המכר והפכנו לשחקן משמעותי בשוק בקרב היזמים השונים. אנחנו תומכים היום בפרויקטים בהיקף של מעל ל-5 מיליארד שקל, 3,300 יחידות דיור בכ-100 מיזמים שונים ברחבי הארץ.
"הגענו להיקפים משמעותיים של מעל 2 מיליארד שקל ערבויות ופוליסות מכר שהונפקו כבר בפועל ובשנה האחרונה הסתיימו פרויקטים בהיקף של 300 מיליון שקל. ב-2025, בהנחיית המנכ"ל שמעון מירון, נעמיק את חדירת החברה לשוק הנדל"ן הן מבחינת ההיקפים והן בתקציבים ונגדיל את הליווי הפיננסי ליזמים כולל אשראי והשלמות הון הנדרשות בתחום היזמות למגורים תוך קידום שיתופי פעולה עם קרנות וחברות נדל"ן".
רבינוביץ' מסביר כי החברה הרחיבה את שיתופי הפעולה עם חברות המימון החוץ בנקאי. באמצעות חברה אחת הם אישרו פוליסות וערבויות מכר לפרויקט ברעננה בהיקף של 400 מיליון שקל ופעם שניה, אושרו פוליסות וערבויות מכר לחברת בבית שמש בהיקף של 350 מיליון שקל. לדבריו, בתחילת שנת 2025 יתחיל אכלוס לפרויקט משמעותי שהכשרה ליוותה ובו 216 דירות בפרויקט מחיר למשתכן.
"מעל 2 מיליארד שקל ערבויות ופוליסות מכר". רבינוביץ' (הכשרה חברה לביטוח)
עוד ב-
אם המצב הנוכחי יימשך, נראה עוד חברות ביטוח שנכנסות לתחום. אבל השורה התחתונה היא בכלל אחרת: אם הטייקונים הגדולים מאמינים ששוק הנדל"ן יפרח - היכן נמצאים נתוני הלמ"ס (או הממשלה) שיעצרו אותם?
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.שוק ההתחדשות העירונית לדעתי יגיע ל90 אחוז בסופו של דבר (ל"ת)מתווך 01/2025/08הגב לתגובה זו0 0סגור