נדל"ן ותשתיות

"אלפי דירות נותרו עם ליקויים חמורים, היזמים לא נותנים מענה"

אלפי ישראלים נכנסים לדירה חדשה, אבל הקבלן מתרץ שאין פועלים, והם נותרים עם ליקויים חמורים בדירה. איך פותרים את בעיות הרטיבות ומה האחריות של הקבלנים? שירות חדש מציע לעשות סוף להתנהלות מולם. "את הקבלן לא מעניין השקע שלכם, אתם הבעיה האחרונה שלו בשרשרת", אומר בעלי חברת בדק
איציק יצחקי |  2
ליקויי בנייה (צילום shutterstock)
אז קניתם דירה חדשה, נכנסתם הביתה, פרקתם את הארגזים הראשונים ואז זה התחיל: סדק בחדר השינה, לחות בתקרה, פאנל שבור וכשישבתם בשירותים בפעם הראשונה, גיליתם שצריך לקפל את הדלת של המקלחון כי המרווח ביניהם לא עומד בתקן. הדבר הראשון שעשיתם הוא לצלצל לקבלן. הוא מעביר את הטיפול לקבלן שמנהל עבורו את נושא בדק הבית. הוא מגיע כעבור יום או יומיים, מתקן, ומבהיר לכם שיגיע לסבב נוסף בסיום שנת הבדק.
מאז המלחמה, הכללים השתנו: יותר קבלנים, בעיקר קטנים, מרשים לעצמם לא להופיע כשמתרחשת תקלה. אתם שמים את הלב שלכם בבית: עובדים שעות נוספות כדי להדביק את קצב המשכנתא שהולכת ועולה כי הריבית משתוללת והמדד לא מרחם על אף אחד, ובסוף - הקבלן מצליח לייאש אתכם. אתם מזמינים בעלי מקצוע, מגישים לקבלן קבלות והוא מתרץ: פעם אחת הוא יספר לכם שלא הייתם צריכים לעשות את כל זה, שלא היו לו פועלים וכי הוא בדיוק עמד לשלוח לכם איש מקצוע. קבלן אחר יספר לכם שערכתם שינויים בדירה ושהוא מסיר אחריות. אין שום תירוץ שיכול למנוע מהעמדת הקבלנים האלה לדין, אבל בתי המשפט בישראל עובדים לאט והתקרה נוזלת. בסוף, הרוב נכנעים. חלק מהמקרים נגמרים בבתי משפט ולרוב - הקבלן משלם. מי ישלם על שעות העבודה שהפסדתם, על הבריאות שלכם? זה כבר עניין אחר.
זו כמובן, התמונה השחורה של עולם הנדל"ן. יש קבלנים רבים גדולים וטובים, שנותנים שנת אחריות, מלווים אתכם שבע שנים קדימה (או במקרה של תדהר, עשר שנים), ונותנים אחריות מקיפה. אבל משהו קרה לאחרונה: הפועלים הפלסטינים כבר לא כאן ולקבלנים הקטנים והמתחמקים יש תירוץ חדש: אין פועלים. זה, כמובן, מנוגד לחוק. יש מספיק פועלים וחברות ישראליות שיעשו את התפקיד. אבל הקבלן רוצה לחסוך. הוא מעדיף להביא לכם חבר הביתה, כזה שאיתו יוכל לשאת ולתת, ואולי לשים פלסטר בתקווה שיקרה נס והחורף הבא יעבור בשלום.

לקבלן לא אכפת מהסדק שלכם, אז מה עושים? (צילום: shutterstock)

"העבודה שיש מחסור בפועלים גורמת לאלפי אנשים, לאלפי דירות, להישאר עם ליקויים חמורים. היזמים לא נותנים מענה", אומר רון אלפנדרי, מנכ"ל חברת AP גרופ ישראל, שפתחה שירות חדש בשם BEDEK IL WARRANTY. השירות הזה משנה את כללי המשחק בשוק: הקבלן משלם לו נתח קטן מעלות שירותי הבנייה, והוא, בתמורה - לוקח ממנו את האחריות על תקלות חדשות בדירה. נשמע פשוט, אבל זה קצת יותר מורכב ממה שאתם חושבים.
החברה של אלפנדרי שותפה עם חברת מגדל חברה לביטוח והיזם דודו זבידה (אתם זוכרים אותו מחנן מור). "עולם הבדק סבל מאז ומעולם משירות בדק לקוי, זה לא חדש. אני יזם ויש לי חברת בנייה. אני בונה לא מעט בארץ ומשם זה נולד", הוא מסביר. "במצב של היום, העולם הזה סובל מחוסר בפועלים. היזם מסיים בנייה, אבל הקבלן שסיים את הפרויקט עובר הלאה. פחות מעניין אותו מה קורה עם הדיירים. חוק הבדק חל על היזם, לא על הקבלן. בסיטואציה הזו, מי שנשאר עם הבעיה, עם הרטיבות או הליקויים, הוא הדייר".
אבל לפי החוזה, יש כללים, יש חוק מכר. 
"בסוף, היזמים צריכים ללוות את הרוכש 7-10 שנים קדימה. להיות שם בכל פעם שיש בעיה מסוימת. אותו קבלן גדול שבנה את אותה דירה צריך לתת שירות לחשמל ואינסטלציה. אבל הם לא ערוכים לדבר הזה. האינסטלטור ערוך לטפל בדירות, אבל בטח לא להגיע באותו רגע. הוא לא מוצא את הזמן. מה הוא צריך לעשות? לתקן את בעיית השקע ובעיית האיטום, אבל הוא יודע לטפל בדברים הגדולים בבניין. אין לו זמן להפסיד יום עבודה בשביל שקע. מכאן נובעת הבעיה. בתקופה של היום, שאין פועלים וענף הבנייה סובל מחוסר עובדים, לקבלנים והיזמים יש תירוץ. זה לא שלפני המצב הזה הם נתנו את השירות במלואו. לצערי מעל 90% מהפניות מסתיימות בבית המשפט. הסטטיסטיקה מדברת בעד עצמה".
והלקוח חסר אונים. ובדרך כלל משלם ביוקר.
"שילמת את מיטב כספך על הדבר הכי יקר לך. אנשים לוקחים משכנתא, הם רוצים ביטחון. חוק המכר? כשקבלן מבצע את הפרויקט הוא צריך לתת ערבות ביצוע. זה לא קורה ברוב המקרים. הוא צריך לתת לבנק 5% לשנה הראשונה ועוד 2.5% לשנה שאחרי. זה לא קורה, אז הדייר צריך להיות חשוף שנים רבות לחסדי האל".
כאן אתם נכנסים לתמונה.
"אם הבניין תחת ביטוח של מגדל, השותפה שלנו, לנושא בדק, ואותו קבלן היה רוכש את השירות, הוא מבוטח. אתה יודע שאם אתה רוצה למכור את הבית לפני סיום 7 השנים של האחריות אתה נכנס לנעלי היזם?".
השאלה היא האם זה משתלם ליזם. הם לא אוהבים לשלם.
"תחשוב שאנחנו מלווים את הדיירים במשך 7 שנים, כשהם משלמים בין 2%-1.5% מערך הבנייה הישירה. זה אומר, נניח, 30-40 אלף שקל. המחיר הזה מתייחס כמובן לבדק באי התאמה ואי התאמה יסודית. כמובן, לא על השלד ועל דברים שהקבלן צריך לתת עליהם אחריות".

"מכרת דירה תוך פחות מ-7 שנים? אתה הופך ליזם". אלפנדרי (דנה פרידלנדר)
סדקים, רטיבויות?
"נניח שיש לך בעיה בשקע, אתה מצלם, מעלה לאפליקציה, אנחנו מבינים איזה שקע זה, שולחים מועדי שירות ומחליפים. וזה קורה מהר. אנחנו יודעים הכל על הבית שלך, גם באיזה צבע הקיר. אנחנו מקבלים את כל האינפורמציה מהיזם במהלך הבנייה, יודעים מי רכש את הדירה. למעשה, אתה כרוכש מנותק מהאירוע. יש נזילה במקלחת? פותרים את זה מהר. קצר חשמלי? בפנים. זה סוגר לא מעט דברים שאתה כרוכש דירה צריך במהלך הזמן הזה. תבין שאם מכרת דירה ואין לך בדק, אתה בבעיה. אתה יודע כמה אנשים מכרו דירה במשך 7 השנים הראשונות והיו צריכים לתת אחריות במקום היזם?".
כמה החוסר בפועלים משפיע?
"ברוב המקרים הקבלן לא ערוך לתת בדק, לא עבודות גדולות ולא קטנות. אנחנו מקבלים פרוטוקול מסירה על הדירה. יש המון מקרים שקיבלת את הדירה לקויה, ואז אנחנו לא הכתובת. הקבלן צריך לתת אחריות עד מועד המסירה על ליקויים שהתגלו במהלך הבנייה. איפה אנחנו נכנסים לתמונה? על דברים חדשים שהתגלו. יש כאן אנשים מקצוענים, שבאים ומסדרים. אבל יש גם גבול: אם במועד המסירה הייתה נזילת מים במרפסת - זו אחריות של הקבלן".
כוח אדם הוא תירוץ?
"לחברות אין כוח אדם מכמה סיבות. אנשים גויסו למלחמה, הפועלים הפלסטינים לא כאן. אתה מביא עובדים זרים, אבל מישהו צריך להכשיר אותן. אני רואה מנופים ריקים כי אין מי שיבצע את העבודות הגדולות. אתה לא יכול לצפות מקבלן שיתפנה לטפל בשקע שלך. הוא בצרות, אתה האחרון בשרשרת שמעניין אותו".
איך פתרת את בעיית הפועלים?
"אנחנו מחזיקים רק פועלים ישראלים. בדק בית צריך להיעשות על ידי מקצוענים, אתה לא רוצה שישלחו לך אדם לא מוסמך".
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    הבעיה עם הקבלנים שהם לא שמים עליך ובתי המשפט
    אומר מניסיון 01/2025/08
    הגב לתגובה זו
    3 0
    במקום לדפוק להם מיליון שקל קנס לא עושים כלום אולי זה פתרון טוב אבל יזמים קמצנים לא ישלמו שקל וישאירו אותך עם בעיות
    סגור
  • 1.
    אם ואם ואם אז אתה אולי תקבל אם (ל"ת)
    חיים 01/2025/08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור