נדל"ן ותשתיות

מה יקרה לנדל"ן ב-2025? ניתוח שוק המגורים והמשרדים

איך תשפיע סביבת הריבית על שוק הדיור? מה יקרה למחירי המשרדים והאם מבצעי הקבלנים והיעדר הפועלים ישפיעו? סקירה חדשה יכולה להעיד על המגמה. אבל יש גם כוכבית
איציק יצחקי |  1
שוק המגורים והמשרדים ב-2025 (צילום shutterstock, פלאש 90/ מרים אלסטר)
איך ייראה שוק הנדל"ן ב-2025? מה יקרה למחירי הדיור והאם שוק הנדל"ן המניב, שוק שנמצא בירידה בחודשים האחרונים, מסוגל להראות סימני צמיחה? שוק הדיור מושפע מאוד מהריבית. הציפייה לשלוש הפחתות ריבית עד סוף 2025, גורמת לחלק מהמשקיעים להאמין ששוק הדיור נמצא בקו עלייה, למרות שהריבית עדיין גבוהה יחסית ולמרות שישראל נמצאת אחרי תקופת מלחמה.
בניגוד לשוק המגורים, שוק הנדל"ן המניב, משרדים למשל, מושפע עוד יותר מהתנודות בריבית. בהנחה שהתשואה הממוצעת למשרדים נעה, בימים רגילים, בין 7%-6%, אין טעם בהשקעה בהם - בזמן שאפשר לקבל ריבית כמעט זהה כתשואה סולידית או ברכישת אג"ח, בטח כשחלק מהמשרדים ריקים בעקבות נטישת חברות ההייטק.
לפי סקירה של בית ההשקעות IBI, שכוללת תחזית, אפשר להסיק על המגמות להמשך - בשוק המגורים ובשוק הנדל"ן המניב.
"סקטור הנדל"ן למגורים התמודד עם סביבה מאתגרת בשנה האחרונה כאשר ב-2023 סביבת הריבית הגבוהה הרחיקה את רוכשי הדירות מהשוק, יחד עם פרוץ המלחמה גרם לצניחה חדה במכירות", נכתב בסקירה מיוחדת של בית ההשקעות. "אולם, מבצעי הקבלנים אשר הקלו את עול המימון על רוכשי הדירות יחד עם חשש לעליית מחירים לאחר המלחמה השיבו את רוכשי הדירות אל שוק ובמקביל, עלייה בשכר העבודה, עלייה במחירי תשומות הבנייה הביאו לעליית מחירי הדיור".
צריך להבין רגע למה מתכוון בית ההשקעות. כאומרים לנו שחלה עלייה בשכר העבודה, מתכוונים לעלייה בשכר הפועלים הזרים. בחלק מאתרי הבנייה, מדווחים על עלייה של 50%-40% בשכר העבודה. הפלסטינים לא מורשים להיכנס הנה והפועלים הסינים העלו מחירים, כמו חברות כוח האדם שחלקם מנצל את הביקוש הגבוה וההיצע הנמוך, כדי להעלות מחירים.
"במבט לשנה הקרובה אנו מעריכים שנמשיך לחזות באותן המגמות בהן חזינו בשנה הנוכחית – מחסור בכוח אדם, יחד עם עליית מחירי תשומות הבנייה, ימשיכו לגרום לעליית מחירי הדיור כאשר מגמה זו תיתמך על ידי מבצעי המימון של הקבלנים", נכתב בסקירה.
חשוב לציין כי לאחרונה החליט בנק לאומי להגביל את מבצעי הקבלנים. כלומר, הוא לא יממן וילווה פרויקטים בהם ניתנים מבצעי 10/90 - תשלום מקדמה של 10% ואת שאר הכסף בסיום ההליך (למרות שמדובר בהלוואת קבלן, כך שבפועל הוא מקבל כ-50% מהכסף, אבל זה כבר עניין אחר). יחד עם זאת, אפשר להבין את הנחת בית ההשקעות. הלקוחות שלא מקבלים מבצעי מימון לא מניחים בצד את האפשרות לרכוש דירה - הם פשוט יעברו למזרחי טפחות, הפועלים ולשאר הבנקים למשכנתאות.

"
מגמה זו תיתמך על ידי מבצעי המימון של הקבלנים". דירות בבנייה (איציק יצחקי)
"אנו מעריכים שתמחור השוק לסקטור אופטימי נכון לנקודת הזמן הנוכחית כאשר חברות הנדל"ן למגורים נסחרות במכפילי הון גבוהים, המתמחרים את רוב הרווחים העתידיים ובהתעלם מהסיכונים בענף. למרות זאת, אנו סבורים שעדיין קיימות חברות מעניינות להשקעה אשר מחיר המניה לא מגלם בצורה מלאה את האפסייד העתידי".
ומה קורה בשוק הנדל"ן המניב? בסקירה נכתב כי בשנה החולפת סקטור הנדל"ן המניב התמודד עם אתגרים קשים, כאשר נקודת הפתיחה בשנה הנוכחית הייתה ממילא לא פשוטה. למרות זאת, חברות הנדל"ן המניב המשיכו להציג תוצאות טובות כאשר סקטור המסחר בלט לחיוב וזאת בעקבות הישארות ישראלים בארץ כתוצאה מהמלחמה.
במילים פשוטות יותר, חשוב להבין שיש גורמים שמשפיעים על השוק הזה. תחשבו לרגע מה היה קורה אם יכולתם להשקיע במשרד, במחיר של 15 אלף שקל למ"ר פלוס מע"מ במעגל השני לתל אביב, או לחלופין - לשים את הכסף בפיקדון. הריבית של היום גבוהה, כך שאם תקבלו 6% בבנק או בבית ההשקעות, או דרך קניית אג"ח, מה הטעם לשים את הכסף בנדל"ן מניב כשאתם יודעים שהתשואה דומה? בכל זאת, לוקח זמן להשכיר את הנכס, ולעתים התשואה השנתית יכולה להיות 6%, אבל אם המשרד עמד ריק במשך ארבעה חודשים, התשואה יורדת משמעותית. במקרים רבים, קיבלנו בפתח תקוה ובתל אביב משרדי רפאים - וזה אומר שהבעלים לא הצליחו להשכיר את המשרדים למרות ירידת מחיר. הם נאלצו לשלם גם ארנונה, דמי ניהול ועלויות נוספת - כך שבפועל, מדובר בעסקה לא כלכלית.

שוק שחווה טלטלה, בשל שינויי הריבית. משרדים בת"א (מרים אלסטר)
"במבט ל-2025 אנו מעריכים שהתמתנות הביקושים בסקטור המשרדים תימשך ואף יכולה להתגבר בעקבות חזרתה של הרפורמה המשפטית, ותגיע גם לסקטור המסחר וזאת בעקבות שחיקת כוח הקנייה של הצרכן כתוצאה מהגזירות הכלכליות הצפויות להיכנס לתוקף בתחילת  2025 וכתוצאה מחזרת הטיסות לחו"ל", נכתב בסקירה. "אנו סבורים שתמחור השוק נכון לנקודת הזמן הנוכחית מתעלם מהסיכונים, ולהערכתנו אנו נמצאים בסביבה כלכלית שאינה תומכת בהורדות ריבית לפי ציפיות השוק ואינה מצדיקה התרחבות מכפילים". לדברי בית ההשקעות, "אנו ממליצים על הסקטור בתשואת שוק, אך יש יוצאת מהכלל".
כמובן, חשוב לציין - לצד הנתונים של IBI, חלק מהנתונים יכולים לקבל תפנית חדה. הסיבה לכך היא האשפרות שהמדינה בכל זאת תגדיל את מספר הפועלים הזרים שייכנסו הנה באופן משמעותי וכמובן החלטת הנגיד. גם בשנה שעברה שמענו שהריבית עשויה לרדת ב-0.75% עד סוף 2024. בפועל, היא ירדה ברבע אחוז בלבד. השוק החל להתעורר גם בתקופת שפל, זה נכון, ועדיין - הסלמה במצב הביטחוני (כמו לאחר סיום הסכם הפסקת האש למשל) או כל תזוזה אחרת - יכולים להשפיע על תנודות השקל והריבית. מכאן, שמדובר בהנחת מאקרו שמתבססת על הנתונים הקיימים בשוק.

תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    תשובה המחירים יירדו 15-20% לפחות
    מתן אדליהו 12/2024/25
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כי השוק בקריסה ואף אחד לא מבין את זה
    סגור