נדל"ן ותשתיות

"המפונים שעברו לשרון נשארים. מוכרים דירות ב-35 אלף שקל למ"ר"

מאות מפונים ותושבי הדרום והצפון עברו בחודשים האחרונים לאזור השרון - מרעננה וכפר סבא ועד אבן יהודה. מנכ"ל ינוב, שגיא לנצ'נר, מרחיב את הבנייה באזור ומבין: "הכניסה של חברות הביטוח להתחדשות עירונית? זה כי הן מבינות את הפוטנציאל. ב-2026 נראה גידול"
איציק יצחקי | 
שגיא לנצ'נר מנכל ינוב (צילום ניב קנטור, shutterstock)
אזור השרון בולט מאוד בעסקאות נדל"ן בחודשים האחרונים. מפונים רבים עברו לאזור, אחרי שהבינו כי זה המקום הבטוח בישראל. האזעקות הגיעו גם לשם, אבל ההיקפים שונים לחלוטין. חלקם דיווחו שחיו בתוך "בועה" של ממש - ימים ארוכים ללא אזעקות - בהחלט עניין לא מובן מבחינתם.
המספרים הלכו וגדלו - אפשר לראות בנייה באזורים כמו נתניה הרצליה וכפר סבא, כדי להבין את הממדים. חברות הבנייה כבר לא צריכות למכור רק לובי מרשים ומועדון דיירים - הן מוכרות שקט - וזה לא פחות חשוב במציאות שבה אנחנו חיים - בעיקר כשבממשלה עדיין לא גיבשו סופית את התכנית להחזרת המפונים לאזורי הנגב והגליל.
המספרים של חברת הבנייה ינוב, שבונה באזור, אינם גבוהים כמו של חברות הבנייה הגדולות במשק. ובכל זאת, התרומה שלהם לתנופת הבנייה באזור השרון היא עצומה. 4,000 יחידות דיור בנתה החברה שקיימת כבר 40 שנה. האופי שלה הוא סולידי - היא יודעת מה גבולות הגזרה שלה ובונה בעיקר באזורים "בטוחים". שגיא לנצ'נר, המנכ"ל, נכנס בשנים האחרונות לתחום ההתחדשות עירונית. החברה בונה גם מסחר ומבני משרדים, והקצב גדל בשנים האחרונות עם ממוצע של 600 דירות בשנה. ההתמקדות שלה היא בערים כפר סבא, רעננה, הרצליה, רמת השרון והוד השרון. היא בונה גם באבן יהודה ומקדמת 1,500 דירות נוספות באזור. 
"זה המגרש הביתי שלנו", מסביר לנצ'נר בראיון ל-ice. "לחברה יש הרבה לקוחות חוזרים, קשר טוב עם הרשויות, שולחנות עגולים שמקיימים פעם בשבועיים. אפשר לומר בצורה חד משמעית שההתחדשות העירונית תוספת נפח גדול יותר. יש תנופה, על אחת כמה וכמה כי כואב לנו על מה שקורה במלחמה. אנשים נבהלו מהטילים וזה גרם להניע עסקאות רבות. בסוף, אנשים בלי ממ"דים מקבלים דירות חדשות ובטוחות".
בהתחדשות עירונית אתה מוכר שקט.
"אנחנו מטפלים בכל מיני עסקאות, של בתים שמתפוררים, וזה הנישה שלנו - שם אנחנו מטפלים וזוכים לשיתופי פעולה. כואב לומר, אבל אפשר לומר שהמלחמה עשתה טוב לשוק הנדל"ן באזור. בשרון יש אוכלוסיה בעלת אמצעים. כשאיראן תקפה, גם אזור צפון תל אביב נכנס לכאוס. גם ברמת אביב. כשנופלים טילים באזור בתים פרטיים זה מסכן. יש הגירה מאוד גדולה מהדרום, אחר כך גם מהצפון וגם מעבר לים. ברגע שאנשים התמקמו ועברה שנה, שנה וקצת, הם לא רוצים לחזור לאזורים המטויחים ומשריינים לעצמם נכסים באזור הזה. זה לא בגלל שיש להם טענה שלילית כלפי האזורים הקודמים, אלא כפועל יוצא של העובדה שהם התרגלו לחיים חדשים. הם למדו להתנהל במציאות חדשה. זה פשוט נוח".
בוא נדבר רגע על המספרים של התחדשות עירונית. ב-2023 אושרו כמעט 23 אלף יחידות תוספתיות, שנה קודם כ-33 אלף, למרות שמספר היחידות הכולל היה גבוה יותר בשנה שעברה. כלומר, הורסים יותר דירות, בונים פחות חדשות. גם התמורה ליזם קטנה.
"הפער הוא לא גדול. אני יכול לומר שהחברה שלנו מקבלת הרבה יותר פניות. הגענו למצב שאנחנו בוררים אותם, עושים סלקציה לכל פרויקט - רווחי יותר או רווחי עוד יותר. גם העובדה שהורידו את הרוב הדרוש סייעה. היום זה 20% קומבינציה או מגרשים במזומן, והחלק הארי הוא עסקאות התחדשות עירונית - מה שפעם היה הפוך".

"החלק הארי - התחדשות עירונית בשרון". פינוי בינוי ברעננה (ויקיפדיה)
אתה רואה את התהליך שעובר על חברות כמו אפריקה, על כניסה של חברות ביטוח כמו כלל לשוק הזה. הן מבינות שההתחדשות העירונית זה העתיד?
"הן רואות את הפוטנציאל, מבינות שיש הורדת רוב נדרש, שהמלחמה 'עושה טוב' להתחדשות עירונית. עזוב את זה, מספיקה רעידת אדמה קטנה ותהיה נקודה נוספת שתגרום להתחדשות העירונית לצמוח. אסור לשכוח שיש הגירה של יהודים מהגולה, הם בורחים מאירופה וארה"ב בגלל אנטישמיות. זה מצריך ממדינת ישראל להגדיל עוד יותר את הכמות".
אבל עובדתית, אין כאן עלייה.
"נכון, אבל צריך להסתכל שנתיים, שנתיים וחצי, אחורה. היינו בשנת קורונה ב-2021, מן הסתם הצפי הוא שיהיו פחות פרויקטים בעתיד. זה עצר את ההתחדשות העירונית".
העובדה שהרוב הדרוש ירד מ-80% ל-67% - כמה פרויקטים חדשים הרווחתם בעקבות זה?
לתהליכים עצמם לוקח זמן להבשיל. ב-2026 אתה תראה עלייה בגלל זה. זה עוזר מאוד, קודם כל כי הרבה מאוד אנשים היו נוקשים. צריך לשים את הדגש על קשישים, כי הרבה מאוד פעמים הם הסרבנים ולא מעוניינים לעזוב. חלק מהם אומרים שהם מעדיפים להישאר עד גיל 120 בבניין שלהם, וכך לסיים את חייהם. הרבה כבר לא איתנו".
זו בדיוק הסיבה - מה לקשיש בן 90 בהמתנה לפרויקט שייבנה בעוד 7 שנים?
"היום כבר יש יותר נכונות כי אנשים מבינים את המשמעות. הם עוברים לדירה אחרת, ממוגנת יותר. לגבי הקשישים, היום אפשר לתת להם פיצוי הולם - הם לא חייבים לחכות. הם יכולים לקבל כסף ולרכוש דירה במקום אחר, לקבל דירה אחרת שלנו בפרויקט אחר, לקבל דירה קטנה וכסף. אין להם סיבה להתנגד, הרבה מההתנגדויות הצטמצמו".
איך אתם מסתדרים עם מותו של פרוייקט תמ"א 38? חלופת שקד לא מקודמת כרגע.
"עובדים עם כל עיר לגופה, ברעננה יש לנו המון פרויקטים, בכפר סבא יש תכנית בניינית חדשה שנעבוד לפיה. גם בהוד השרון יש תכנית בניינית. זה הפתרון".
מה יהיה מחירי הדיור ב-2025?
"בעיתות המלחמה מכרנו בשרון בלי בעיה, השתמשנו בתנאי תשלום מצוינים. עכשיו יש הפסקת אש בצפון, אז השוק עובד. אנחנו מוכרים דירות במחירים של 34-35 אלף שקל למ"ר באזור השרון. המחירים זהים ברעננה, כפר סבא ובהוד השרון. ככל שיהיה שקט, המחירים ימשיכו לעלות".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה