נדל"ן ותשתיות
5 הערים שבהן נרשמה הקפיצה הגדולה בבניית דירות
נתוני אוקטובר בשוק הנדל"ן הם נתונים מוטים - גם בגלל החגים, אבל בעיקר בגלל המלחמה. השווינו את נתוני 2024 לנתוני 2022 ואי אפשר לטעות - 5 ערים הציגו קפיצה גדולה ואחת - נתוני שפל. מה קרה בעיר שלכם?
סקירת הנדל"ן של האוצר לחודש דצמבר מעט מוטה. זה אולי החודש היחיד מאז תחילת השנה, שאפשר לומר כי נתוני העסקאות בו הם בעלי סטיית תקן גבוהה. זו לא רק תקופת החגים, שחלו השנה בחודש אוקטובר בניגוד לשנה שעברה (החגים חלו בספטמבר), אלא גם נתונים שמשקפים שינוי לעומת אוקטובר אשתקד - זמן תחילת המלחמה, בו עסקאות הנדל"ן עצרו מלכת.
האוצר החליט, ובצדק, להשוות את נתוני אוקטובר הנוכחי לאוקטובר 2022. גם כאן, מדובר בהטייה. הנגיד אמנם החל להעלות את הריבית באפריל 2022, כלומר עברה חצי שנה מאז, אבל לשוק לוקח זמן לעכל. קשה מאוד להשוות את נתוני 2022 לנתוני 2024 - תקופה של תחילת עליית הריבית לעומת תקופה בה המלחמה הייתה בעיצומה (עוד לפני הסכם הפסקת האש) והריבית הייתה בשיאה. לצורך השוואה, הריבית בחודש אוקטובר 2022 עמדה על 2.75%, וזאת אחרי עלייה של 0.75% בתחילת החודש. לשוק לקח זמן לעכל וצריך לזכור שחלק גדול מהעסקאות נעשו קודם ונחתמו רק אחרי ההכרזה על עליית הריבית.
כך או כך, מעניין לראות אילו ערים רשמו את השיעור הניכר של מכירת דירות חדשות, ואיזו עיר רשמה נתוני שפל לעומת התקופה אז. אלו היו שנתיים שכללו גם רפורמה משפטית, שלהי תקופת הקורונה, כך שקשה להניח שהשוק היה במצב אופטימלי. 5 הערים שנמצאות בדירוג הזה משקפות למעשה אזור. כשאנחנו כותבים נתניה או רחובות, אנחנו מתכוונים לאזור כולו. האוצר מחלק את אזורי התחשיב בצורה שונה מאשר הלמ"ס ובכל זאת - מעניין להסתכל על הנתונים.
המובילות:
1. נתניה - עלייה של 88.8%
2. תל אביב - 62.2%
3. רחובות - 36.5%
4. נצרת - 30.6%
5. חיפה - 26.6%
1. נתניה - עלייה של 88.8%
2. תל אביב - 62.2%
3. רחובות - 36.5%
4. נצרת - 30.6%
5. חיפה - 26.6%
לא רק צרפתים. נתניה (VIEWPOINT)
היורדת הגדולה:
טבריה - ירידה של 45.5%
טבריה - ירידה של 45.5%
כמה נקודות על הדירוג הזה והשינוי במספר העסקאות: לגבי נתניה, צריך לזכור כי מדובר בעיר שיש לה עדיין לאן להתפתח. היא בונה שכונות חדשות ולא מפסיקה להתרחב. אבל לא פחות חשוב מכך - נתניה אוהבת מגדלים. לא תמצאו כמעט בנייה לרוחב (צמודי קרקע), משום שהעיר כבר מיצתה את עצמה מהבחינה הזו.
גם תל אביב רשמה עלייה משמעותית במספר העסקאות. הנהירה למרכז ואזור תל אביב, שגרמה לגידול זה, החלה עוד מתחילת המלחמה. מי שחיפש אזור בטוח, הגיע לתל אביב. גם המפונים רכשו שם דירות.
לגבי רחובות, צריך להזכיר את ההשפעה של דירה בהנחה. מדובר באחת הערים המבוקשות ביותר בשנתיים האחרונות בהגרלות - היא נחשבת לעיר קרובה למרכז עם מחיר ריאלי - אולי העסקה הכי משתלמת ברשימת הערים שמעניקות הנחה במכרז. אזורי נצרת וחיפה רשמו עלייה משמעותית בתחילת המלחמה, כאשר מפוני הדרום עברו צפונה. בחודשים האחרונים, מאז שהחלה המלחמה בצפון, הנתונים השתנו ועוד נראה את זה בטבלאות ההשוואה של אוקטובר 2025.
לגבי טבריה - ההיצע בעיר לא גבוה, ומשכך - הטיה של מספר בניינים לכאן או לכאן, גורמת לנתונים לקבל עיוות מסוים. בזמן שערים רבות נמצאות בתנופת פיתוח, טבריה נותרה טבריה בהרבה מאוד מובנים. מהעיר התיירותית השנייה בגודלה בישראל - נשאר בעיקר השם.
מעיר התיירות - נשאר רק השם. טבריה (יד 2, צילום מסך)
אגב, מהנתונים עולה גידול ניכר בשיעור הדירות הנמכרות "על הנייר", והוא מתרכז בשני אזורים - רחובות וחיפה. בערים הללו נרשם זינוק חריג של עשר נקודות אחוז בשיעור הדירות הנמכרות "על הנייר" - זה מסביר גם את הקפיצה הגדולה במספר העסקאות של דירות חדשות, כפי שבא לידי ביטוי בטבלה.
עוד ב-
באזור תל אביב, לעומת זאת, נרשמה ירידה חדה בשיעור הדירות הנמכרות "על הנייר" בחודש אוקטובר - 59% בלבד, לעומת שיעורים שנעו בין 71%-80% מאז תחילת השנה. איך זה מוסבר? בעיקר במלאי הגבוה של דירות חדשות לא מכורות באזור זה (לפחות לפי נתוני הלמ"ס).
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.רחובות הכי מבוקשת ביי פאר!!! (ל"ת)אלנתן 12/2024/15הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.אין על נתניה למרות שהמחירים גבוהים מאוד עכשיו!!! (ל"ת)ניסן נ. 12/2024/15הגב לתגובה זו1 0סגור