נדל"ן ותשתיות
היזם מלוד: "פועל סיני לוקח 32 אלף שקל, פלסטיני 12"
היזם הערבי אחמד עמלה, תושב בית חנינא, בונה בחודשים האחרונים בקצב גבוה בלוד. הוא התחיל את דרכו כקבלן מבצע, אבל לפני כעשור עזב את התחום כי רצה שהחברה שלו תרוויח יותר. לפני שנה בערך, הוא לקח החלטה: הוא עדיין מבצע עבודות קבלנות, אבל החל במקביל בייזום של פרויקטים באזור לוד, בעיקר בשכונות החדשות - הרובע הבינלאומי ונופי בן שמן. כשאתה נכנס לתחום היזמות כקבלן מבצע, יש לך יתרון: אתה יכול גם להביא את הפועלים וגם ליצור לעצמך רווח גבוה יותר. אתה יכול לשחק עם המספרים, לשלוט על התקציב ובסוף - הסיכוי שלך לצאת מהפרויקט עם הרווח המיועד גבוה יותר.
קצת קשה בתקופה הזאת.
"אני מדבר בכובע של יזם, מנהל הכלכלה של החברה שלי, ולא כערבי. במשך 25 שנה אני מנהל את החברה הזאת, הממשלות דחפו אותנו לעסקים עם עובדים פלסטינים. ביום אחד מחליטים לשנות את הכיוון ואומרים 'בואו נביא עובדים זרים'. אין לי בעיה עם ההחלטה הזאת, אבל 14 חודש עברו, כמה הביאו? 10% ממה שרצו, גם לא. אתה יודע כמה אני משלם היום לפועל סיני? 32 אלף שקל בחודש, זה מה שאני מעביר לפחות לתאגיד שמעסיק אותו. אתה קולט? 110 שקל לשעה. המהנדס שמנהל אותו מקבל פחות ממנו. אבל מה לעשות, אני חייב פועל 240 שעות בחודש, בדרך כלל יותר".
"העניין הפלסטיני הוא החלטה פוליטית". פועלים על רקע אתר בנייה (צילום: shutterstock)
"לא היה מגיע ל-12 אלף שקל בחודש, גג 15. וזו עלות מעביד. כולל הסעות והוצאות מסביב".
"העניין הפלסטיני הוא החלטה פוליטית, לא ביטחונית. הביטחון חשוב לכל אזרח במדינת ישראל. אני יושב עם כל הגורמים. מה אומרים בוועדות בכנסת? שהם תומכים בחזרה שלהם משתי סיבות: א. הם רוצים שקט בגדה, כי היא עלולה להתפוצץ בכל רגע נתון. שתיים, הכלכלה קורסת. ענף הבנייה מתנהל בשבע חזיתות: הראשונה היא שאין עובדים, השניה היא מול הבנקים כי הריביות גבוהות, השלישית מול טורקיה בגלל חומרי בניין, שזה אומר עלויות נוספות, מול הובלה הימית ועוד. אתה יודע שאני משלם היום לטון ברזל פי 2 ממה שהייתי משלם?".
"אנחנו מתחת לאלונקה. המלחמה היא לא רק בחזית". עמלה (דרור סיתכהול)
"בגלל זה יש קבלנים שלא מרוויחים. תחשוב על זה רגע. העלויות עולות, יזמים מוכרים דירות ב-10/90, בלי מדד, עם הלוואת קבלן של מיליון שקל. אתה לא רוצה להחליף כסף בכסף. כשאתה גם בונה, כשאתה עובד, וההון העצמי לא גדל - לא עשית כלום".
"אם זה עניין כלכלי, אתה צודק. אבל אנחנו נמצאים בתקופת מלחמה. איזה ענף משתלם היום? תראה מה קורה בהייטק. אנשים בורחים. אנחנו מתחת לאלונקה. המלחמה היא לא רק בחזית".
עוד ב-
"אני לא גורם ביטחוני, אבל לי יש פרבילגיה שאין ליזמים אחרים: אני קבלן מבצע ויזם. כקבלן, הבנתי שעד פברואר שאין עובדים פלסטינים, אז חזרתי להיות קבלן ביצוע, ירדתי לרמה כזאת שבה אני והאחים שלי והילדים שלי, כולם מלמדים את העובדים ומכניסים עוד עבודה. אני קונה ציוד, אפשר לומר שחזרתי להיות גם קבלן. כשאתה משלם פי שלושה, אתה מצמצם בהוצאות שלך. אז מה עושים? הולכים לשטח ומתחילים לעבוד".
הכתבות החמות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.לא רוצים פועלים ערבים יותר! שילכו לעבוד בירדן (ל"ת)מתן 12/2024/08הגב לתגובה זו0 1סגור
-
4.שהערבי ישב בשקט מקומו בירדן או סוריה (ל"ת)ניר 12/2024/08הגב לתגובה זו0 1סגור
-
3.פועל פלסטיני עולה יותר בבטחון והרוגים ובאיכות הבנייה (ל"ת)ששון 12/2024/08הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.מדהים מה שהוא אומרהכל פוליטיקה 12/2024/08הגב לתגובה זו0 0למעשה ההחלטה אינה מחשש שיעשו פה פיגועסגור
-
1.ננווו הערפים האלוליאור 12/2024/08הגב לתגובה זו0 0מתקדמים על חשבון החיילים שלנוסגור