נדל"ן ותשתיות

בנק ישראל מזהיר: ההלוואות הללו יוצרות נזקים בלתי הפיכים

הסיכון המרכזי, לפי בנק ישראל, טמון בחוסר הוודאות לגבי יכולת הרוכשים לממן את המרת הלוואת הבלון למשכנתא בתום תקופת הבנייה. התרחיש המדאיג במיוחד הוא אפשרות של מיתון עתידי בעוד שנתיים-שלוש, שעלול להקשות על רוכשים רבים לעמוד בתשלומי המשכנתא ולהוביל להפסדים משמעותיים הן לרוכשים והן למערכת הבנקאית
מערכת ice |  2
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל (צילום shutterstock, פלאש 90/ יונתן זינדל)
בדו"ח היציבות החצי שנתי שפרסם היום (שלישי) בנק ישראל, עולה דאגה משמעותית מהתרחבות תופעת הלוואות הבלון בשוק הנדל"ן. לפי הדו"ח, היקף הלוואות אלו, בהן רוכשי דירות משלמים את רוב סכום הרכישה רק בסיום הבנייה, הכפיל את עצמו מאז אמצע 2020 ומהווה כיום למעלה מ-15% מהמשכנתאות החדשות.
על פי כלכליסט, מודל המימון החדשני מציע לכאורה יתרונות לשני הצדדים: היזמים נהנים מעלויות מימון מופחתות ומהגדלת היקף המכירות ללא צורך בהורדת מחירים, בעוד הרוכשים מקבלים הקלה משמעותית בתזרים המזומנים בתקופת הבנייה. עם זאת, בנק ישראל מתריע כי השיטה עלולה ליצור עיוות במחירי השוק ולהסוות את המחיר האמיתי של הדירות.

הסיכון המרכזי, לפי בנק ישראל, טמון בחוסר הוודאות לגבי יכולת הרוכשים לממן את המרת הלוואת הבלון למשכנתא בתום תקופת הבנייה. התרחיש המדאיג במיוחד הוא אפשרות של מיתון עתידי בעוד שנתיים-שלוש, שעלול להקשות על רוכשים רבים לעמוד בתשלומי המשכנתא ולהוביל להפסדים משמעותיים הן לרוכשים והן למערכת הבנקאית.
למרות החששות הכבדים, בנק ישראל מעריך כי הסיכון למשבר מערכתי נמוך יחסית, בזכות הפיזור הגיאוגרפי של הפרויקטים והמגבלות שמטילים הקבלנים על היקף העסקאות מסוג זה. הבנק צופה כי העלייה במחירי הדירות או ירידה בריבית המשק עשויות להוביל לצמצום השימוש בהלוואות אלו, שכן הקבלנים יעדיפו להימנע מנשיאה בעלויות הריבית.
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    מחירי הדירות
    רוני 11/2024/12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בלון מנופח,אנשים יקפצו מהגגות
    סגור
  • 1.
    בסוף כל הפירמידה תקרוס
    שמעון 11/2024/11
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כן כן בדוק
    סגור