השוק

חשש גדול בישראל לקראת פרסום דירוג האשראי

אנשי העולם הפיננסי בישראל לא ישנים בשקט כבר כמה ימים לקראת האפשרות כי דירוג האשראי של המדינה ירד בהערכה שתפרסם החברה, שמגיעה על רקע האינפלציה העולה והמשך היחלשות השקל מול האירו והדולר בעקבות הרפורמה המשפטית והמצב הביטחוני
מערכת ice | 
דירוג האשראי של ישראל (צילום shutterstock)
אנשי העולם הפיננסי בישראל לא ישנים בשקט כבר כמה ימים לקראת האפשרות כי דירוג האשראי של המדינה ירד בהערכה שתפרסם מחר (שישי) חברת מודי'ס. הערכה מגיעה על רקע האינפלציה העולה והמשך היחלשות השקל מול האירו והדולר בעקבות הרפורמה המשפטית והמצב הביטחוני. כבר לפני חודש וחצי פרסמה החברה אזהרה בנוגע להשפעה השלילית של הרפורמה על הכלכלה המקומית. 

דניאל שבקס, מנהל החטיבה הפיננסית ב"הירשוביץ פתרונות", התראיין למעריב בנוגע לנושא על מנת להבין לעומק מה המשמעות של דירוג אשראי ואילו השלכות נוספות עלולות להיות להחלטה המדוברת, אם אכן תתקבל כזו.
דניאל, מה המשמעות של דירוג אשראי? 
"דירוג אשראי קובע את החוסן הכלכלי של איש פרטי, חברה או מדינה. כאשר חברה רוצה לקבל הלוואה, למשל, בודקים מה הסיכוי שהיא תוכל להחזיר אותה. ככל שהיא יציבה יותר - כך היא תזכה לקבל תנאים טובים יותר. כשהדירוג של מדינה או כל גוף אחר טוב יותר, כך הריביות יהיו טובות יותר, כאשר מנגד ככל שהדירוג יהיה נמוך יותר, כך הנכונות להלוות כסף לאותו גוף תהיה קטנה יותר".
מהם ההבדלים בין הציונים השונים, ומיהן החברות הנוספות שקובעות את דירוג האשראי של ישראל?
ישנן שלוש חברות דירוג אשראי המדרגות את ישראל (לצד מדינות נוספות): סטנדרט אנד פורס (S&P), פיץ' ו-מודי'ס. מודל הדירוג של השתיים הראשונות דומה במאפייניו וכולל סולם דרגות אחיד. מודי'ס לעומת זאת, משתמשת במודל שונה במעט, כאשר את הדרגות מחליפות קבוצות דרגות. כך לדוגמה, דירוגים A1, A2, ו-A3 נכללות כולן בקטגוריה אחידה המייצגת חברות ומדינות "בסיכון נמוך". ההבדלים בין הדירוגים בקבוצה זו הם ברמת דקויות בלבד והן מדגישות עד כמה הסיכון נמוך.
בהתאם לכך, גם תרחיש שבו הדירוג יורד לרמה של A2 ואפילו A3, לא משקף הרעה דרמטית בדירוג האשראי של ישראל. מודי'ס אגב, נחשבת לאורך שנים חברת הדירוג בעלת המבט השלילי ביותר כלפי עתיד הכלכלה הישראלית, מבין שלוש חברות הדירוג הבינלאומיות.
מה היה מצבה של ישראל לאורך השנים, והאם היא מוכנה למהלך כזה?
"הכלכלה שלנו חזקה וכרגע הדירוג שלנו מאוד גבוה. מאז החלה ישראל להידרג על ידי חברות הדירוג הבינלאומית, בשנת 1988, נהנתה ישראל מגרף יציב במגמת עלייה בלבד. למעט מספר תחזיות שהורדו, בפועל מעולם לא ירד דירוג האשראי של ישראל - שתמיד היה בכיוון עלייה. ככל ומודי'ס תבחר להוריד כעת את הדירוג, הדבר יהווה תקדים שלילי במובן זה, למרות שכל עוד הדירוג בקבוצת ה-A אין בכך השפעה מהותית.
מאחר וכאמור השפעה כלכלית דרמטית אין בהורדת דירוג כזו, תוצאותיה תלויות בהחלט בגישה שהציבור בעולם ינקוט למשמע בשורה כזו. לא פעם השוק מעיד על אירועים שוליים שהפכו לבולטים בשל חשש לא מבוסס שהפך ל"נבואה שמגשימה את עצמה". אם תשכיל ישראל לפעול להסברה ממוקדת ונכונה, ההשפעה לא צפויה להיות מורגשת יתר על המידה.
עם זאת, צריך להבין שבשלב הזה נוצר פה חשש מדברים שיקרו וישפיעו על הדירוג. עם הקמת הממשלה החדשה ישראל נמצאת במצב שבו היא צריכה לגייס כסף והשקעות לטובת תקציבים".
איך זה ישפיע על האזרח הפשוט? 
"קודם כל זה ישפיע על החברות, שיתקשו לגייס השקעות, אבל זה יכול להגיע גם לכיס של האזרחים, כי המדינה תהיה במצב פחות טוב. אם זה יקרה, ולמדינה יהיה פחות כסף, יכולים לייקר לנו את הריבית. עם זאת, האזרח הפשוט צריך להבין שאלא אם כן ישראל משנה לגמרי את פניה והופכת למדינת עולם שלישי, ההשפעות הללו יהיו קצרות טווח. תהליכים פוליטיים כמעט ולא משפיעים על הכלכלה, מה שמשפיע עליה זה תהליכים גיאו-פוליטיים, וגם ההשפעות של אלו בדרך כלל אינן ארוכות טווח".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה