בארץ

כסיף השתולל על רוטמן במהלך ההצבעה: "דיקטטור וסותם פיות"

מהומה שררה בוועדת חוקה לפני אישור פסקת ההתגברות לקריאה ראשונה - יעד מוצהר של הממשלה וחוק הדגל של שר המשפטים יריב לוין. כסיף לרוטמן: "כל חבר כנסת יש לו זכות להשמיע את קולו. זו פעם ראשונה שאני רואה שלא נותנים לכל חבר כנסת להשמיע את קולו, בטח בחקיקה כזו"
דוד זולדן | 
עופר כסיף, שמחה רוטמן (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל)
ח"כ עופר כסיף תקף את רוטמן במהלך ההצבעה על פסקת ההתגברות: "מה שקורה פה זה חרפה, אמרתי את זה בכל השבועות האחרונים - אתה מתנהג כמו דיקטטור, אתה סותם פיות, כל חבר כנסת יש לו זכות להשמיע את קולו. זו פעם ראשונה שאני רואה שלא נותנים לכל חבר כנסת להשמיע את קולו, בטח בחקיקה כזו".
ועדת החוקה אישרה כעת לקריאה ראשונה על הצעת חוק יסוד: השפיטה (תיקון – חיזוק הפרדת הרשויות) – ביקורת שיפוטית על חקיקה ופסקת התגברות. זהו הסדר נוסף מבין ההסדרים הכלולים בטיוטת הצעת חוק-יסוד: השפיטה שבהם דנה הוועדה.
ח"כ עופר כסיף מחה: "כל האופוזיציה החליטה שלא להשתתף בהצבעה, אתם עושים פה דיקטטורה של סתימת פיות ולא נותנים לח"כים להשמיע את קולם". ח"כ יואב סגלוביץ' זעם: "חברי האופוזיציה לא יצביעו בדיון כוחני כזה".
9 ח"כים תמכו: היו"ר ח"כ שמחה רוטמן והח"כים טלי גוטליב, משה סעדה, אריאל קלנר, חנוך מלביצקי, ארז מלול, יוני מישרקי, יצחק פינדרוס ויצחק קרויזר.
לא היו מתנגדים או נמנעים
במהלך הדיונים לקריאה הראשונה שונה הנוסח כך שהרוב הנדרש לפסילת חוק יעמוד על 80% מההרכב המלא של שופטי בימ"ש העליון וכן הוטמעו הוראות הנוגעות לביקורת שיפוטית הנוגעת להליך החקיקה במקרים בהם החוק לא התקבל בכנסת ברוב או במספר הקריאות הדרושים לקבלתו על פי חוק יסוד, חוק או תקנון הכנסת
ההסדר המוצע, עוסק בביקורת שיפוטית על חקיקה, וכולל את הרכיבים הבאים: הצבת דרישה שביטול חוקים, הגבלת תוקפם או שינויים ייעשו רק בבית המשפט העליון, בהרכב של כל שופטיו (למעט שופט שנמנע ממנו) ובתמיכה של 80% מההרכב, אשר קבעו כי "החוק  סותר בבירור הוראה בחוק יסוד, שהרוב הדרוש לשינויה או התנאים לפגיעה בה קבועים בחוק יסוד" או כי החוק לא התקבל בכנסת ברוב או במספר הקריאות הדרושים לקבלתו על פי חוק יסוד, חוק או תקנון הכנסת.
 
ההצעה כוללת גם קביעת מנגנון להעברת שאלות חוקתיות לבית המשפט העליון, וקביעת מנגנון התגברות שיאפשר לרוב של  61 ח"כים "לחסן" מראש חקיקה מפני ביקורת שיפוטית עליה, גם כשהחוק עומד בניגוד לאמור בחוקי היסוד, וגם "להתגבר" בדיעבד על פסק דין של בית המשפט שקבע כי החוק אינו תואם את חוקי היסוד, וזאת למשך פרק זמן של עד שנה מסיום כהונת הכנסת שחוקקה את ההסדר המתגבר,  ואם התקבלה החלטה בכנסת העוקבת- תוקפו יהיה קבוע, תוך קביעת החרגה ביחס לסעיפים מסוימים בחוק -יסוד: הכנסת אשר נדרש כיום רוב של 80 ח"כים לשינויים.

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה