בארץ

אכיפה בררנית בהסתה? תיקי יהודים נגנזו, הערביים הסתיימו בהרשעה

אכיפה בררנית? פערים בטיפול עבירות הסתה ב2024: מתוך 42 כתבי האישום שהוגשו כנגד נאשמים ערבים בשנת 2024, אף לא אחד הסתיים בזיכוי. לעומת זאת, לא הוגש אף כתב אישום בתיקים שהיו מעורבים בהם חשודים יהודים, אף שמספרם עמד על 20
דורון בלוך |  1
משטרת ישראל (צילום shutterstock)
בדיון הוועדה בראשות ח"כ איימן עודה בעקבות גילויי שנאה והסתה שנעשו ברשתות כנגד החברה הערבית, דו"ח מיוחד של מרכז המחקר והמידע של הכנסת חשף את נתוני האכיפה על עבירות הסתה לטרור לשנים 2023-2024, והעלה שאלות קשות על הפערים באכיפה והיעדר שקיפות בטיפול בעבירות אלו.
בין הנתונים בולטת מגמת פער משמעותי בין כמות החשודים לבין מספר כתבי האישום שהוגשו בפועל, וכן התמקדות בלתי מידתית בקבוצות אוכלוסייה מסוימות. בשנת 2023 הוגשו 160 כתבי אישום בלבד בגין עבירות הסתה לטרור, למרות פתיחה בחקירה של 301 תיקים. בשנת 2024 נרשמה ירידה נוספת: 68 כתבי אישום מתוך 238 תיקים שנפתחו. הממצאים מראים על כך שרק כ-25% מהתיקים מובילים להעמדה לדין, דבר המעלה סימני שאלה בנוגע לאפקטיביות תהליך האכיפה.
פילוח לפי קבוצות אוכלוסייה מעלה כי 92% מהחשודים בתיקים היו מהמיעוט הערבי, בעוד שמספר החשודים היהודים עמד על 8% בלבד. בנוסף, מתוך 42 כתבי האישום שהוגשו כנגד נאשמים ערבים בשנת 2024, אף לא אחד הסתיים בזיכוי. לעומת זאת, לא הוגש אף כתב אישום בתיקים שהיו מעורבים בהם חשודים יהודים, אף שמספרם עמד על 20.
בעקבות אירועי "חרבות ברזל" באוקטובר 2023, הוגמשו חלק מהנהלים בנוגע לפתיחת חקירות בעבירות אלו. המשטרה קיבלה סמכות לפתוח בחקירה גם ללא אישור פרקליטות המדינה במקרים של גילויי תמיכה מובהקים בארגון חמאס. השינוי הוביל לפתיחת 105 חקירות נוספות, אך נתונים אלה לא נותחו לפי פילוח אוכלוסייה. הדו"ח מדגיש את הפערים בין הנתונים שסופקו על ידי המשטרה והפרקליטות. בעוד שהמשטרה העבירה מידע חלקי על מספר הפניות ותיקי החקירה, הפרקליטות לא סיפקה פילוח מלא של הנתונים לפי לאום או מגדר, בשל מגבלות רישום במערכותיה.
יו"ר הוועדה, ח"כ איימן עודה אמר על כך: "היעדר מנגנוני טיפול מספקים בתופעה זו הוא בולט: אין גורם אחראי מתכלל, אין מתודולוגיה, אין חקיקה, אין נתונים מדויקים ואין יכולת לפלח את הנתונים לפי לאום או שפה. מצב זה מעיד על חוסר מוכנות של הרשויות להתמודד עם היקף התופעה וחומרתה. אני קורא למשרד לביטחון לאומי ולגורמים הרלוונטים לפעול באופן מיידי לשיפור המצב, כולל פיתוח יכולות לפילוח נתונים, חקיקה מתאימה ושקיפות מלאה. כאן בוועדה נמשיך לעקוב מקרוב אחר הנושא ולפעול לקידום פתרונות שיבטיחו טיפול הולם בתופעת ההסתה ברשת".

המשטרה הבהירה: כל עבירת הסתה מטופלת באותה מידה. אין לנו בכלל יכולת אבחנה וחלוקה עפ"י מגזר.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    חבל מאוד שאכיפה בררנית מעסיקה אתכם רק כשהיא פוגעת בערבי (ל"ת)
    נתניהו 12/2024/11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור