משפט
ההגנה: "מיליוני אזרחים רצו אותו כשר", השופטת: "רוב יכריע בהליך פלילי?"
בדרך להכרעה דרמטית בבג"ץ: בית המשפט העליון דן כעת בעתירה נגד מינויו של יו"ר ש"ס לשר הפנים והבריאות. הצטרפו לשידור הישיר
בהרכב מורחב של 11 שופטים, בית המשפט העליון דן בעתירה נגד מינויו של יו"ר ש"ס לשר הפנים והבריאות.
הכרעת בג"ץ בסאגת דרעי מתרחשת פחות מיממה אחרי הרפורמה שעליה הכריז אמש שר המשפטים יריב לוין. הרפורמה המדוברת מתייחסת בין השאר להחלטות בית המשפט שהכנסת יכולה לבטל כמו למשל סוגיית מינויו של דרעי. שהרי עילת הסבירות וחקיקת פסקת התגברות ברוב של 61 חברי כנסת תאפשר לחוקק חוקים גם אם נפסלו.
בהרכב מורחב של 11 שופטים, בית המשפט העליון החל בדיון בעתירה נגד מינויו של יו"ר ש"ס לשר הפנים והבריאות.
הכרעת בג"ץ בסאגת דרעי מתרחשת פחות מיממה אחרי הרפורמה שעליה הכריז אמש שר המשפטים יריב לוין. הרפורמה המדוברת מתייחסת בין השאר להחלטות בית המשפט שהכנסת יכולה לבטל כמו למשל סוגיית מינויו של דרעי. שהרי עילת הסבירות וחקיקת פסקת התגברות ברוב של 61 חברי כנסת תאפשר לחוקק חוקים גם אם נפסלו.
במהלך הדיון נציג הפרקליטות ביקש מבג"ץ להדיח את דרעי ורטן: "רה"מ לא מוכן להעבירו מתפקידו". נציג היועמ"שית הצטרף לדרישת הדחתו והנשיאה חיות הגיבה בפליאה: "אפשר לבחון עבירות שהתיישנו?". נציג נתניהו השיב: "2.3 מיליון בוחרים רצו אותו כשר", השופטת ברק-ארז: "רוב יכריע בהליך פלילי?". פרקליטו של דרעי טען ל"אי-הבנה נדירה" בהסדר הטיעון: "לא הבטיח לפרוש לצמיתות מהפוליטיקה".
עורכת הדין ענת גולדשטיין, נציגת הכנסת טענה בדיון כי אין לבטל את התיקון לחוק היסוד שהכשיר את מינוי יו"ר ש"ס לשר גם אם הוא פרסונלי. "אם מציפים קשיים בחקיקה זה לא אומר שיש עילה לביקורת בדיעבד" - וכי "תיקונים פוליטיים זה לא עניין חריג". לדבריה יהיה "אבסורד" בכך שמי שזכה ל"תמיכה ציבורית גדולה" בבחירות וכשיר לכהן כח"כ ייפסל מכהונה כשר - ולא יוכל "לממש את הכוח האלקטורלי הזה". שופטת העליון דפנה ארז אמרה כי: "גברתי מתארת אבסורד, משהו שכבר קיים 35 שנים".
מחוץ לדיון נערכת מחאה של חוגים ליברלים וארגוני שמאל שגם חסמו כבישים. כ-200 מפגינים שמוחים נגד מינוי דרעי מחוץ למשכן בית המשפט העליון ירדו לצומת הסינמה סיטי בעיר וגמרו לפקק שהשתרך עד הכניסה לעיר. המשטרה חסמה את כל הכבישים המובילות לשדרות יצחק רבין ומפנה את הנהגים לדרכים חלופיות ובכך בודדה את המפגינים שקראו: "חיות, חיות, אל תעשי טעות".
בתוך הדיון נציג הפרקליטות ביקש מבג"ץ להדיח את דרעי. ערן הלמן, נציגה של היועמ"שית בדיון, אמר: "היא סבורה שבנסיבות העניין הכוללות המינוי בלתי סביר בצורה קיצונית. ראש הממשלה לא מוכן להעביר אותו מכהונתו ואנחנו מבקשים שבית המשפט יורה להעבירו מכהונתו". הוא הוסיף בעקבות שאלה מצד השופט דוד מינץ כי לנתניהו כראש ממשלה יש שיקול דעת נרחב, וכי אין ספק שיש לו אחריות לשמור על יציבות ממשלתית, אבל ציין כי: "המתחם לא בלתי מוגבל". בשלב זה התערב השופט אלכס שטיין: "ראש הממשלה לוקה בחוסר סבירות קיצוני? אני לא כל כך מבין את טענתכם".
בשלב זה חיות הגיבה בפליאה: "האם אפשר בכלל להתייחס לעבר הפלילי של דרעי?" הלמן שהציג את עמדת היועמ"שית נגד המינוי של דרעי, טען כי "אין מחלוקת על כך שעברו הפלילי הוא נתון שראש הממשלה צריך לקחת בחשבון בבואו למנות אותו". הנשיאה חיות שאלה: "האם אפשר בכלל "להסתכל" על הרישום הפלילי של דרעי, כיוון שעל ההרשעות הקודמות חלה התיישנות - ועבירה שהתיישנה אסור להביאה בחשבון בדיון משפטי חדש. הלמן השיב כי אמנם העובדה שחלף זמן רב מהעבירות הקודמות של דרעי גורמת למשקלן "לדהות", אבל הדגיש כי מה שמפריע יותר ליועמ"שית הוא לא ה"חזרתיות" של דרעי בביצוע העבירות - אלא שהוא חזר על מעשיו בהיותו עובד ציבור.
כאמור, היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי היא מתנגדת למינוי מאחר והוא חורג "באופן קיצוני ממתחם הסבירות". לדבריה, ב-2015 וב-2016 בית המשפט העליון כבר קבע שמינוי דרעי לשר מצוי על גבול מתחם הסבירות, למרות שחלפו 13 שנים מההרשעה האחרונה אז. אלא שההרשעה הנוספת הכוללת ביצוע שתי עבירות פליליות מפברואר 2022, הובילה את מיארה לטעון כי הוא "חוצה את מתחם הסבירות".
נתניהו המגונן על דרעי טען בתגובתו לבג"ץ כי השיקול המרכזי שצריך להנחות אותו כראש הממשלה הוא השבת היציבות השלטונית הארץ ואין כל דרך להביא ליציבות שלטונית ללא מינויו של דרעי לשר. נתניהו הוסיף כי הוא רואה יו"ר ש"ס "עוגן של ניסיון, חוכמה ואחריות".
לטענת דרעי אם יבוטל מינויו בשל עילת הסבירות תסוכל הצבעתם של כ-400 אלף אזרחי המדינה שהצביעו בבחירות עבור ש"ס ועבור דרעי כמועמדה לממשלה. ובינתיים יוצאת ש"ס בקמפיין תחת הסלוגן: "הרב אריה דרעי, חזק ואמץ! העם איתך" שמופץ ברשתות החברתיות וייתכן שיתרחב בהתאם לפסיקת בג"ץ.
כזכור, היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי היא מתנגדת למינוי מאחר והוא חורג "באופן קיצוני ממתחם הסבירות". לדבריה, ב-2015 וב-2016 בית המשפט העליון כבר קבע שמינוי דרעי לשר מצוי על גבול מתחם הסבירות, למרות שחלפו 13 שנים מההרשעה האחרונה אז.
אלא שההרשעה הנוספת הכוללת ביצוע שתי עבירות פליליות מפברואר 2022, הובילה את מיארה לטעון כי הוא "חוצה את מתחם הסבירות".
לטענת דרעי אם יבוטל מינויו בשל עילת הסבירות תסוכל הצבעתם של כ-400 אלף אזרחי המדינה שהצביעו בבחירות עבור ש"ס ועבור דרעי כמועמדה לממשלה.
עוד ב-
ובינתיים יוצאת ש"ס בקמפיין תחת הסלוגן: "הרב אריה דרעי, חזק ואמץ! העם איתך" שמופץ ברשתות החברתיות וייתכן שיתרחב בהתאם לפסיקת בג"ץ.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה