משפט
שינוי כיוון? הוחמר עונשם של האחים שהטילו טרור של דמי חסות
"תשכח מזה שתקנה שם, או הדם שלי או הדם שלך": כך סחטו האחים דחלה בעלי עסקים וחקלאים בסכומי עתק. בית המשפט העליון הכפיל את עונשם, "תושבי היישוב טורעאן מבקשים מאיתנו כי נצילם מידם הכבדה של אלו"

מסכת מטילת אימה של סחיטה באיומים נחשפת בפסק דינו של בית המשפט העליון, שהחמיר משמעותית את עונשם של האחים חמזה ונאיף דחלה. השניים, יחד עם שבעה נאשמים נוספים, הטילו את חיתתם על תושבי טורעאן במשך חודשים ארוכים, תוך שהם דורשים "דמי חסות" בסכומי עתק ומאיימים על חייהם של מי שמעז לסרב.
הפרשה החלה בספטמבר 2022, כשאוסאמה עדוי החל לבצע עבודות תשתית בחלקת אדמה שבבעלותו. האחים דחלה לא בזבזו זמן: הם העבירו מסרים מאיימים במטרה להכריח אותו למכור את החלקה. "תהיה בעיה", איים חמזה דחלה, והבהיר שאם אוסאמה לא ישלם, הוא "יטפל" בו ולא ייתן לו לגור בחלקה או לעבד אותה.
מתוך פחד, אוסאמה נכנע ומכר את החלקה תמורת 2.2 מיליון שקל. אבל האחים דחלה לא הסתפקו בכך: הם פנו לרוכשים ודרשו מהם 200 אלף שקל. "גם אם אשים עיזים או בטון בחלקה אתה לא תבנה שם, או הדם שלי או הדם שלך", איים חמזה דחלה על אחד הרוכשים. באחד המפגשים אף נורה אחד המעורבים, ובן משפחתו איים על הרוכשים: "הבית שלך יהיה הראשון בירי היום".
סחיטת דמי החסות לא פסחה על אף עסק: בעל חנות ירקות נדרש לשלם 15 אלף שקל "כי החנות נמצאת באזור שבשליטתם". בעל רפת נסחט ב-160 אלף שקל תחת איומים ש"נשרוף" ו"נוריד לך את אח שלך". בעל אטליז נדרש לשלם 10 אלף שקל עבור "שמירה" שלא ביקש, ומשסירב - נאמר לו "נירה בו ברגל".
גם עדואן גבן, שעובד בעסק משפחתי לפיתוח קרקעות, נפל קורבן לסחטנות. כשסירב לשלם, איימו עליו: "אם אתה לא רוצה לשלם בטוב, נגרום לך לשלם בכוח". האחים אף הציעו לו "עסקה": לגבות ממזמיני העבודות סכום מופרז ולהעביר להם את ההפרש.
במקרה נוסף, פרצו האחים למשרדו של מהנדס שטיפל בהתנגדות לחלקה שבבעלות אביהם. הם חבטו בתרמוס קפה, היכו אותו בפניו, ולבסוף איימו: "לא תישאר אבן על אבן, לא בביתך ולא במשרדך".
תחילה, בית המשפט המחוזי גזר על חמזה דחלה 36 חודשי מאסר ועל נאיף דחלה 31 חודשי מאסר. אולם השופט יוסף אלרון שדן בערעור על העונש, קבע כי עונש זה מקל באופן קיצוני: "לא אשגה אם אומר כי תושבי היישוב טורעאן מביטים אלינו, זועקים את זעקתם ומבקשים מאיתנו כי נצילם מידם הכבדה של אלו אשר הפכו את החיים ביישובם השלו, למקום שהשלווה והרוגע אינם שוכנים בו יותר".
השופט הדגיש כי מדובר במסכת עבריינית מתוכננת ושיטתית: "המשיבים התנהלו באופן עברייני, שיטתי ומתמשך... פעם היו אלו בעלי חלקת אדמה או מפתחי קרקעות, בהזדמנות אחרת היה זה בעל חנות ירקות, בהמשך דובר באדם שהפעיל רפת ואיטליז... אלו גם אלו, סבלו מאיומיהם של המשיבים, אשר נדרשו להכפיף את רצונם ואת שלוותם לדרישותיהם הכספיות".
אלרון קבע כי במקרים כאלה ראוי לגזור עד 10 שנות מאסר ואף יותר, אך בשל הודאתם והסדר הטיעון, העמיד את עונשו של חמזה דחלה על 7 שנות מאסר ואת עונשו של נאיף דחלה על 6 שנות מאסר. "בשלה העת כי מגמת ההחמרה בענישה ביחס לעבירות של סחיטה באיומים וגביית 'דמי חסות', תוליך להעלאה ממשית של רף הענישה בפועל, למען יראו וייראו", הדגיש. להחלטה של אלרון הצטרפו גם השופטים אלכס שטיין וחאלד כבוב.
עוד ב-
סחיטת דמי חסות היא עבירה שפוגעת בעסקים רבים ברחבי הארץ. זה יכול להיות סחיטה של מסעדה גדולה ופגיעה בה, וזה יכול להיות גם סחיטה של דוכן פלאפל. לא פעם המשטרה מצליחה לפעול כנגד אותם דמויות שמבצעות בפועל את פעולת הסחיטה ולעצור אותם.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה