משפט

זיהום ענק - קנס קטן: שוב קצא"א יצאה בזול

עשור אחרי אסון עברונה שבו נשפכו 5 מיליון ליטרים של נפט גולמי לשמורת הטבע וגרמו לנזקים סביבתיים וכלכליים עצומים זה מה שנגזר על חברת קצא"א ושניים מבכיריה
דוד לוי | 
אסון דליפת הדלק בשמורת עברונה (צילום המשרד להגנת הסביבה)
בחודש דצמבר שנת 2014 התרחש אחד מהאסונות האקלוגיים הגדולים ביותר בתולדות המדינה - דליפת הנפט בשמורת עברונה. במסגרת עבודות הסטת צינור שהוביל נפט עבור חברת קצא"א, אירע כשל הנדסי שגרם להתפרקות הצינור וממנו פרצו 5 מיליון ליטרים של נפט גולמי שזרמו על פני הקרקע וזיהמו שטחים נרחבים בשמורה. 
בעקבות האירוע הזה, הוגש כתב אישום נגד חברת קצא"א ועוד 4 נאשמים מבכירי החברה ומי שהיו אחראים על הפרויקט הזה. החברה ושניים מבכיריה חתמו על הסדר טיעון והיום קיבל אותו בית המשפט.
בהחלטתה על גזר הדין, כתבה השופטת זהר דולב להמן, כי הגורם העיקרי לכשל ההנדסי הוא "ביצוע העבודה באופן לקוי, בהעדר תכנון מפורט, תוך הפרת כללי בטיחות ונהלים, ובהיעדר תיאום מספק בין גורמי התכנון והביצוע בקצא"א".
במהלך השעות שלאחר מכן פעלה קצא"א בדרכים שונות למזער את הנזקים ובוצעה שאיבה של הדלק ומי הגשם המזוהמים מערוצי השמורה, במהלכן פונו כ-2,000 מ"ק דלק גולמי ומי נגר מזוהמים וכ-54 אלף טון קרקע מזוהמת. 
"הנזקים שנגרמו באירוע הם עצומים, הם פוגעים בציבור", כתבה השופטת והוסיפה כי מעשי הנאשמים "פגעו בזכות הציבור לחיות בסביבה נקיה ממפגעים, כאשר סך השטח אשר ספג את הפגיעה הגדולה ביותר הוא כ-144 דונם... לשמורה ולמערכת האקולוגית נגרמו נזקים מיידים, שכללו פגיעה בבעלי חיים וצמחים וזיהום מקור מים... זרימת הדלק סחפה עמה צמחים ובעלי חיים, לרבות מינים מוגנים, גרמה לפגיעה במבנה הקרקע ובמיקרו בתי גידול. כתוצאה ממגע עם הדלק ושאיפת אדיו, נפגעו בעלי חיים, חרקים, זוחלים, צמחים ואורגניזמים נוספים עד כדי תמותה".
אבל הנזק לא היה רק בטווח המידי, אלא נמשך גם זמן רב לאחר מכן, כאשר כתוצאה מפריצת הדלק, שרר באזור ריח כבד של דלק במשך חצי שנה לפחות, "כתוצאה מהאירוע נגרמו נזקים בעלי השפעה ארוכת טווח בשל הפגיעה בערוצי זרימה בשמורה ובעצי השיטה, המוגדרים מבחינה אקולוגית כ'מיני מפתח' בשל חשיבותם האקולוגית", כתבה.
מעבר לנזק הסביבתי, האירוע הוביל לפגיעה כלכלית עקיפה בציבור כולו, בשל הצורך לבצע פעולות יקרות מאוד כדי לתקן את הנזקים העצומים שנגרמו. עלות הנזקים הוערכה ב-100 מיליון ש"ח ועלות פעילות שיקום לצמצום הנזק הוערכה בכ-65 מיליון ש"ח.
אז כמה קנס תשלם קצא"א? כ-1.5 מיליון ש"ח. סמנכ"ל הביצוע בחברה, שלמה לוי ישלם קנס של 35 אלף ש"ח ואילו חיים בר סלע, מנהל הביצוע בשטח ישלם קנס בגובה 20 אלף ש"ח וכן 180 שעות למען הציבור.
לצד זאת, ציינה השופטת כי קצא"א הוציאה 52 מיליון ש"ח לטובת פעולות שיקום במשורה ופעולות מחקר וכן התחייב לשלם פיצוי לטובת הציבור במסגרת תביעה ייצוגית ולמימון פעולות שיקום השמורה בגובה של למעלה מ-53 מיליון ש"ח.
זאת לא הפעם הראשונה שקצא"א וכן שלומי לוי משלמים קנס בגלל זיהום, זה קרה גם בעקבות זיהום נחל צין בשנת 2011. רק לאחרונה פרסמנו כי חברת קצא"א תשלם פיצוי בגין אירוע של דליפת דלק שגרמה לריחות קשים באזור אשקלון וגם במקרה הזה היא סיימה בתשלום קטן.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה