משפט
היבואנים נגד הרבנות: מונופול הכשרות מחמיר את יוקר המחיה
איגוד לשכות המסחר הוציא לרבנות הראשית התרעה לפני נקיטת הליכים. לטענת האיגוד: לרבנות יש מונופול על הכשרות בישראל והיא מקשיחה את התנאים ליבואנים בהתראה קצרה וללא הוראות ברורות. מנכ"לית האיגוד גילית רובינשטיין קוראת לממשלה להשוות את תנאי הכשרות בין ישראל למדינות המפותחות
איגוד לשכות המסחר, באמצעות עורכי הדין איתן צפריר, רז נזרי ורנאטו יאראק ממשרד מ. פירון ושות', שלח השבוע מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים לרבנות הראשית לישראל. במכתב נטען כי בשנים האחרונות ישנה מגמת החמרה בהגבלות ודרישות לקבלת תעודת הכשר למוצרי מזון מיובאים, דרישות שבעבר לא היו קיימות, וזאת מבלי שהיו שינויים במוצרים עצמם וללא הוראות יישום ברורות עבור החברות המייבאות. על פי טענות האיגוד, התנהלות זו גורמת לצמצום היצע המוצרים ברשתות המזון, מה שמוביל לעליית יוקר המחיה.
במכתבם לרבנות ציינו באי הכוח את ההתנהלות הבעייתית של הרבנות בנוגע לדרישות כשרות למוצרי מזון כשרים, כגון חלב, מוצרי פסח, קונפיטורות וירקות. "מדובר בתלונות חוזרות על התנהלות שרירותית, מנוגדת לדין, אשר רומסת ברגל גסה את זכויותיהם של יבואני מזון כשר לישראל ופוגעת פגיעה קשה בציבור הרחב", נכתב. "ההחמרה בדרישות הרבנות הראשית מתייחסת, בין היתר, לקבלת תעודת הכשר למוצרי חלב, אפיית ישראל, מוצרים כשרים לפסח, מוצרי פטל כמו קונפיטורות, מוצרי ירק וירקות עליים כגון כרובית, ברוקולי, תרד ועוד. החמרות אלו באות אחרי שנים רבות בהן לא הייתה כל מניעה כשרותית לייבא את המוצרים הללו".
במכתב מתואר בנוסף האופן בו הרבנות מחמירה בדרישות לעיתים מבלי לתת זמן התארגנות מספיק, מה שמערער את יכולתם של היבואנים לפעול בשוק התחרותי ומעמיד אותם בעמדת נחיתות. "כאשר יבואנים נתקלים בדרישות חדשות ומחמירות, במיוחד במועדים קריטיים כמו חידוש תעודת הכשרות, הם מוצאים את עצמם בעמדת נחיתות אינהרנטית, אשר מקשה עליהם להתמודד עם המציאות הקשה המתהווה סביבם וזכויותיהם נפגעות באופן חמור", ציינו.
לדברי גילית רובינשטיין, מנכ"לית איגוד לשכות המסחר, מערך הכשרות של הרבנות הראשית הוא אחד הגורמים המרכזיים להאצת יוקר המחיה במשק. החמרה והקשחה של דרישות הכשרות נשלחות ליבואנים כעניין שבשגרה וללא הודעה מוקדמת, ציינה רובינשטיין, וללא תהליכים מסודרים על פי החלטות ממשלה וחקיקה. "מדובר בהחלטות שמשפיעות באופן ישיר על ציבור יבואני המזון ובעקיפין גם על הציבור כולו, מחירי המצרכים מתייקרים, התחרות פוחתת והמגוון בשווקים פוחת בהתאם. ההשפעה על יוקר המחייה היא דרמטית", מסרה רובינשטיין.
לדברי גילית רובינשטיין, מנכ"לית איגוד לשכות המסחר, מערך הכשרות של הרבנות הראשית הוא אחד הגורמים המרכזיים להאצת יוקר המחיה במשק. החמרה והקשחה של דרישות הכשרות נשלחות ליבואנים כעניין שבשגרה וללא הודעה מוקדמת, ציינה רובינשטיין, וללא תהליכים מסודרים על פי החלטות ממשלה וחקיקה. "מדובר בהחלטות שמשפיעות באופן ישיר על ציבור יבואני המזון ובעקיפין גם על הציבור כולו, מחירי המצרכים מתייקרים, התחרות פוחתת והמגוון בשווקים פוחת בהתאם. ההשפעה על יוקר המחייה היא דרמטית", מסרה רובינשטיין.
עוד מסרה רובינשטיין כי "לא מתקבל על הדעת שהרבנות הראשית תחמיר הרבה מעבר לגופי כשרות מוכרים ומובילים בעולם שכשרותם מקובלת על כל קהילות היהודים ברחבי העולם", וקראה לממשלת ישראל להחיל את רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" גם על מערך הכשרות, תוך השוואת תנאי הכשרות בין ישראל למדינות המפותחות בעולם.
"ככל שהנושאים המפורטים בו לא ייפתרו בזמן הקרוב, נעתור לבג"צ. אנו מקווים שניתן יהיה לקיים שיח מקצועי וענייני ולהימנע מלפנות לערכאות משפטיות. אפשר וניתן לעשות זאת בשותפות בין המגזר העסקי, הרבנות והממשלה", סיימה רובינשטיין.
עו"ד עמיר עופר, מנהל ענף המזון והמשקאות באיגוד לשכות המסחר: "יש רכיב עלויות משמעותי אחד שכמעט תמיד נדחק לשוליים, לצערנו הרב נוהגים להתעלם ממנו, למרות שהוא נמצא שם במלוא הדרו ומשקלו ומשפיע דרמטית על המחיר הסופי לצרכן. דרישות הכשרות מעמיסות עלויות גבוהות על מחירי המזון. קצרה היריעה מלפרט על הקושי הגדול בעשיית עסקים בסביבה כה מחמירה של דרישות והנחתות של הרבנות הראשית לישראל חדשות לבקרים, גוף שאמור לאשר כשרויות של גופים מוכרים בחו"ל ולעשות זאת על בסיס קריטריונים שקופים, אחידים, מידתיים וסבירים וללא שיקולים זרים. כיום, אין יבואן יכול להציג בישראל מוצר מזון ללא 'אישור הרבנות הראשית לישראל', מכאן, שהרבנות נטלה לידיה כוח עצום מהמדינה. יש לה מונופול על הכשרות של מוצרי מזון לישראל. כמי שאוחזת בכוח זה, יש להפעילו בצורה מושכלת ובהתאם לכללי הפעלת הסמכות של גוף מנהלי. לרבנות חייבת להיות אחריות להחלטותיה והיא חייבת לבססן בצורה עניינית ומהימנה. בשל שיחות ודיונים שקיימנו בשנים האחרונות עם הרבנות הראשית, שלצערנו לא נשאו פרי, לא נותרה בידינו ברירה אלא לשלוח מכתב זה, בטרם פנייה לערכאות".
עוד ב-
עו"ד איתן צפריר, שותף במחלקת רגולציה ומשפט מנהלי במשרד פירון וראש ועדת הרגולציה של לשכת עורכי הדין: "התנהלות הרבנות הראשית באמצעות תקנות מחמירות ושרירותיות פגעה וממשיכה לפגוע ביבואני מזון כשר באמצעות דרישות חדשות של הרבנות הראשית המיושמות באופן לא עקבי וללא התראה מוקדמת ומעלות משמעותית את העלויות ומפחיתות את זמינותם של מוצרים כשרים מיובאים. אנו עדים להפרה של דיני המשפט המנהלי על ידי חריגה מסמכות, חוסר שקיפות וכישלון בהתייעצות עם בעלי עניין".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(5):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
4.האם לא להתגייס לצבא זה כשר?? (ל"ת)אוכל לא כשר 12/2024/15הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.תמשיכו להתעסק בזניח. פחות מ 1% מהמחזור. זה עלות הרבנות. (ל"ת)בהצלחה 12/2024/13הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.זה לא דתמועלם עזרא 12/2024/13הגב לתגובה זו0 0הכשרות היא עסק לכל דבר וענין ללא שום קשר לדת .( לדוגמה-נייר טואלט גלאט כושר . פטרוסיליה גלאט כושר)סגור
-
אם תלמד שולחן ערוך תדע שהרבה דברים דורשים כשרות. (ל"ת)רם 12/2024/13הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.שימו לב כסף לרב מתחת לשמלה (ל"ת)והכל יסתדר 12/2024/13הגב לתגובה זו1 2סגור